Λονδίνο: ατμόσφαιρα, κουλτούρα και μοντέρνοι ρυθμοί

londino-atmosfaira-koultoura-kai-monternoi-ruthmoi

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες, μελαγχολικό αλλά και μοντέρνο και γεμάτο ζωή, το Λονδίνο είναι πάνω από όλα μια πόλη με χαρακτήρα. Μητρόπολη της κουλτούρας, του θεάτρου, της μουσικής και της μόδας, αλλά και από τους πιο αγαπημένους «εύκολους» προορισμούς, λόγω της σχετικά μικρής του απόστασης από την Ελλάδα και των προσιτών του αεροπορικών εισιτηρίων, το Λονδίνο αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για μια απόδραση σαββατοκύριακου.

Ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες, μελαγχολικό αλλά και μοντέρνο και γεμάτο ζωή, το Λονδίνο είναι πάνω από όλα μια πόλη με χαρακτήρα. Μητρόπολη της κουλτούρας, του θεάτρου, της μουσικής και της μόδας, αλλά και από τους πιο αγαπημένους «εύκολους» προορισμούς, λόγω της σχετικά μικρής του απόστασης από την Ελλάδα και των προσιτών του αεροπορικών εισιτηρίων, το Λονδίνο αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για μια απόδραση σαββατοκύριακου.

Για να δει κανείς το Λονδίνο χρειάζεται, βέβαια, πολλά σαββατοκύριακα... Γιατί όχι μόνο έχει πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα (μουσεία, παλάτια) που πρέπει να δείτε, αλλά και θρυλικές θεατρικές παραστάσεις και «υπαίθρια» αξιοθέατα, όπως το Camden Town, το Covent Garden και τους Βοτανικούς Κήπους.

Παρ’ όλα αυτά εμείς συγκεντρώσαμε τα top 10 αξιοθέατα της βρετανικής πρωτεύουσας σε δύο μέρη. Μην παραλείψετε να τα συμπεριλάβετε στην ατζέντα της περιήγησής σας, έστω κι αν χρειαστεί να τα επισκεφθείτε κι εσείς σε δύο μέρη ή και παραπάνω, ανάλογα με τις μέρες που θα διαθέσετε κάθε φορά στην εξερεύνηση της λαμπερής βρετανικής πρωτεύουσας.

Big Ben: ο πύργος του Άιφελ του Λονδίνου

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα στον κόσμο και το αγαπημένο σημείο του Πήτερ Παν, αφού πάντα κάνει μια στάση ή μια στροφή γύρω του λίγο πριν αναχωρήσει πετώντας για την Χώρα του Ποτέ. Το Big Ben www.parliament.uk είναι το πιστό ρολόι της αγγλικής βουλής, που μετράει την ώρα με θέα τον Τάμεση πάνω από 150 χρόνια τώρα. Κάνοντας το tour της Βουλής μπορείτε να «σκαρφαλώσετε» και στα άδυτά του.

Μπάκινγκχαμ: Το «φτωχικό» της Βασίλισσας

Στο ανάκτορο του Μπάκινγκχαμ www.royalcollection.org.uk. «συστεγάζεται» η κατοικία της βασιλικής οικογένειας αλλά και το διοικητικό «αρχηγείο» της Μοναρχίας, ενώ στον χώρο του πραγματοποιούνται επίσημες εκδηλώσεις και δεξιώσεις. Ευτυχώς, δηλαδή, που το παλάτι έχει αρκετά δωμάτια, 775 τον αριθμό! Το ανάκτορο είναι επιπλωμένο και διακοσμημένο με έπιπλα και έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας. Μην μπερδευτείτε, όμως, το Μπάκινγκχαμ δεν είναι μουσείο. Γι’ αυτό και είναι ανοιχτό στο κοινό συγκεκριμένους μήνες κάθε χρόνο, συνήθως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Παρ’ όλα αυτά αν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την αλλαγή φρουράς, που πραγματοποιείται με κάθε επισημότητα όταν το επιτρέπει ο περιβόητος λονδρέζικος καιρός.

London Eye: η πόλη αφ’ υψηλού

Ανεβείτε στην θρυλική πλέον «ρόδα» του Λονδίνου www.londoneye.com, που έκλεισε φέτος τα 10 της χρόνια, και απολαύστε την πόλη από ψηλά, σε όλο της το μεγαλείο. Το London Eye, το ορόσημο της σύγχρονης πλευράς της βρετανικής πρωτεύουσας, επισκέπτονται κάθε χρόνο 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν θέλετε να είστε κι εσείς μέσα σε αυτούς;

Βρετανικό Μουσείο: ταξίδι στους πολιτισμούς

Με πάνω από εφτά εκατομμύρια εκθέματα το Βρετανικό Μουσείο www.britishmuseum.org , ένα μουσείο ανθρώπινης ιστορίας, θα σας ταξιδέψει στους μεγάλους πολιτισμούς όλου του κόσμου, καταγράφοντας την πορεία του ανθρώπου από την απαρχή της έως και σήμερα. Παρά την «βεντέτα» μας με το Βρετανικό Μουσείο για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, δεν μπορεί να λείψει από το πρόγραμμά σας. Επιπλέον, η είσοδος είναι δωρεάν. Θα χρειαστεί να πληρώσετε μόνο αν θέλετε να δείτε κάποια από τις εκθέσεις που πάντα φιλοξενούνται στον χώρο του μουσείου.

Madame Tussauds: φωτογραφηθείτε με τους Beatles

Παραμένει πραγματικά άγνωστο, ποιοι ξετρελαίνονται τελικά περισσότερο στον παράδεισο των κέρινων ομοιωμάτων, το Madame Tussauds www.madametussauds.com : οι μικροί ή οι μεγάλοι; Πιθανότατα το δεύτερο, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι όσοι επισκέπτονται το Λονδίνο η πρώτη τους δουλειά γυρνώντας είναι να ανεβάσουν στο προφίλ τους στο Facebook τις φωτογραφίες τους όχι από τον Τάμεση και το Big Ben, αλλά εκείνες με τους αγαπημένους τους σταρ σε κέρινη βερσιόν. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές, πολιτικοί, μεγάλες προσωπικότητες του πλανήτη ανυπομονούν να βγάλουν μαζί σας μια φωτογραφία. Εσείς πού θα ποζάρετε; Δίπλα στους Beatles, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ή την ίδια την Βασίλισσα;

Συνεχίζεται...

ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΟΥΞΗ