Γιατί η αντρική επιδερμίδα γερνά πιο πρόωρα από τη γυναικεία;

andras-epidermida-omorfia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Η άμεση απάντηση: επειδή όλοι οι άντρες νομίζουν ότι είναι ακόμη παιδιά, επιμένοντας σε ανώριμες -κακές- συνήθειες, ακόμη και μετά τα 40.

Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό μυστήριο, ούτε κάποια δομική κυτταρική διαφοροποίηση μεταξύ θηλυκής και αρσενικής επιδερμίδας. Αλλά το γεγονός ότι οι άντρες έχουν πολύ ταχύτερη φθορά των κυττάρων της επιδερμίδας τους (βλέπε ρυτίδες έκφρασης, σακούλες και μαύροι κύκλοι στα μάτια, ξηρότητα και χαλάρωση ακόμη και πριν τα 30) οφείλεται -συνήθως- στις εξής παραμέτρους:

-Οι άντρες βιώνουν (έστω και ενδόμυχα) μεγαλύτερο εργασιακό στρες, ειδικά αν είναι οικογενειάρχες.

-Παράλληλα, καπνίζουν ή καταναλώνουν αλκοόλ και πρόχειρο φαγητό περισσότερο από τις γυναίκες.

-Επίσης, αρέσκονται στα αθλήματα εξωτερικού χώρου με ήλιο ή κρύο (βλέπε ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.).

-Και, φυσικά, αμελούν ολωσδιόλου την καθημερινή, τυπική φροντίδα της επιδερμίδας τους (θεωρώντας την ως μια καθαρά θηλυπρεπή διαδικασία).

-Κάτι ακόμη πολύ πιο «ανώριμο» από όλα τα παραπάνω είναι αυτό: ανεξαρτήτως ηλικίας, όλοι οι άντρες νομίζουν ότι οι ρυτίδες προσθέτουν ωριμότητα, γοητεία και κραυγαλέο σεξαπίλ την εικόνα τους. Όμως, μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, έδειξε ότι μόνο ένα 4,5% των γυναικών κάτω από τα 30, έδειξαν να έλκονται από ένα αντρικό πρόσωπο, το οποίο έδειχνε φυσιολογικά ή πρόωρα γερασμένο.

Να γιατί ένας πραγματικά ερωτεύσιμος άντρας οφείλει να κάνει την ενυδάτωση του προσώπου, κύριο μέλημα της καθημερινής ρουτίνας φροντίδας της εικόνας του

Σύμφωνα με τις αναφορές της έρευνας (με τον τίτλο «Lifestyle and Physiological Factors Associated with Facial Wrinkling in Men»), όσοι άντρες χρησιμοποιούσαν καθημερινάενυδατική κρέμα προσώπου είχαν έως και 65% αύξηση της αυτοπεποίθησής τους, ενώ δεν είναι αμελητέο το ποσοστό που ανέδειξε την προστασία κατά της πρόωρης γήρανσης (35%) ή την ουσιαστική ασφάλεια ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (28%) -όπου η ενυδατική κούρα, περιείχε ασφαλή επίπεδα αντηλιακής προστασίας.   

«Ένα καλό moisturizer με δείκτη προστασίας 30+, βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας που ήδη υπάρχει στο δέρμα, ενώ παράλληλα προστατεύει ενάντια στις ακτίνες UV, τον υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο της υγείας γενικότερα», λένε οι ερευνητές. Ειδικά για τους άντρες, οι οποίοι έχουν την έφεση να αμελούν αυτόν τον θεμελιώδη κανόνα αντιγήρανσης (ενώ ταυτόχρονα εμμένουν σε όλες τις κακές συνήθειες ενός τρόπου ζωής εφήβου), βάζουν σε μεγάλο ρίσκο τόσο την όψη τους, όσο και την ίδια την υγεία της επιδερμίδας τους», καταλήγουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Αυτές είναι οι ενυδατικές κρέμες για κάθε αντρικό lifestyle, ανεξαρτήτως ηλικίας

Ο εργασιομανής

Δεν σας περισσεύει χρόνος για μια πρωινή ή νυχτερινή κούρα ενυδάτωσης;

Η επιλογή σας:

- Μoisturising Face Cream, Acqua di Parma: Δροσερή ενυδατική κρέμα με υαλουρονικό οξύ και φυτικά εκχυλίσματα για μείωση των λεπτών γραμμών (attica).

Ο αθλητικός

Προπονείστε ή παίζετε σπορ σε εξωτερικούς χώρους;

Η επιλογή σας:

- Maximum Energizer Anti- Fatique Hydrating Concentrate SPF 40 For Men, Clinique: Ενυδατική κρέμα που καταπολεμά την κούραση, απαλύνοντας λεπτές γραμμές ρυτίδες.

Ο καπνιστής και ο πότης

Εξακολουθείτε να έχετε αυτές τις βλαβερές συνήθειες για την υγεία και την επιδερμίδα σας;

Η επιλογή σας:

- Force Supreme Youth Architect Serum, Biotherm: Serum πολλαπλής διόρθωσης, με εκχύλισμα από άλγη για μείωση των σημαδιών της γήρανσης.

Ο προνοητικός

Αν τρέφεστε υγιεινά, γυμνάζεστε τακτικά και σας περισσεύει χρόνος για μια κούρα αντιγήρανσης (εκτός από την καθημερινή ιεροτελεστία με κρέμες και ορούς), εφαρμόστε καθημερινά ένα προιόν απολέπισης για βαθύ καθαρισμό, ενυδάτωση και αποτοξίνωση της επιδερμίδας.

Η επιλογή σας:

- Οil Eliminator Deep Cleansing Exfoliating Face Wash, Kiehl’s: Προϊόν καθαρισμού και απολέπισης  με μικροσφαριίδια από κοκούτσια βερύκοκου.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ