4 επιστημονικά «κόλπα» για πιο λαμπερή και υγιή επιδερμίδα

gunaika-omorfia-anoiksi-louloudia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Αυτές είναι οι έξυπνες συνήθειες ομορφιάς που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι για τον εαυτό τους κάθε άνοιξη

Αυτοί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα για ποιο λόγο κάθε άνοιξη οφείλετε να κάνετε μια ολική ανανέωση στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας. Και το αποδεικνύουν έμπρακτα. Δυο διακεκριμένες δερματολόγοι αποκαλύπτουν τα εξ απορρήτων «μυστικά» ομορφιάς και υγείας της επιδερμίδας τους:

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης

Όσο κι αν πολλά καλλυντικά σκευάσματα αναγράφουν στη συσκευασία τους ημερομηνία λήξης, σε κάποια άλλα, όπως τα προϊόντα μακιγιάζ, δεν θα βρείτε συχνά μια τέτοια ένδειξη. «Ο,τιδήποτε εφαρμόζω κοντά στα χείλη και τα μάτια μου, τα πετάω στα σκουπίδια ένα χρόνο από την αγορά τους», λέει η Whitney Bowe, κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Medical Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες. «Ενδιαφερθείτε επίσης για τα καλλυντικά που περιέχουν φυσικά συστατικά, είτε είναι κρέμες προσώπου και ματιών είτε αντηλιακά, επειδή η δράση τους εξανεμίζεται πολύ ταχύτερα από την ημερομηνία λήξης που πιθανώς αναγράφουν».

Απολεπίζεστε περισσότερο

Η Doris Day, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην πανεπιστημιακή κλινική NYU Langone Medical Center της Νέας Υόρκης, επιλέγει μια πιο συστηματική κούρα απολέπισης με το που μπαίνει η άνοιξη. «Το χειμώνα, όταν το δέρμα μου είναι ξηρότερο και πιο ευαίσθητο επιλέγω να απολεπίζομαι το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Αλλά την άνοιξη, η πιο συχνή απολέπιση βοηθά να απομακρυνθούν ταχύτερα τα νεκρά κύτταρα, βελτιώνοντας θεαματικά την κυτταρική αναγέννηση, ενώ επίσης, επιτρέπει στα συστατικά των προϊόντων ενυδάτωσης να απορροφώνται καλύτερα από το δέρμα», λέει και συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι τύποι δέρματος μπορούν να αντέξουν χωρίς πρόβλημα την απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα, ωστόσο εάν παρατηρήσετε ξηρότητα, ερυθρότητα ή ευαισθησία, ρωτήστε τον δερματολόγο σας για  το ποια μέθοδος απολέπισης μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για σας».

 Αλλάξτε την κρέμα με λοσιόν

Η ενυδατική κρέμα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, αλλά χρησιμοποιώντας πλούσιες, παχύρρευστες κρέμες την άνοιξη μπορεί στην πραγματικότητα να προκληθεί ερυθρίαση και εμφάνιση σπυριών, επειδή τα λιπίδια προσκολλώνται στο δέρμα και φράζουν τους πόρους, που έχουν ανοίξει από την απολέπιση. «Αυτό το πέπλο λιπιδίων μπορεί να είναι ιδανικό για την επιδερμίδα στο περιβάλλον του χειμώνα, αλλά κάθε άνοιξη, επιζητώ το δέρμα μου να αναπνέει ελεύθερα. Έτσι, αλλάζω την «βαριά» ενυδατική μου με ελαφρύτερα σκευάσματα, όπως ο ενυδατικός ορός ή μια λοσιόν για χρήση πρωί-βράδυ», λέει η Dr. Bowe.

Γίνετε ακόμη πιο επίμονοι σχετικά με την αντηλιακή σας ασπίδα

Οι περισσότεροι δερματολόγοι εφαρμόζουν αντηλιακό κάθε πρωί, όλο το χρόνο. «Ωστόσο, την άνοιξη, αφοσιώνομαι ακόμη περισσότερο στην προστασία του δέρματός μου από τις επιβλαβείς ακτίνες UV», λέει η Dr. Day και συμβουλεύει: «Εφαρμόστε μια στρώση αντηλιακού κάθε πρωί και πάρτε το μαζί σας όπου κι αν πάτε, ώστε να επαναλαμβάνετε τη χρήση κάθε δυο με τρεις ώρες, ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Τώρα που ο ήλιος είναι ψηλότερα και εκπέμπει περισσότερες ώρες την ακτινοβολία του, θα συνιστούσα ένα αντιηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ