Γιατί λατρεύουμε τον Iron Man;

giati-latreuoume-ton-iron-man

Φωτογραφία: ΙΜDb/ Αlbert Rodriguez/gettyimages: ο Robert Downey Jr. σε εκδήλωση για την ταινία Ιron Man 3.

ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Η κινηματογραφική γοητεία του Ιron Man, τον αναδεικνύει νικητή στην αρένα του box office. Eμείς βρήκαμε δέκα μόνο λόγους για τους οποίους τον αγαπάμε και είμαστε σίγουροι ότι εσείς μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα χαρακτηριστικά που τον κάνουν τόσο δημοφιλή...

Η εισπρακτική επιτυχία

Ο πάμπλουτος σούπερ ήρωας έχει κατορθώσει και με τις τρεις κινηματογραφικές εμφανίσεις του να σπάσει τα ταμεία του Βox Office. Τόσο στις προσωπικές ταινίες του, όσο και ως μέρος της λεγεώνας των εκδικητών «Avengers» ο Iron Man φέρνει χρήμα στα αμερικανικά στούντιο. Περίτρανη απόδειξη η τρίτη συνέχεια που αναμένεται να αποτελέσει νέα εμπορική επιτυχία.

Οι κριτικές

Ένας από του λόγους που αγαπάμε τον Iron Man είναι γιατί διαθέτει τις σωστές δόσεις δράσης. Είναι κοινώς μία ταινία μαζικής κουλτούρας, με εφέ, ήρωες, βία και gadgets αλλά, παρόλα αυτά, μπορούμε να παραδεχτούμε άφοβα στον οποιονδήποτε ότι μας αρέσει. Κι αν κάποιος μας κοιτάξει υποτιμητικά μπορούμε να του παραθέσουμε την κριτική των New York Times που είχαν χαρακτηρίσει την πρώτη ταινία της σειράς ως μία «απροσδόκητα καλή ταινία με σούπερ ήρωες» ή ακόμα και την άποψη ενός από τους γνωστότερους και αυστηρότερους κριτικούς, του Roger Ebert που την είχε κατατάξει στα αγαπημένα του φιλμ για το 2008.

Τα τραγούδια

Όλοι οι ήρωες, μέχρι και ο Aquaman, έχουν ένα τραγούδι που αναφέρεται σε αυτούς. Ο Iron Man όμως κάνοντας ακόμα μια φορά τη διαφορά, δεν έχει. Το γνωστό «Iron Man» των Black Sabbath, παρά την κοινή αντίληψη ότι μιλά για τον ήρωα στην πραγματικότητα αναφέρεται σε κάποιον που ταξίδεψε στο μέλλον και ουδεμία σχέση έχει με τον χαρακτήρα του γνωστού κόμικ της Marvel. Ακόμα κι οι συντελεστές της ταινίας αγνοούσαν αυτήν την μικρή λεπτομέρεια με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιήσουν στην πρώτη ταινία, αλλά όχι στις επόμενες.

Οι αντίπαλοι

Αν οι φίλοι λένε πολλά για το ποιόν σου, οι εχθροί λένε ακόμα περισσότερα. Λαμβάνοντας υπόψη τους αντιπάλους του Iron Μan, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο δισεκατομμυριούχος εκδικητής είναι ένας άκρως ενδιαφέρον τύπος. Έχει αντιμετωπίσει τον, the dude, Jeff Bridges, τον αναγεννημένο από τις στάχτες του Mickey Rourke και φυσικά στο τρίτο μέρος θα έρθει αντιμέτωπος με τον πιο «καλό» μοχθηρό στο σινεμά, τον Ben Kingsley. Ο Μανδαρίνος του Kingsley κονταροχτυπιέται και για τις εντυπώσεις με τον Tony Stark του Robert Downey Jr. Ο μόνος κακός που μπορεί να τα βάλει με αυτούς του Iron Man, είναι ο Joker του Batman, ίσως ότι πιο ευφυές και διαταραγμένο έχει σκεφτεί ποτέ η Marvel.

Δεν έχει υπερδυνάμεις

Αν και οι υπερήρωες εξ ορισμού έχουν υπερδυνάμεις, αλλιώς θα ήταν απλά ήρωες, ο Iron Man καταφέρνει να παρεισφρήσει στον κόσμο τους ακολουθώντας τα βήματα του Batman. Πολλή εξυπνάδα κι ακόμα περισσότερο χρήμα καθιστούν τον Iron Man και τον Batman υπερήρωες κάνοντας τους πολύ πιο προσιτούς σε εμάς. Γιατί οι πιθανότητες να γίνουμε δισεκατομμυριούχοι θα είναι πάντα περισσότερες από τα να μας τσιμπήσει μια μεταλλαγμένη αράχνη.

Το μουστάκι του

Όταν όλοι οι σούπερ ήρωες διατηρούν ένα καθαρό προφίλ χωρίς ίχνος τρίχας στο πρόσωπό τους, ο Tony Stark έχει μουστάκι. Για την ακρίβεια ο Iron Man έχει μουστάκι και goatee (τρίχες κάτω από το σαγόνι), ένα στυλ που έχει συνδεθεί με μοχθηρό χαρακτήρα από την αρχή του σινεμά με αποκορύφωση την εμφάνιση του «Κακού Σποκ» σε ένα επεισόδιο του Star Trek, όπου ο κακός Σποκ, ήταν ίδιος με τον καλό απλά είχε μουστάκι και goatee.

Ακόμα κι ο Wolverine, ο πιο τριχωτός ήρωας που έχει περάσει ποτέ, είχε υπερμεγέθεις φαβορίτες αλλά ποτέ μουστάκι. Η αντισυμβατική και αντίθετη στα πρότυπα του ήρωα, εμφάνιση του Iron Man εκτός του πάει εμφανισιακά, του ταιριάζει και ιδιοσυγκρασιακά μιας και ο Tony Stark είναι ένας πάμπλουτος εγωμανής σούπερ ήρωας που μπορεί και θα κάνει ότι θέλει.

Το όνομά του

Θα μπορούσε να «φωνάξει» είμαι ήρωας, εντάσσοντας στο «επαγγελματικό» του όνομα κλισέ και ηρωικές λέξεις όπως έκαναν ο Σούπερμαν, ο Κάπτεν Αμέρικα ή ο Απίθανος Χαλκ. Όμως ο Iron Man δεν έχει ανάγκη από τέτοια τρικ, επιλέγει λοιπόν το όνομα Iron Man κι περιμένει να καταπλήξει με τα έργα του. Βέβαια το γεγονός ότι δεν προσπαθεί να βρει ένα εντυπωσιακό όνομα δεν σημαίνει ότι είναι μετριοπαθής κι αυτό βασικά αποδεικνύεται περίτρανα γιατί…

Μισεί την ανωνυμία

Αν ένα χαρακτηριστικό μοιράζονται όλοι οι σούπερ ήρωες, που την ημέρα είναι θνητοί και τα βράδυ μασκοφόροι εκδικητές, είναι ότι επιδιώκουν το διαχωρισμό αυτών των δύο ζωών διατηρώντας την ανωνυμία τους. Το πρόσωπο όμως κάτω από τη μάσκα, και τη στολή του Iron Man, είναι γνωστό και αυτό οφείλεται κυρίως στην συνέντευξη τύπου που έδωσε αποκαλύπτοντας την διπλή του ταυτότητα. Σαφώς μπορεί να κραυγάζει «προσέξτε με» αλλά το κάνει με τον πιο cool τρόπο που υπάρχει.

Είναι λιγάκι προβληματικός

Διαθέτει δύναμη, λεφτά, εταιρία κολοσσό και παρόλα αυτά ο Tony Stark έχει τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει. «Είμαι ο Tony Stark, φτιάχνω τέλεια πράγματα, έχω μια εκπληκτική κοπέλα και ενίοτε σώζω και τον κόσμο. Γιατί λοιπόν δεν μπορώ να κοιμηθώ;», αναρωτιέται ο Stark. Στον ελαφρώς προβληματικό χαρακτήρα του, έρχεται να προστεθεί και το πάθος του για το αλκοόλ. Πολλές φορές παρουσιάζεται να πίνει, ενώ η ατάκα του «δώσε μου ένα ουίσκι, πεθαίνω της πείνας» είναι από τις πιο χαρακτηριστικές του. Στο Iron Man 2, μάλιστα, ο αγαπημένος ήρωας στα γενέθλιά του, εμφανίζεται μεθυσμένος φορώντας την στολή του.

Ο χαρακτήρας του

Ο εγωπαθής Tony Stark δεν μπορεί να μη σε κερδίσει με το χαρακτήρα του. Είναι αστείος, γυναικάς, γεμάτος αυτοπεποίθηση και πάνω από όλα δεν είναι μονοδιάστατος, πρακτική αρκετά συνηθισμένη σε σούπερ ήρωες. Η ηθικοπλαστική Marvel μας έμαθε ένα πράγμα «η μεγάλη δύναμη συνεπάγεται και μεγάλη ευθύνη», ένα μάθημα στο οποίο προφανώς ο κύριος Stark έλειπε. Δεν είναι καθόλου ακέραιος ως χαρακτήρας και συμπεριφέρεται σαν ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που όλα του ανήκουν. Ωστόσο, όχι μόνο δεν γίνεται αντιπαθής αλλά καταφέρνει να είναι εξίσου απολαυστικός τόσο όσο Tony Stark όσο και ως Iron Man. Με λίγα λόγια είναι υπέροχος και το ξέρει, και μεταξύ μας, το ξέρεις κι εσύ.

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ