Δισκοκριτική: «Delta Machine» Depeche Mode

diskokritiki-delta-machine-depeche-mode

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Οι πρωτοπόροι της synth-pop, electro-rock μουσικής σκηνής, Depeche Mode, επιστρέφουν στα δισκογραφικά δρώμενα με την πολυαναμενόμενη νέα τους δουλειά, η οποία φέρει τον τίτλο «Delta Machine».

Με την έκδοση του προηγούμενου δίσκου τους -που κυκλοφόρησε το 2009, με τίτλο «Sounds Of The Universe»- όλοι μιλήσαμε για ακόμα μια καλή δουλειά, αλλά η καινούργια τους αποτελεί κάτι παραπάνω από ολοκλήρωση του έργου της μουσικής διαδρομής τους.

Αυτή τη φορά, η παρέα των Dave Gahan, Martin Gore και Andy Fletcher μάς μεταφέρει ένα επίπεδο πιο πάνω, προσφέροντας ένα από τα πιο δυναμικά υλικά των τελευταίων ετών.

Η σύλληψη σχεδιασμού στο εξώφυλλο του δίσκου, του Ολλανδού καλλιτέχνη Anton Corbijn, με το κόκκινο βιομηχανικό τοπίο, προδιαθέτει για την ένταση που δίνουν οι ηλεκτρισμένες νότες από τα synths, ενώ τα μαύρα αρχικά του συγκροτήματος στέκονται απέναντι από αυτά του άλμπουμ δυναμιτίζοντας το πορφυρό φόντο.

Το «Delta Machine» - που ηχογραφήθηκε μέσα στο 2012 στην Kαλιφόρνια και την Νέα Υόρκη με παραγωγό τον Ben Hillier, ενώ το mixing ανέλαβε ο παλιός γνώριμος Flood, ανοίγει με δυο μοναδικές συνθέσεις. Το «Angel» -αποτέλεσμα ηλεκτρικού μπλουζ– που ανέβηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στο youtube σαν πρώτη γεύση του νέου άλμπουμ, μοιάζει με αναβίωση up tempo κομματιών του «Playing the Angel». Παρέα με το υπόγεια μελαγχολικό εισαγωγικό, «Welcome to My World», το «Angel» παρουσιάζει τη μπάντα σαν μια διχασμένη προσωπικότητα, το ένα λεπτό να χαμογελά αφοπλιστικά και το επόμενο να δείχνει απειλητικά τα δόντια της.

Η ακρόαση συνεχίζεται με το «Heaven», το οποίο με την ποιότητα και όλα τα στοιχεία που το διακρίνουν ήταν φυσικό επακόλουθο να είναι επιλογή της μπάντας για να αποτελέσει το ηγετικό single γνωριμίας για το «Delta Machine». Το «Secret to The End», με μια καταπληκτική ερμηνεία από τον Gahan, μας αφήνει στο ηλεκτρισμένα θορυβώδες «My Little Universe», το οποίο ανυπομονούμε να το ακούσουμε ζωντανά περιμένοντας από τον Martin Gore να «ζωγραφίσει» στο φινάλε του.

Στο «Slow», η ηλεκτρική κιθάρα συμπράττει με τα πλήκτρα παράγοντας έναν υψηλής αισθητικής ήχο συντροφιά με τον οποίο περνάμε στην μελωδική σύνθεση «Broken» που μέσω στίχων και ερμηνείας καταφέρνει με ευκολία - εκτός από το να συγκινήσει – να καταλάβει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην αξιολόγηση των κομματιών του «Delta Machine».

Ο Gahan αφήνει το μικρόφωνο στα χέρια του Martin Gore, για να ερμηνεύσει την ηλεκτρική μπαλάντα «The Child Inside», το πιο ήρεμο κομμάτι του άλμπουμ.

Το «Soft Touch/Raw Nerve» - ένα από τα πιο χαρούμενα τραγούδια της μπάντας, με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό υπό την καθοδήγηση του Andy Fletcher - τοποθετείται αυτόματα στο play list των ζωντανών εμφανίσεων.

Το «Should be higher», με τα synth riff να πλαισιώνουν ιδανικά την εντυπωσιακή ερμηνεία του Gahan, θα γίνει ανάρπαστο στα ερτζιανά «ντύνοντας» πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές. «Η μουσική έχει παρόμοιο vibe με τα «Violator» και «Songs of Faith and Devotion» και νομίζω ότι τα τραγούδια της νέας μας δουλειάς ανήκουν στα καλύτερα που έχουμε κάνει», δήλωσε για την νέα κυκλοφορία ο Martin Gore και το «Alone» τον επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο. Τα ηλεκτρονικά του στοιχεία δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα ταξιδεύοντάς μας στην εποχή του «Songs of Faith and Devotion». Το τραγούδι γεφυρώνει τις μελωδίες του παρελθόντος με τους σύγχρονους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς αποπνέοντας ήχο γεμάτο συναίσθημα, σε μια σύνθεση που αναφέρεται στην σωτηρία της ψυχής.

Οι εκδοχές του «Personal Jesus» και του «I feel you» για το 2013 έχουν τίτλο «Soothe My Soul» και φρενήρη βιομηχανικό beat που θα αγαπηθεί και θα ακουστεί, όπως όλα τα κλασικά κομμάτια της μπάντας. Το «Goodbye» ανοίγει την πύλη για να περάσει η καθαρά ηλεκτρονική πλευρά των Depeche Mode, αφήνοντας ένα νόημα αποχαιρετισμού. Οι καθηλωτικές μελωδίες της εξάχορδης κιθάρας υπογράφουν το αξιοπρεπέστατο κλείσιμο ενός ακόμα υπέροχου άλμπουμ παραγωγής της «Μηχανής Δέλτα».

Ίσως το κορυφαίο συστατικό στην συνταγή της επιτυχίας κρύβεται πίσω από το ότι κάθε ακρόαση αποκαλύπτει νέα μυστικά για το κάθε κομμάτι. Αν κλιθούμε να αναφέρουμε το αγαπημένο μας τραγούδι, σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουμε την ίδια απάντηση και μετά από λίγο καιρό.

Οι Depeche Mode, το συγκρότημα με την απόλυτα επιτυχημένη καριέρα, με αδιαμφισβήτητα μία από τις εντυπωσιακότερες σκηνικές παρουσίες, θα είναι σύντομα κοντά μας, στην πρώτη μεγάλη συναυλία του φετινού καλοκαιριού, στις 10 Μαΐου στο Terra Vibe στη Μαλακάσα. Η περιοδεία τους ξεκινά την Τρίτη 7 Μαΐου από το Τελ Αβίβ. Αυτές θα είναι οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος μετά την επιτυχημένη περιοδεία τους «Tour of the Universe», το 2009 - 2010, όπου πραγματοποίησαν 142 εμφανίσεις, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια.

Η εμφάνιση των Dave Gahan, Martin Gore και Andy Fletcher, θα αποτελέσει την πρώτη τους επίσκεψη μετά την επεισοδιακή συναυλία του 2009, στο πλαίσιο τότε της περιοδείας «Tour of the Universe», η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει επίσης στη Μαλακάσα, αλλά τελικά λίγο πριν την έναρξη ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει, εξαιτίας ξαφνικής αδιαθεσίας του Gahan.

Είμαστε πλέον, σε αντίστροφη μέτρηση αφού δεν μας χωρίζουν πολλές μέρες από το βράδυ της 10ης Μαΐου, που η ηχηρή σιωπή των Depeche Mode μέσω της νέας μηχανής αναπαραγωγής (Delta Machine), θα ακουστεί στο Terra Vibe Park. Και εμείς εκεί – όπως πάντα - θα παρακολουθήσουμε την θλίψη, τον πόνο, τις διαταραχές να μπερδεύονται με τη γαλήνη, την ελπίδα, την αισιοδοξία και να γίνονται μελωδίες, φωνές, τραγούδια…

Καλλιτέχνης: Depeche Mode

Album: «Delta Machine»

Record Label: Columbia Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης