Η ημίγυμνη «Μόνα Λίζα» ανήκει τελικά στον Leonardo da Vinci

mona-lisa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Νέα έρευνα δείχνει πως ο μυστηριώδης αριστερόχειρας καλλιτέχνης του «αποκαλυπτικού» προσχέδιου ήταν ο ίδιος ο Leonardo da Vinci.

Ένα αινιγματικό σκίτσο μιας ημίγυμνη γυναίκας που μοιάζει εκπληκτικά με τη «Μόνα Λίζα» φέρεται πως σχεδιάστηκε από τον ίδιο Leonardo da Vinci, δήλωσαν ειδικοί αναλυτές στου Μουσείου του Λούβρου. Η ταυτότητα του καλλιτέχνη που το σχεδίασε αποτελούσε μυστήριο για πολλά χρόνια, με το έργο να αποδίδεται σε άγνωστο καλλιτέχνη, σύγχρονο του da Vinci.

Τα χέρια και το σώμα της γυναίκας βρίσκονται σχεδόν στις ίδιες στάσεις όπως της «Μόνα Λίζα», οδηγώντας τους αναλυτές του μουσείου στο συμπέρασμα πως αποτελεί προσχέδιο του πασίγνωστου έργου του da Vinci. Επειδή όμως ορισμένες λεπτομέρειες έχουν γίνει από δεξιόχειρα, για πολλά χρόνια είχε θεωρηθεί ως έργο άλλου καλλιτέχνη. Οι νέες έρευνες όμως δείχνουν πως μεγάλο μέρος του σχεδίου έχει γίνει από αριστερόχειρα, όπως ο da Vinci.

AFP

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο Leonardo να έκανε το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου. Είναι έργο υψηλής ποιότητας από έναν σπουδαίο καλλιτέχνη. Είναι σχεδόν σίγουρο προπαρασκευαστικό έργο για μια ελαιογραφία» δήλωσε ο έφορος του μουσείου Mathieu Deldicque στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. Ο Deldicque ήταν υπεύθυνος  της πολύμηνης έρευνας στην οποία συμμετείχαν ιστορικοί και ειδικοί αναλυτές στο C2RMF, το κέντρο έρευνας και αποκατάστασης των γαλλικών μουσείων.

Το 2017, όταν είχε γίνει μια πρώτη έρευνα στο έργο, ο έφορος του μουσείο είχε εκφράσει την άποψη πως η γυναίκα ενδέχεται να είναι η Lisa Gherardini – η ίδια που θεωρείται πως απεικονίζεται στην «Μόνα Λίζα». Σύμφωνα με την νέα ενδελεχή έρευνα του σχεδίου κάτω από μικροσκόπια, το σκίτσο σχεδιάστηκε από πάνω αριστερά προς τα κάτω δεξιά, κάτι που υποδηλώνει πως ο καλλιτέχνης ήταν αριστερόχειρας.

Παράλληλα η ανάλυση έδειξε πως ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε συγκεκριμένες τεχνικές που συνήθιζε να χρησιμοποιεί ο da Vinci. Επιπροσθέτως των λεπτομερειών στην σύνθεση και τις τεχνικές, ο καμβάς του ημίγυμνου σκίτσου έχει δύο τρύπες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για άλλο έργο - πιθανότατα την πιο γνωστή «Μόνα Λίζα».

Παρά τις ισχυρές ενδείξεις πως ο Leonardo da Vinci ήταν ο καλλιτέχνης που σχεδίασε το αινιγματικό έργο, ο Deldicque παραδέχτηκε πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να είναι απόλυτα σίγουροι για την ταυτότητα του. Το αινιγματικό έργο θα εκτεθεί στο μουσείο Κοντέ, στο Ανάκτορο του Σαντιγί από την 1η Ιουνίου έως τις 6 Οκτωβρίου στα πλαίσια έκθεσης για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του da Vinci.