Αυτά τα τρόφιμα διαρκούν για χρόνια

katepsugmena-laxanika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Σας συμβαίνει συχνά να αγοράζετε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ κι έπειτα από κάποιες ημέρες να τα πετάτε στα σκουπίδια γιατί χάλασαν και δεν προλάβατε να τα καταναλώσετε; Με τα παρακάτω τρόφιμα δεν θα έχετε τέτοιο πρόβλημα.

Κατεψυγμένα λαχανικά: διάρκεια 18 μήνες
Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο καθώς καταψύχονται κατευθείαν μετά τη συγκομιδή. Θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C χάνονται με το πέρασμα του χρόνου στα φρέσκα, που σημαίνει ότι τα κατεψυγμένα που καταψύχθηκαν αμέσως και σωστά, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

Φυτικά βούτυρα: διάρκεια 2 χρόνια
Είτε πρόκειται για φιστικοβούτυρο, είτε για αμυγδαλοβούτυρο, είτε για βούτυρο από κάσιους κ.ο.κ. τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το διατηρήσετε για περίπου 2 χρόνια, αν παραμείνει κλειστό. Αν το έχετε ανοίξει, η διάρκεια ζωής μειώνεται στους 6 μήνες κι αν είναι φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετα, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 3 μήνες.

Λαχανικά τουρσί: διάρκεια 2 χρόνια
Το τουρσί μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και δυο χρόνια μέσα στο ντουλάπι, αν δεν έχει ανοιχτεί. Ακόμη, όμως, κι αν έχει ανοιχτεί, μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο μέχρι κι έναν χρόνο.

Ξηροί καρποί: διάρκεια 2 χρόνια
Αν είναι σφραγισμένοι σωστά, οι ξηροί καρποί μπορούν να διαρκέσουν στο ψυγείο μέχρι και δυο χρόνια, με τα αμύγδαλα να έχουν ιδιαιτέρως μεγάλη διάρκεια ζωής. Η σκληρή δομή τους βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας τους και τα αμύγδαλα, λόγω του ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε βιταμίνη Ε, έχουν μικρότερο κίνδυνο να χαλάσουν.

Φασόλια σε κονσέρβα: διάρκεια 2 ή περισσότερα χρόνια
Τα όσπρια σε κονσέρβα ξεκινούν να χάνουν την υγρασία τους έπειτα από δύο χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, ίσως να θέλουν περισσότερο μαγείρεμα, αλλά και πάλι μπορείτε να τα φάτε.

Ψάρι κονσέρβα: διάρκεια 3 χρόνια
Ο τόνος κονσέρβα είναι πάντα ασφαλής για κατανάλωση, καθώς διαρκεί 3 χρόνια όταν αποθηκεύεται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Μόλις ανοιχτεί, το περιεχόμενο μπορεί να μπει στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή να καταψυχθεί για μέχρι 2 μήνες.

Μπαλσάμικο: διάρκεια 4 χρόνια
Το ξίδι μπορεί να διατηρηθεί σε ένα ντουλάπι μέχρι και 3-4 χρόνια, αρκεί να το έχετε σε σφραγισμένο δοχείο, σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου. Μόλις ανοιχτεί, παραμένει ασφαλές επ’ αόριστον, αν και την καλύτερη γεύση θα έχει στα περίπου 2 χρόνια.

Ξερές φακές και φασόλια: επ’ αόριστον
Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια, αλλά μετά τον ένα χρόνο μπορεί να χρειαστούν περισσότερη ώρα μαγείρεμα. Αποθηκεύστε τα σε γυάλινο δοχείο, σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος και μην τα πλύνετε, παρά μόνο πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Καστανή ζάχαρη: επ’ αόριστον
Η καστανή ζάχαρη μπορεί να διατηρηθεί για πάντα, αλλά αν την αφήσετε εκτεθειμένη, δεν θα έχετε την ίδια ποιότητα. Μεταφέρετέ τη σε ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο και βάλτε την κάπου δροσερά, σκοτεινά και ξηρά. Η άσπρη ζάχαρη μπορεί επίσης να διαρκέσει επ’ αόριστον αν αποθηκευτεί σωστά.

Αλάτι: επ’ αόριστον
Βάλτε το σε σφραγισμένο δοχείο η σακουλάκι και κρατήστε το σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αν δεν καταφέρουν να εισχωρήσουν ζουζούνια και βρωμιά, μπορείτε να το καταναλώνετε για πάντα.

Ρύζι: επ’ αόριστον
Αν δεν έχει μαγειρευτεί, τοποθετήστε το σε δοχείο ή αφήστε το στο σακουλάκι του, βάζοντάς το μέσα σε σακουλάκι ψυγείου κι αφήνοντάς το σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος.

Μέλι: επ’ αόριστον
Το μέλι είναι μια εκπληκτική τροφή που δεν χαλάει ποτέ. Σκεφτείτε ότι επιστήμονες βρήκαν μέλι μέσα σε αιγυπτιακό τάφο 3 χιλιάδων ετών και μπορούσε να καταναλωθεί. Κάποιοες εταιρίες βάζουν ημερομηνία λήξης στο πακέτο και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να κρυσταλλώσει, αλλά θα διατηρηθεί στο ράφι για πάντα.