Οι εμπορικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας

oi-emporikoteres-tainies-epistimonikis-fantasias

Φωτογραφία: ΙΜDb: σκηνή από την ταινία «Jurassic Park»

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Οι περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του Χόλιγουντ. Οι δημοφιλέστεροι σταρ αλλά και οι πιο ευφάνταστοι σκηνοθέτες επιστρατεύονται προκειμένου μια ταινία να κατακτήσει καλή θέση στο παγκόσμιο box office.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο Tom Cruise, ο οποίος επιστρέφει στις κινηματογραφικές οθόνες με τη ταινία «Oblivion» προσπαθώντας όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά, να αναβιώσει το είδος επιστρέφοντας στα βασικά. «Είναι καιρός τα εφέ να εξυπηρετήσουν την ταινία κι όχι το αντίθετο, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Εκτός όμως από την «αποκατάσταση» του είδους, ο δημοφιλής ηθοποιός, με την παγκόσμια προώθηση που κάνει, είναι φανερό ότι διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις πιο εμπορικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.

Με τις δύο προηγούμενες του, «Ο Πόλεμος των Κόσμων» και «Minority Report» να καταλαμβάνουν τις θέσεις 28 και 65, δεν εκπλήσσεται κανείς με την μανία του κυρίου Cruise. Μέχρι λοιπόν το «Oblivion» αλλά και το επίσης αναμενόμενο «Iron Man 3» , να φέρουν τα πάνω κάτω, ας δούμε τη λίστα με τις εμπορικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως είναι διαμορφωμένη μέχρι σήμερα.

Στην κορυφή το «Avatar»

Φωτογραφία ΙΜDb σκηνή από την ταινία «Avatar»

Με παγκόσμιες εισπράξεις που ξεπερνούν τα δυόμισι δις δολάρια (συγκεκριμένα 2.778.200.000) ο αδιαμφισβήτητος «νικητής» στην κούρσα με τις πιο πετυχημένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών είναι το Avatar του James Cameron. O δημοφιλής σκηνοθέτης, «θυσίασε» την απειλή των πυρηνικών όπλων που μέχρι το 1999 αποτελούσε σεναριακό μοτίβο του, κι επιβραβεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Κι αν αναλογιστούμε ότι ο «Τιτανικός» του, εκθρονίστηκε από πιο εισπρακτική ταινία όλων των εποχών 12 χρόνια μετά, είναι φανερό ότι το Avatar σκαρφάλωσε για να μείνει. Ο Cameron κι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας είναι αποφασισμένοι να επωφεληθούν από την τεράστια επιτυχία όσο μπορούν, ετοιμάζοντας τουλάχιστον δύο ακόμα sequels.

Η πρακτική αυτή, με τα κινηματογραφικά sequels, υπήρξε ιδιαίτερα επικερδής στην περίπτωση του George Lucas και του «Πολέμου των Άστρων». Μπορεί ο Lucas να μη βρίσκεται ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη θέση, που καταλαμβάνεται από τους περσινούς «Εκδικητές», ή αλλιώς «Avengers», αλλά έχει τις περισσότερες ταινίες στη λίστα. «O Πόλεμος των Άστρων» του 1977, αλλά και τα άλλα τρία επεισόδια του Lucas «Η Αόρατη Απειλή», «Η Επίθεση των Κλώνων» και «Η εκδίκηση των Sith», βρίσκονται μέσα στην πρώτη εικοσάδα.

Οι σούπερ ήρωες

Φωτογραφία ΙΜDb: σκηνή από την ταινία «O Πόλεμος των Άστρων» (1977)

Το κοινό των ταινιών επιστημονικής φαντασίας πιθανότατα ενδιαφέρεται πολύ για μεταλλαγμένους ήρωες με υπερδυνάμεις. Πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την παρουσία του «Spider-man» και του «Spider-man 2» στις θέσεις 7 και 10 αντίστοιχα; Δυναμική παρουσία στην εικοσάδα των πιο εισπρακτικών ταινιών έχει και το τρίτο sequel του ανθρώπου αράχνη καθώς και τα δύο φιλμ του Iron Man με τον Robert Downey Jr. Με αφορμή την κυκλοφορία της τρίτης ταινίας «Iron Man» στους κινηματογράφους, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό GQ, ο δημοφιλής ηθοποιός αναρωτήθηκε «Πόσες άραγε ίδιου είδους μπορεί να κάνει κάποιος; Πόσες συνέχειες της συνέχειας εξακολουθούν να είναι διασκεδαστικές»; Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με τη φετινή λήξη του συμβολαίου του με τη Marvel, ανησύχησαν τους φανατικούς του χαρακτήρα που υποδύεται, του Tony Stark.

Spielberg

Θα περίμενε κανείς ότι ο Steven Spielberg θα είχε μεγαλύτερη παρουσία στη λίστα. Το όνομα όμως του αγαπημένου σκηνοθέτη συναντάται μόλις δύο φορές. Ο «ΕΤ ο εξωγήινος» παρότι γυρίστηκε το 1982, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με εισπράξεις στις ΗΠΑ κοντά στα 450 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το «Jurassic Park» είναι λίγες θέσεις χαμηλότερα με έσοδα περίπου 360 εκατομμύρια.

Μπορεί σκηνοθετικά ο Spielberg να φαίνεται σχεδόν απών, ως παραγωγός όμως, έχει πολλές επιτυχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρεις ταινίες «Transformers», σκηνοθετημένες από τον Michael Bay, αλλά όλες σε παραγωγή του Spielberg.

Πληροφορίες: Το «Oblivion» προβάλλεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες, ενώ το «Iron Man 3» θα κάνει πρεμιέρα στις 25/4.

NANTIA KAKΛΗ