Πρέπει να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα;

xamogelo-gunaika
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα στο αν η αλκοόλη που περιέχεται στο στοματικό διάλυμα σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στόματος.

Το στοματικό διάλυμα είναι ένα συμπληρωματικό προϊόν για την καθαριότητα του στόματος που δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα ή το οδοντικό νήμα. Προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας στο στόμα, η οποία διαρκεί συνήθως γύρω στη μισή ώρα, και η οποία οφείλεται στα έκδοχα (αλκοόλη, αρωματικές ουσίες, π.χ. μέντα, κανέλα) που περιέχει, που όμως δεν έχουν αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή δράση. Η παρατεταμένη χρήση των εν λόγω σκευασμάτων με τα παραπάνω έκδοχα μπορεί:

-Να αλλοιώσει την αίσθηση της γεύσης.

-Να προκαλέσει επιφανειακά «σκασίματα» του βλεννογόνου του στόματος.

-Να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις (ερεθισμό του βλεννογόνου του στόματος έως και μικρές πληγές) εξαιτίας των αρωματικών ουσιών (μέντα, κανέλα) που περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να διακόπτεται αμέσως η χρήση τους.

 Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα στο αν η αλκοόλη που περιέχεται στο στοματικό διάλυμα σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στόματος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Dental Journal of Australia βρήκε ότι το αλκοόλ των στοματικών διαλυμάτων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο στόμα. Από την άλλη, το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας Δοντιών, που εξέτασε όλα τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση αλκοόλης σε στοματικά διαλύματα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σχέση μεταξύ καρκίνου του στόματος και στοματικών διαλυμάτων. Πάντως, πολλές εταιρείες έχουν ανανεώσει τα προϊόντα τους κάνοντάς τα alcohol free.

Σε ότι αφορά τα αντιμικροβιακά διαλύματα με χλωρεξιδίνη, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η χρόνια καθημερινή χρήση τους, επειδή συμβάλλουν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στο στόμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική μικροβιακή ισορροπία του στόματος. Η χρήση τους δεν συνιστάται να ξεπερνά το διάστημα των 3 εβδομάδων, ώστε να αποφεύγονται τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Θυμηθείτε

-Η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα.

-Μην το κρατάτε στο στόμα σας περισσότερο από όσο αναγράφεται, γιατί ξηραίνεται ο βλεννογόνος και προκαλείται χημικό έγκαυμα.

-Τα στοματικά διαλύματα δεν συνιστάται να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά, εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που καθιστά προσωρινά αδύνατη τη χρήση της οδοντόβουρτσας.