Τα πιο extreme ταξίδια στον κόσμο: τολμάτε;

oros-theor
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Πώς θα σας φαινόταν ένα ταξίδιστο πιο καυτό ή στο πιο παγωμένο μέρος του πλανήτη; Θα σας τρόμαζε να βρεθείτε στο μέρος του πλανήτη που βρίσκεται πιο κοντά στο… διάστημα; Αν όλα αυτά σας εξιτάρουν, τότε πάρτε ιδέες…

Η πιο απότομη κορυφή του κόσμου: βουνό Thor, Nunavut, Καναδάς
Το βουνό Thor μετρά 1674 μέτρα υψόμετρο και παρ’ όλο που δεν είναι η πιο ψηλή κορυφή του κόσμου, είναι η πιο απότομη. Αποτελεί την πιο διάσημη κορυφή στον Καναδά από καθαρό γρανίτη και έχει κάθετη κλίση στα 1222 μέτρα, με μέση γωνία στις περίπου 105 μοίρες. Η τοποθεσία του είναι απόμερη, αλλά αυτό δεν αποτρέπει τους δεινούς ορειβάτες από το να το επισκεφτούν, αποτελώντας δημοφιλή προορισμό. Κι αν κάποιος δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή, μπορεί εναλλακτικά να επισκεφτεί το camp και να δει το μεγαλείο του μέρους.

Το πιο κρύο κατοικημένο μέρος του πλανήτη: Oymyakon, Ρωσία
Ως το πιο παγωμένο, κατοικημένο μέρος του κόσμου με καταγεγραμμένη θερμοκρασία στους -71 βαθμούς Κελσίου, η μικρή αυτή ρώσικη πόλη μετρά πληθυσμό 500 ατόμων και κάποτε αποτελούσε μέρος πολιτικών εξόριστων. Οι χειμερινές θερμοκρασίες κυμαίνονται συνήθως στους -50 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ το έδαφος είναι μονίμως παγωμένο. Η πόλη έχει μόλις ένα ξενοδοχείο, με δημοφιλή αθλήματα για τους ντόπιους το σκι, το χόκεϊ στον πάγο και το ψάρεμα στον πάγο.

Το πιο ξερό μέρος του κόσμου: έρημος Atacama, Χιλή
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε ποτέ σε αυτή την έρημο, φροντίστε να πακετάρετε το κατάλληλο αντηλιακό και να προμηθευτείτε πολύ νερό, καθώς σύμφωνα με τη NASA και το National Geographic η έρημος αυτή έχει έδαφος που παρομοιάζεται με αυτό του πλανήτη Άρη. Από τον Οκτώβριο του 1903 μέχρι τον Ιανουάριο του 1918, η έρημος αυτή δεν είδε ούτε μια σταγόνα βροχής, περνώντας τη μεγαλύτερη περίοδο στην καταγεγραμμένη ιστορία του κόσμου. Ο πληθυσμός της είναι πολύ αραιός, ενώ υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία για διαμονή τουριστών και εξερευνητών.

Το πιο κοντινό στο διάστημα μέρος: βουνό Chimborazo, Εκουαδόρ
Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα φτάσουν ποτέ στο διάστημα, εκτός αν είναι αστροναύτες ή κλείσουν με θέση στο διαστημικό λεωφορείο. Οπότε οι επόμενες δύο πιο κοντινές επιλογές είναι η εικονική ξενάγηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που πραγματοποιείται σε διάφορα μουσεία και εκπαιδευτικά κέντρα ή ένα ταξίδι στο όρος Chimborazo. Πρόκειται για ένα ανενεργό ηφαίστειο που εξερράγη τελευταία φορά το 550 μ.Χ. και βρίσκεται στα 6096 μέτρα  υψόμετρο. Παρ’ όλο που είναι πιο χαμηλό από το Έβερεστ που είναι η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, λόγω της τοποθεσίας του στην επιφάνεια της γης, η κορυφή του είναι το πιο μακρινό σημείο από το κέντρο της γης, που σημαίνει ότι όποιος φτάσει εκεί, βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο της γης στο διάστημα. Η κορυφή του είναι καλυμμένη με παγετώνες, αλλά τα μονοπάτια για τους ορειβάτες παραμένουν αρκετά για όσους τολμούν.

Η πιο παγωμένη ήπειρος του κόσμου: Ανταρκτική
Με πληθυσμό που εκτιμάται κάπου κοντά στους 1000 ανθρώπους, η 5η πιο μεγάλη ήπειρος του κόσμου είναι η γη των ακραίων αντιθέσεων, η πιο παγωμένη και η πιο ξηρή ήπειρος του κόσμου. Oι ταξιδιώτες μπορούν να την προσεγγίσουν μόνο με συγκεκριμένα σκάφη, ειδικά για τις παγωμένες θάλασσες και ενώ αποζημιώνονται με το υπέροχο σκηνικό που κόβει την ανάσα, όσοι βρεθούν εκεί πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένοι και πάντα με τη συνοδεία ειδικού ξεναγού.

Το πιο καυτό μέρος του πλανήτη: έρημος Lut, Ιράν
Ζεσταίνεστε στους ταπεινούς 40 βαθμούς του ελληνικού καλοκαιριού; Στην έρημο Lut οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 70 βαθμούς, που σημαίνει ότι είναι ένα δύσκολο μέρος για να επισκεφτεί κάποιος και σίγουρα αν το κάνει, θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος και με καθοδήγηση. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η ονομασία Dasht-e Lut σημαίνει «ψημένο σιτάρι» στα περσικά και αναφέρεται σε μια ιστορία όπου ένας όγκος σιταριού που υπήρχε στη συγκεκριμένη έρημο, πήρε φωτιά. Παρ’ όλ’ αυτά, οι πιο τολμηροί τουρίστες την επισκέπτονται, για να ζήσουν λίγο την πρόκληση επιβίωσης σε τόσο δύσκολες θερμοκρασίες.