Δισκοκριτική: «Bloodsports» Suede

diskokritiki-bloodsports-suede

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Οι αγαπημένοι Suede, έπειτα από διάλειμμα έντεκα ετών, επιστρέφουν στην δισκογραφία κυκλοφορόντας το έκτο άλμπουμ της καριέρας τους, επιχειρώντας να μας γυρίσουν -έστω για λίγο– στους άφθαρτους ήχους των επιτυχιών της δεκαετίας του ’90.

Το νέο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος φέρει τον τίτλο «Bloodsports» και αποτελεί την πρώτη δουλειά με καινούργιο υλικό που κυκλοφορεί η βρετανική μπάντα από το 2002.

Τον Μάρτιο του 2010 - επτά χρόνια μετά τη διάλυσή τους- οι Suede επανενώνονται για μία και μοναδική εμφάνιση στο Λονδίνο. Το κατάμεστο Royal Albert Hall βιώνει μια ανεπανάληπτη συναυλία, που βασίζεται σε τραγούδια ηλικίας σχεδόν 20 ετών, στέλνοντας το μήνυμα πως η μπάντα έχει αρκετά ακόμα να προσφέρει. Οι Suede βγάνουν σε περιοδεία -κάνοντας στάση και στην Αθήνα- και ανακοινώνουν ότι θα ετοιμάσουν καινούργιο στούντιο άλμπουμ. Τρία χρόνια αργότερα, η κυκλοφορία του «Bloodsports» από τον Brett Anderson και την παρέα του ευελπιστεί να καταγραφεί ως ένα από τα καλύτερα comebacks που έχει συμβεί. Οι Suede δημιουργήθηκαν το 1989, παίρνοντας το όνομά τους από το σόλο ντεμπούτο του Morrissey, με τίτλο «Suedehead».

Η παρέα των Brett Anderson (φωνητικά), Mat Osman (μπάσο), Bernard Butler(κιθάρα) και Simon Gilbert (ντραμς), από την πρώτη τριετία της ύπαρξής της, έκανε την εναλλακτική σκηνή του Λονδίνου να μείνει άναυδη από τις συνθετικές ιδέες και τις γεμάτες ενέργεια ερμηνείες των κομματιών.

Το 1992 έγραψαν τις πρώτες σελίδες στο κεφάλαιο της brit-pop, πολύ πριν αυτή γίνει μόδα στα μέσα της δεκαετίας με την κόντρα μεταξύ των συγκροτημάτων «Oasis» και «Blur». Με ένα συνονθύλευμα dance-pop ήχων, ό,τι είχε απομείνει ενεργό από την εκρηκτική σκηνή του Μάντσεστερ και τη μουσική βάση των Smiths, η μπάντα προσέγγισε με τον καλύτερο τρόπο το glam-rock του David Bowie παράγοντας υπέροχες pop δημιουργίες με αισθησιακό κιθαριστικό ήχο, σε μια σκοτεινή, αμφισεξουαλική ατμόσφαιρα υπό την σκέπη της ιδιαίτερης ποιητικής ερμηνείας του Anderson.

«Ο τίτλος “Bloodsports” δηλώνει την πικρόχολη ματιά στο ατελείωτο παιχνίδι της αγάπης. Το γεγονός ότι μέσα του υπάρχει και αίμα και σπορ, αποτελεί μια ελαφρώς κυνική ματιά στο ειδύλλιο», αναφέρει ο Anderson για το νέο άλμπουμ που ανοίγει την ακρόασή του με το τρίλεπτης διάρκειας «Barriers». Η ρομαντική ατμόσφαιρα του εναρκτήριου κομματιού -συνοψίζοντας την αίσθηση που βγάζει ολόκληρος ο δίσκος– μας περνά στο ρυθμικό «Snowblind», με τον Richard Oakes να χρησιμοποιεί τις κιθάρες του με τον καλύτερο τρόπο και τον Brett Anderson να δίνει μια υπέροχη ερμηνεία, θυμίζοντάς μας γιατί τον λατρεύει το κοινό.

Το πρώτο επίσημο single του άλμπουμ,« It Starts And Ends With You», μέσα από τα χαρούμενα riffs και τον ποιοτικό του ήχο μας υπενθυμίζει ότι το κυνήγι στον έρωτα δεν σταματάει ποτέ. Ένα ταξίδι γεμάτο μουσικές αναμνήσεις μάς προσφέρουν το «Sabotage» και το «For The Strangers», τα οποία χαλαρώνουν την ένταση προετοιμάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την έλευση του άκρως συναυλιακού «Hit Me», το οποίο είναι «ντυμένο» με τον κλασικό και αγαπημένο ήχο των Suede.

Στη συνέχεια, ο Anderson αγκαλιάζει με τα φωνητικά του τα «What Are You Not Telling Me?», «Sometimes I Feel I’ll Float Away» και «Always», μια τριάδα ατμοσφαιρικών, τρυφερών και ιδιαίτερων συνθέσεων των οποίων οι μελωδίες κάνουν κατάληψη στο μυαλό αμέσως μετά το πέρας της ακρόασης. Το «Faultlines» κλείνει με ιδανικό τρόπο το «Bloodsports», ένα άλμπουμ το οποίο πηγαίνοντας κόντρα στα σημεία των καιρών που θέλουν τα cds να περιέχουν δεκαπέντε με είκοσι τραγούδια, παραθέτει δέκα δημιουργίες, οι οποίες έχουν όλες λόγο ύπαρξης.

«Eπικεντρωθήκαμε στο να είμαστε σωστοί επαγγελματίες. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά αυτό μας κάνει καλύτερους, αφού γνωρίζουμε πως να διοχετεύουμε καλύτερα την ενέργειά μας. Στα '90s οι συναυλίες μας αποτελούσαν στιγμές του τρελού καρναβαλιού που ζούσαμε όλη τη μέρα. Τώρα, οι ζωντανές εμφανίζεις μας είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει», ανέφερε, επίσης, ο Anderson μιλώντας για το νέο τους πόνημα.

Όσοι αρχικά λάτρεψαν τους Suede αλλά στη συνέχεια η πορεία της μπάντας και οι παραγωγές της τους απογοήτευσαν, είναι από τους πρώτους που πρέπει να έχουν το «Bloodsports» στους δίσκους της συλλογής τους. Ελπίζουμε και ευχόμαστε παράλληλα, το νέο, δημιουργικό ξεκίνημα για τους σκοτεινούς πρίγκιπες της brit pop, να συνοδευτεί με μία ακόμα ζωντανή εμφάνισή τους στη χώρα μας, όπως αυτή που μας δίνει έναν λόγο να αναπολούμε το φθινόπωρο του 2011.

Καλλιτέχνης: Suede

Album: «Bloodsports»

Record Label: Warner Bros

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης