Κριτική ταινίας:«Iron Man 3»

kritiki-tainiasiron-man-3

ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Ο θρυλικός ήρωας των κόμικς της Marvel «Iron Man» επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες κάνοντας μια νέα δυναμική εμφάνιση.

«Iron Man 3»

Το πολύ-αναμενόμενο blockbuster της άνοιξης «Iron Man 3» είναι γεγονός και ο σούπερ-ήρωας Τόνι Σταρκ μπαίνει σε νέες δοκιμασίες πιο προκλητικές από τις προηγούμενες, παρασύροντας τους οπαδούς της σειράς σε φαντασμαγορικές περιπέτειες.

Η σκηνοθεσία αυτή τη φορά ανατέθηκε στον Shane Black ο οποίος υπογράφει και το σενάριο. O σκηνοθέτης έχει ξανασυνεργαστεί με τον πρωταγωνιστή Robert Downey Jr., πριν από επτά χρόνια για την ταινία «Kiss Kiss Bang Bang». O Robert Downey Jr. («Chaplin» το 1992) υποδύεται για τέταρτη φορά τον Τόνι Σταρκ, μετά τις ταινίες «Iron Man», «Iron Man 2» και «The Avengers».

Το νήμα της ιστορίας του «Iron Man 3» ξεκινά μετά τα τρομερά γεγονότα του φιλμ «The Avengers». Όπως στο πρώτο φιλμ «Iron Man», ξαναβρίσκουμε το μοναχικό ήρωα απομονωμένο να «μαστορεύει» απίθανες κατασκευές. Τώρα, έχει επινοήσει μία νέα πανοπλία που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Ένα ιδιαίτερο δέσιμο παρατηρείται με την καινούργια του στολή. Μια σχέση που αντανακλά τις προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες του ήρωα, όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πανίσχυρους εχθρούς.

Αν και το «Iron Man 3» αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων επεισοδίων, ωστόσο, στην πλοκή του βρίσκουμε στοιχεία τόσο από παλαιότερες εκδόσεις του κόμικ όσο και από τις προηγούμενες ταινίες. Μια ενδιαφέρουσα πρόσμειξη του παλιού με το καινούργιο παρατηρείται δίνοντας μια νέα πνοή στην αφήγηση. Η παλαιά (ήδη από το 1964) φιγούρα του Μανδαρίνου λαμβάνει «σάρκα και οστά» στην οθόνη –μέσω της θαυμαστής ερμηνείας του Ben Kingsley- και συνδυάζεται με την ιστορία των Extremis (2008) του Γουόρεν Έλις.

Ο μύθος δυναμιτίζεται άμεσα με περισσότερη αγωνία και εκρηκτικές εξελίξεις, έχοντας το σούπερ-ήρωα πάντα στο κέντρο να τα βάζει με τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους. Ο Μανδαρίνος είναι η απόλυτη ενσάρκωση του Κακού, ο αιώνιος εχθρός του Iron Man. Αυτή τη φορά, τον αιφνιδιάζει καταφέροντάς του χτυπήματα σε όλα τα μέτωπα. Ο σούπερ-ήρωας ρίχνεται σε μια μανιώδη έρευνα για να βρει τους ενόχους ενώ το ψυχικό σθένος και η εξυπνάδα του δοκιμάζονται ακατάπαυστα. Τελικά αποδεικνύεται ότι η εφευρετικότητα και η σούπερ-δύναμη του μυαλού είναι τα βασικά όπλα του μαχόμενου άνδρα με τη σιδερένια πυγμή, συμπυκνώνοντας έτσι το αποκορύφωμα της δράσης της τριλογίας στο «Iron Man 3».

Η ταινία οικειοποιείται ένα ύφος αισθητικής video-game παραδίδοντας άφθονες σκηνές καταιγιστικής δράσης εμπλουτισμένες με τα εξελιγμένα οπτικά εφέ των εταιριών Digital Domain και Weta Digital. Οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν μια πληγή στο πρόσωπο (γνωστό κινηματογραφικό κλισέ) ως ένδειξη της σκληρότητας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Ένας συναισθηματισμός αναδύεται από τις θηλυκές υπάρξεις λίγο πριν ξεκινήσει μια «μάχη», δραματοποιώντας, με αυτόν τον τρόπο, περισσότερο την εξέλιξη. Όλα παραδίδονται με γερές δόσεις χιούμορ καθιστώντας το θέαμα ακόμη πιο διασκεδαστικό.

Οι ταινίες του σινεμά της science-fiction θίγουν συνήθως ζητήματα της επικαιρότητας, αντανακλώντας τους φόβους και τις ελπίδες που απασχολούν τον άνθρωπο της κάθε εποχής. Στο «Iron Man 3» εκτίθεται το θέμα της άρρηκτης σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τη μηχανή και την τεχνολογία καθώς και αυτό της τρομοκρατίας. Οι κακοί είναι τρομοκράτες και ο σούπερ-ήρωας θα τους κατατροπώσει..

Η μορφή του Iron Man εμφανίζεται το 1963 για πρώτη φορά στη σειρά κόμικς «Tales of Suspense» και είναι μια επινόηση του Stan Lee ο οποίος δημιούργησε αρκετούς δημοφιλείς χαρακτήρες κόμικς όπως τον Σπάιντερμαν, τους 4 Φανταστικούς, τον Χαλκ, τον Θορ και άλλους.

Η επινόηση της φιγούρας του Iron Man εγγράφεται μέσα στη γενικότερη ανάγκη για τη δημιουργία ενός ήρωα λιγότερο τέλειου και πιο ανθρώπινου που θα οδηγούσε, ίσως, το κοινό σε μεγαλύτερη ταύτιση μαζί του. Ο Άντονι Σταρκ, στην αρχή της καριέρας του ως σούπερ-ήρωας, ήταν ένας δεινός πολεμιστής που μαχόταν κατά των κομμουνιστών, στα πλαίσια του Ψυχρού πολέμου. Τα ιστορικά συμφραζόμενα της σειράς με τον καιρό, βέβαια, άλλαξαν. Tώρα, ο σύγχρονος κίνδυνος που απειλεί την Αμερική και όλο τον κόσμο είναι οι τρομοκράτες και με αυτούς καλείται να «τα βάλει» o σούπερ σιδερένιος άνδρας.

Από το κάστινγκ, χαρακτηριστική είναι η φυσιογνωμία της Gwyneth Paltrow στο ρόλο της Pepper Potts, της άξιας συντρόφου του Iron Man, όπως και του Ben Kingsley, ο οποίος προσθέτει στο αποτέλεσμα με το ερμηνευτικό του ταλέντο.

Το «Iron Man 3» προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα στους οπαδούς της σειράς κόμικ ή και στους fans των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Παίζουν: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Sir Ben Kingsley, Andy Lau James Badge Dale. Η ταινία προβάλλεται από την Feelgood Entertainment.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ