Πάμε Πουέρτο Ρίκο με την Μαρία Κόφου

maria-kofou
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Η δημοφιλής travel blogger, Μαρία Κόφου, από το tstories.gr, ξεχωρίζει δέκα αγαπημένες της στιγμές στο Πουέρτο Ρίκο και μας ταξιδεύει στην Καραϊβική, μέσα από ένα ταξίδι που σχεδίαζε δυο χρόνια, σε έναν τόπο που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον τυφώνα Maria τον Σεπτέμβριο του ’17.

1. Οι βουτιές στα νερά της Καραϊβικής 
Εννοείται πως η πρώτη αγαπημένη στιγμή είναι με διαφορά αυτή που φοράω το μαγιό μου, 3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και βουτάω στα σμαραγδένια νερά της Καραϊβικής. Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν μια μονοήμερη εκδρομή στο νησάκι Culebra του Puerto Rico όπου συνδυάστηκε με snorkeling, φαγητό και πολλές piña coladas με φίλους.

2. Ανακαλύπτοντας την περιοχή Santurce
Η περιοχή Santurce είναι κάτι σαν τη δική μας γειτονιά του Ψυρρή. Παραμελημένη για πολλά χρόνια, κατάφερε να πατήσει πάλι στα πόδια της μετά από προσπάθειες τοπικών street artists να της ξαναδώσουν ζωή. Το project Santurce es Ley φρόντισε λοιπόν ώστε οι τοίχοι της να γεμίσουν όμορφα graffiti, ενώ παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια έγιναν ψαγμένα μαγαζάκια για ποτό και φαγητό.  Πέρασα λοιπόν μια ολόκληρη μέρα στην περιοχή σε αναζήτηση των πιο όμορφων graffiti, έβγαλα άπειρες φωτογραφίες και κάθισα για έναν κρύο φυσικό χυμό στο El Patio de Solé και για ποτό μέχρι αργά στο Esquina Watusi.

3. Χριστούγεννα με ντόπιους
Τώρα που το ξανασκέφτομαι , ίσως η συγκεκριμένη εμπειρία να έπρεπε να μπει πρώτη τελικά στο top 10 μου. Την παραμονή των Χριστουγέννων έζησα στο φουλ τη γιορτή σε σπίτι φίλης μου όπου μετά από το βραδινό γεύμα ξεκίνησε ένα μεγάλο πάρτυ με παραδοσιακά ποτά και μελωδίες ενώ κάπου γύρω στις 12 το βράδυ, εμφανίστηκε από το πουθενά ένα group ”parranda“, όπου με τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν ακόμα περισσότερο την παρέα. Οι parrandas είναι ομαδούλες φίλων οι οποίοι τις ημέρες των Χριστουγέννων εμφανίζονται ακάλεστοι στα σπίτια γνωστών τους και παίζουν μουσική ενώ παράλληλα τραγουδούν και λένε αστεία. Σε κάθε σπίτι που φτάνουν αφού τραγουδήσουν και κεραστούν, πρέπει να πάρουν μαζί τους έναν από την οκογένεια και να συνεχίσουν στα επόμενα σπίτια. Έτσι στο τέλος της ημέρας το group των 4 ατόμων καταλήγει να έχει φτάσει μέχρι και τα 30 άτομα. Φοβερό;

4. Περπατώντας στη γειτονιά του… Despacito
Ναι, το τραγούδι Despacito το γνωρίζεις, ίσως και το ότι γυρίστηκε στο Puerto Rico. Γνωρίζεις όμως ότι τα πλάνα του video clip του γυρίστηκαν στην πιο κακόφημη περιοχή του San Juan, της πρωτεύουσας του Puerto Rico; Συγκεκριμένα στην περιοχή Perla η οποία μέχρι πριν γίνει γνωστή για το τραγούδι αυτό, ήταν μια περιοχή που δεν επισκεπτόταν ποτέ κανένας τουρίστας καθώς είναι γνωστή για τη διακίνηση ναρκωτικών και την έλλειψη ασφάλειας. Η αστυνομία δεν πατάει το πόδι της εκεί. Πλέον όμως μπορεί κανείς να κάνει τη βόλτα του –προσεκτικά- και πολλές φορές οι ντόπιοι προσφέρονται να του κάνουν ξενάγηση στα σημεία που γυρίστηκε το video clip.

5. Γενέθλια στη θάλασσα
Ποιος θα μου το έλεγε,- εγώ που κάνω γενέθλια κάθε χρόνο κουκουλωμένη μέχρι τα αυτιά λόγω κρύου- πώς θα γιόρταζα για δεύτερη φορά τα γενέθλιά μου με σορτσάκι και με πολλές βουτιές στα νερά της Καραϊβικής. Μαζί με μερικούς αγαπημένους φίλους από το Puerto Rico έκοψα τη δεύτερη τούρτα μου σε ένα παραλιακό θέρετρο του νησιού στην Parguera υπό τους ήχους salsa και bomba ενώ το ίδιο βράδυ κολύμπησα σε μια παραλία της οποίας τα νερά φωσφόριζαν εξαιτίας ενός πλαγκτόν του Noctiluca scintillans το οποίο εκπέμπει φως όταν επηρεάζεται με μηχανικό τρόπο οπότε εκδηλώνεται έντονη βιοφωταύγεια στη θάλασσα.

6. Mallorca καφές και σαγκρία
Μην μπερδευτείς, mallorca δεν είναι το νησί της Ισπανίας αλλά ένας παραδοσιακός τύπος ψωμιού στο Puerto Rico. Και μιας και πλέον η δοκιμή νέων γεύσεων είναι πολύ σημαντικό κομμάτι των ταξιδιών μου, δε θα μπορούσα να μη συμπεριλάβω στις πιο όμορφες στιγμές του ταξιδιού μου, το πρωινό που έφαγα στο Cafe Negro και τον καλύτερο καφέ που δοκίμασα στο ίδιο μέρος ενώ την ίδια ημέρα ήπια την πιο ωραία σαγκρία (πιο φρουτώδης σε σχέση με την ισπανική) που έχω δοκιμάσει ποτέ, στο El Patio de Sam στο Viajo San Juan.

7. Βολτάροντας στο Old San Juan
Αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού είναι η βόλτα στο ιστορικό κέντρο των πόλεων που επισκέπτομαι. Έτσι και στο συγκεκριμένο ταξίδι δε θα μπορούσε να λείψει η περιήγηση στα στενά δρομάκια του Old San Juan, της πρωτεύουσας του νησιού. Τα χρώματα, οι μελωδίες από τα ανοιχτά παράθυρα, οι μυρωδιές, μου θύμισαν κάτι από το Casco Viejo του Παναμά και το ιστορικό κέντρο της Cartagena στην Κολομβία. Λάτρεψα τα χρωματιστά σπίτια με τα ξύλινα παράθυρα αλλά και τα μαγαζάκια με τις ανοιχτές πόρτες και τη δυνατή salsa μουσική.

8. Lechoneando και chinchorreando με φίλους
Ακόμα και αν γνωρίζεις ισπανικά, είμαι σίγουρη πως τις 2 παραπάνω λέξεις δεν τις έχεις ξανακούσει γιατί είναι λέξεις που χρησιμοποιούν μόνο στο Puerto Rico. Η πρώτη λέξη αναφέρεται σε group φίλων οι οποίοι μαζεύονται και πηγαίνουν σε διάφορα μαγαζιά τα οποία ψήνουν χοιρινό κρέας και άλλα νόστιμα τοπικά καλούδια και τρώνε σε ένα μαγαζί ενώ συνεχίζουν τσιμπολογώντας σε επόμενο και πάει λέγοντας. Η δεύτερη λέξη είναι ακριβώς το ίδιο concept απλά αφορά σε bar hopping. Εδώ η ομάδα μαζεύεται και πίνει από ένα ποτό σε διαφορετικά μπαρ της περιοχής. Η όλη εμπειρία ξεκινάει από το πρωί και κρατάει μέχρι το βράδυ.

9. Περπατώντας σε ροζ νερά
Ναι ναι, η φωτογραφία δεν είναι πειραγμένη στο photoshop. Το χρώμα είναι ακριβώς αυτό και βρίσκεται στην περιοχή Las Salinas de Cabo Rojo. Η περιοχή είναι ό,τι και οι δικές μας αλυκές και με τη διαφορά ότι στο νερό βρίσκεται και πάλι κάποιο πλαγκτόν που δίνει αυτό το ροζ χρώμα και δημιουργεί ένα συγκλονιστικό θέαμα στην ευρύτερη περιοχή.

10. Γνωριμία με το travel community του Puerto Rico
Αν με διαβάζεις περισσότερο από ένα χρόνο, τότε θα έχεις υπόψη σου πως τα τελευταία 2 χρόνια συνεργάζομαι με έναν travel blogger από το Puerto Rico, τον Αρνάλντο από το Diaryoftrips.com και οργανώνω για κάποια group του ταξίδια σε Ευρώπη και Ασία. (Διάβασε το blog post) Αυτή ήταν και η αφορμή ώστε να συνδεθώ με ντόπιους Πουερτορικανούς, να ταξιδέψω μαζί τους και να αναπτύξω φιλίες. Σε αυτό μου το ταξίδι λοιπόν είχα την ευκαιρία να μιλήσω μπροστά σε ένα κοινό 30 περίπου ανθρώπων για το blog μου, για τα ταξίδια μου αλλά και για τον τρόπο ζωής που έχω επιλέξει τα τελευταία χρόνια. Επίσης είχα την χαρά να πάρω μέρος σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά και να συμμετάσχω σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου και μίλησα για τα low budget ταξίδια και για το πώς είναι να ταξιδεύει μια γυναίκα μόνη της. (Δες το video εδώ).

 Πηγή: www.tstories.gr