Ξηρό δέρμα; Αυτές είναι οι 4 σωτήριες σπιτικές θεραπείες

gala-gunaika-omorfia
ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Μεταμορφώστε το δέρμα σας σε ό,τι πιο σφριγηλό, δροσερό και νεανικό ονειρευτήκατε ποτέ με τη βοήθεια των πιο αγνών υλικών που διαθέτει η φύση -και τα ράφια της κουζίνας σας.

Το ξηρό δέρμα -είτε οφείλεται σε φυσιολογική γήρανση, είτε έχει την αιτία του στα γονίδια, πολλώ μάλλον στις λάθος συνήθειες περιποίησης- είναι ο κόλαφος κάθε γυναίκας, που θέλει να δείχνει και να αισθάνεται νεότερη, ασχέτως ηλικίας. Η τραχιά αφή δεν είναι το μόνο σύμπτωμα. Μόνιμη φαγούρα, τακτικές ερυθριάσεις, σταδιακά σκασίματα και ορατά βαθύτερες ρυτίδες μήνα με το μήνα, είναι τα επακόλουθα μιας διαρκώς αφυδατωμένης επιδερμίδας.

Ανεξάρτητα από το αν είστε μια νεαρή κοπέλα μετά την εφηβεία ή μια κυρία που βρίσκεται στο κατώφλι της φυσιολογικής γήρανσης της επιδερμίδας (δηλαδή, από τα 35 και μετά) υπάρχει μια σειρά από θεραπείες βασισμένες σε φυσικά συστατικά, οι οποίες αποτελούν αληθινό βάλσαμο για την ξηροδερμία που βιώνετε. Και υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που το τεκμηριώνουν.

Μασάζ προσώπου με ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το ηλιέλαιο βελτίωσε κατά 35% την ενυδάτωση όταν χρησιμοποιήθηκε ως ενυδατική φόρμουλα μέσω μαλάξεων σε ξηρές επιδερμίδες, με ορατό αποτέλεσμα την ομαλότητα της επιδερμίδας και το «γέμισμα» των κενών στο ξηρό δέρμα (δηλαδή τις ρυτίδες).

Μια άλλη, παλαιότερη έρευνα, του 2016, έδειξε ότι το λάδι καρύδας είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό για την ξηροδερμία, λειτουργώντας όπως ακριβώς μια πλούσια ενυδατική κρέμα, χάρη στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τις μαλακτικές ιδιότητες που περιέχει το έλαιο καρύδας.

Λουτρό βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα άλλο φυσικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του ξηρού δέρματος. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι σπόροι βρώμης έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του ξηρού δέρματος, όταν αυτά τα εμποτίζονται σε θερμό νερό και έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

 Περισσότερα ποτήρια γάλακτος

Χωρίς να είστε  υποχρεωμένες να κάνετε λουτρά μέσα στο γάλα, όλες οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δυο ποτηριών φρέσκου και πλήρους λιπαρών γάλακτος καθημερινά, βελτιώνει εκ των έσω την όψη μιας αφυδατωμένης επιδερμίδας. Η πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι πρωτεΐνες, τα  φωσφολιπίδια και τα ceramides που περιέχει το γάλα, ελάττωσε κατά 25% τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων της επιδερμίδας, επιτρέποντάς της να δείχνει πιο ελαστική και ενυδατωμένη.  ένα λίπος που περιέχεται στο γάλα, που ονομάζεται φωσφολιπίδιο, βελτίωσε το φράγμα του δέρματος σε ποντίκια όταν προστέθηκε στη διατροφή τους. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το γάλα κατανάλωσης έχει την ίδια επίδραση στο δέρμα στον άνθρωπο.

Μέλι ως μάσκα

Μια ανασκόπηση του 2018 πάνω σε παλαιότερες έρευνες δερματολογικών ινστιτούτων, πιστοποίησε τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού όταν αυτό εφαρμόζεται κατευθείαν στο πρόσωπο υπό μορφή μάσκας. Οι ενυδατικές, επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μιας τέτοιας κούρας κάθε δεύτερη μέρα, μειώνουν έως και 50% τα συμπτώματα ξηροδερμίας.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ