Οι πιο πρακτικοί -και αποτελεσματικοί- τρόποι για να μειώσετε την τριχόπτωση

mallia-sgoura-gunaika
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Δεν υπάρχει λόγος να χάνετε τον ύπνο σας επειδή μερικές τρίχες παραπάνω εγκαταλείπουν το κεφάλι σας. Με τις κατάλληλες κινήσεις θα τις διατηρήσετε όλες, μία-μία.

Για κάθε τρίχα που χάνετε πρόωρα ενοχοποιήστε τον τρόπο ζωής που κάνετε, λένε όλοι οι δερματολόγοι και τριχολόγοι (όντως, η τριχολογία είναι επίσημος ιατρικός κλάδος, αν δεν το γνωρίζατε). Ισχυρίζονται δηλαδή ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή διατροφή κάνουν το θυλάκιο της τρίχας ένα αφιλόξενο περιβάλλον με αποτέλεσμα την σταδιακή τριχόπτωση. Ωστόσο, ακόμη και άτομα με υγιέστατο lifestyle, βλέπουν να χάνουν μαζικά τρίχες κάθε άνοιξη. Σ’ αυτό το σημείο μπορείτε να πάρετε μια ανάσα ανακούφισης: το πρόβλημα είναι πρόσκαιρο και το τριχωτό της κεφαλής σας επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση μόλις περάσει το μεταβατικό στάδιο αυτής της εποχής. Άλλωστε, αυτό σημαίνει και ο ιατρικός όρος «εποχιακή» τριχόπτωση. Παρ’ όλα αυτά, αν εσείς θέλετε να μην παρατηρείτε τρίχες ή τούφες που αποχωρίζονται το κεφάλι σας (είναι, ομολογουμένως, μια ψυχοφθόρα κατάσταση), μάθετε τους τρόπους που μπορείτε να αντιστρέψετε το πρόβλημα. Δηλαδή, όχι μόνο να μειώσετε την τριχόπτωση, αλλά και να βοηθήσετε το τριχωτό της κεφαλής σας να αναγεννά περισσότερα υγιή μαλλιά.

 Οι απλές, φυσικές λύσεις για να μη δείτε καμία τρίχα να χάνεται

-Επιλέξτε μια βούρτσα από φυσικές τρίχες, επειδή οι συνθετικές «σπάνε» ευκολότερα τις ευαίσθητες τρίχες.

-Βουρτσίζετε τα μαλλιά σας απαλά από το δέρμα του τριχωτού προς τις άκρες. Έτσι, βοηθάτε το θρεπτικό λάδι που εκκρίνεται φυσικά από το δέρμα να ισχυροποιεί τη δομή της τρίχας.

-Αποφύγετε για δυο μήνες κότσους, αλογοουρές και ρόλεϊ.

συχνότητα του λουσίματος δεν παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά καλύτερα να το αποφεύγετε καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, αναζητήστε σαμπουάν με ειδικές φόρμουλες που καταπολεμούν την τριχόπτωση και δυναμώνουν τους θύλακες.

-Για λίγο διάστημα απαρνηθείτε το αγαπημένο σας κομμωτήριο. Βαφές, ντεκαπάζ, ίσιωμα με το πιστολάκι είναι τεχνικές που αδυνατίζουν το μαλλί μέχρι τη ρίζα και κάνουν τις τρίχες να φεύγουν με τις τούφες.

-Μην απλώνετε στα μαλλιά σας πολύ σκληρά προϊόντα styling. Για καθημερινό καθαρισμό διαλέξτε ένα απαλό σαμπουάν για ευαίσθητα μαλλιά και φροντίστε να κάνετε μια κούρα με ένα θρεπτικό λάδι μια φορά τη βδομάδα.

 -Πέντε λεπτά καθημερινό, ήπιο μασάζ στις ρίζες με μια τονωτική λοσιόν εμπλουτισμένη με αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα τονώνει την μικροκυκλοφορία και διεγείρει την ζωτικότητα του βολβού της τρίχας.

-Ευεργετικά αποτελέσματα στην εποχιακή τριχόπτωση έχουν τα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνες Β3, B5 και B6, επειδή βελτιώνουν την ποιότητα της τρίχας. Επίσης, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος, ασβέστιο κλπ. συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιών και δυνατών μαλλιών, δρώντας αγγειοδιασταλτικά στο βολβό της τρίχας.

-Οι αγωγές κατά της εποχιακής τριχόπτωσης που κυκλοφορούν σε αμπούλες και εφαρμόζονται για ένα διάστημα δυο περίπου μηνών, σε συνδυασμό με κάποια εξειδικευμένα δυναμωτικά σαμπουάν, επιμηκύνουν αποδεδειγμένα τη ζωή της τρίχας και κάνουν τα μαλλιά πιο δυνατά και πιο πυκνά. Η φόρμουλές τους είναι εμπλουτισμένες με ενεργά συστατικά που αναστέλλουν την τριχόπτωση, προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία, διεγείρουν το βολβό της τρίχας και διευκολύνουν την αιμάτωσή του.

-Κοιμηθείτε όσο περισσότερο κάθε βράδυ. Ευρήματα πρόσφατων μελετών απέδειξαν ότι με έναν πλήρη οχτάωρο ύπνο, η μελατονίνη επιδρά ευεργετικά στα τριχοθυλάκια, επιβραδύνοντας την πρόωρη «γήρανση» της τρίχας και προστατεύοντας τη ρίζα της από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Με τον τρόπο αυτό βοηθάει άτομα με τριχόπτωση σε αρχικά στάδια, αποτρέποντας τη λέπτυνση της τρίχας και ενεργοποιώντας την ανάπτυξή της.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ