Ο Kurt Cobain αναγνώριζε το ταλέντο του Dave Grohl στο τραγούδι

nirvana Chris Cuffaro
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ο πρώην μάνατζερ των Nirvana επιχειρεί να ρίξει φως στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του εμβληματικού μουσικού στο νέο του βιβλίο.

Ο Danny Goldberg διετέλεσε μάνατζερ των Nirvana από το 1990 έως το 1994 και την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Serving the Servant: Remembering Kurt Cobain» για τις εμπειρίες του με το εμβληματικό grunge συγκρότημα. Το βιβλίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις με την Courtney Love, τον Krist Novoselic, την οικογένεια του Cobain και φίλους.

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον θάνατο του Cobain, με τον Goldberg να αποσκοπεί να παρουσιάσει μια διαφορετική οπτική της προσωπικότητάς του. Στο πλαίσιο κυκλοφορίας του βιβλίου, ο Goldberg έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων. «Ελπίζω να φωτίσω ορισμένα μέρη του που ήταν λίγο στο σκοτάδι και ελπίζω να τα καταφέρει αυτό το βιβλίο – εάν ο κόσμος μπορεί να δει το χαμόγελό του στο μυαλό του, όπως μπορώ να το δω εγώ στο δικό μου» εξήγησε ο πρώην μάνατζερ στην Washington Post.

Στη συνέντευξη για την εφημερίδα ο Goldberg αποκάλυψε πως ο Cobain γνώριζε για το ταλέντο του Dave Grohl στο τραγούδι. «Ο Kurt απλά μου είπε πως δεν πιστεύει ότι αντιλαμβάνομαι πόσο καλός τραγουδιστής είναι ο Dave [Grohl], επειδή τον άκουγε να τραγουδά αρμονίες κάθε βράδυ. Ήταν σαν να το έκανε πραγματικά για να ξέρω, επειδή υπάρχει αυτή η πολύ αδελφική και γλυκιά πλευρά του, αλλά υπήρχε μια δόση ζήλιας. Εννοώ ήταν ανταγωνιστικός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις θεωρίες συνομωσίας που θέλουν την Courtney Love να είχε ενορχηστρώσει την δολοφονία του Cobain, ο Goldberg ήταν κατηγορηματικός σε συνέντευξη του στην βρετανική Independent. «Είναι εξωφρενικό. Αυτοκτόνησε. Τον είδα μια εβδομάδα πριν πεθάνει, ήταν καταθλιπτικός. Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας έξι εβδομάδες νωρίτερα, είχε μιλήσει και γράψει αρκετά για την αυτοκτονία, έπαιρνε ναρκωτικά και είχε ένα όπλο. Γιατί πλάθει θεωρίες ο κόσμος; Η τραγωδία της απώλειας είναι τόσο μεγάλη που ο κόσμος ψάχνει για άλλες εξηγήσεις» τόνισε ο πρώην μάνατζερ των Nirvana.

REX/Shutterstock / Stephen Sweet

Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο Goldberg, λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατο του, ο Cobain έκανε την πρώτη του απόπειρα αυτοκτονίας με σαμπάνια και Rohypnol, όταν βρισκόταν στην Ρώμη. Δύο εβδομάδες αργότερα η αστυνομία είχε κληθεί στο σπίτι του, καθώς ο Cobain είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο με όπλα και χάπια, ενώ φίλοι και συνεργάτες - όπως ο Novoselic και ο live κιθαρίστας Pat Smear - προσπαθούσαν να τον πείσουν να πάει σε κλινική αποτοξίνωσης.

«Τον πήρα τηλέφωνο όταν γύρισα σπίτι και του μίλησα για τελευταία φορά. Δεν μπορούσα να τον βοηθήσω να ξεπεράσει την κατάθλιψη, δεν μπορούσαν να τον κάνω χαρούμενο ή να νιώσει πως υπήρχε ελπίδα. Απλά ήλπιζα πως αν έφευγαν τα ναρκωτικά από το σύστημα του, τότε θα μπορούσε να σκεφτεί πιο καθαρά και θα ήταν μια καλή εποχή για καλύτερες συζητήσεις μαζί του» σχολίασε ο Goldberg.

ZUMA/REX/Shutterstock

Η σχέση του Cobain με τα ναρκωτικά και ειδικά την ηρωίνη έγινε πιο στενή μετά την τεράστια επιτυχία των Nirvana με το «Smells Like Teen Spirit» το 1991. Παρά το γεγονός ότι ο μουσικός είχε τον έλεγχο της καριέρας του, δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να διαχειριστεί την δημοσιότητα που πήρε η προσωπική ζωή και την σχέση του με την Courtney Love. «Ένα κομμάτι του μισούσε τον εαυτό του που έπαιρνε ηρωίνη. Ένιωθε τύψεις και ιδιαίτερά άσχημα για ήταν δημοσίως γνωστό, ήταν κακό παράδειγμα για τους οπαδούς τους και υπήρχε ένα κομμάτι που βρισκόταν σε τόσο μεγάλο πόνο και [η ηρωίνη] ήταν ένα από τα πράγματα που μπορούσε να το διαχειριστεί, τόσο τον συναισθηματικό, όσο και τον φυσικό πόνο. Ήταν ένας μόνιμος αγώνας» εξήγησε ο πρώην μάνατζερ.

Λίγο πριν τον θάνατο του, ο Cobain ρώτησε τον Goldberg κατά πόσο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια καριέρα εκτός Nirvana. Ο Cobain μάλιστα φέρεται να είχε προγραμματίσει ηχογραφήσεις με τον Michael Stipe των R.E.M. και αγόρασε ένα αεροπορικό εισιτήριο, όμως δεν πήγε ποτέ. Ο Cobain θα μπορούσε να είχε γίνει ένας Neil Young της γενιάς του, με τον Goldberg εκτιμά πως «θα είχε βρει διαφορετικούς τρόπους να εκφράζεται, άλλοτε με συγκρότημα και άλλοτε χωρίς».

HBO

Κλείνοντας την συνέντευξη του, ο Goldberg χαρακτήρισε τον  Cobain ως έναν από τους πραγματικούς θρύλους της μουσικής, κατατάσσοντας τον στην ίδια κατηγορία με τους Bob Marley, John Lennon, Bob Dylan, Edith Piaf, John Coltrane και Billie Holiday. Όπως εξήγησε, ο frontman των Nirvana κατάφερε να αγγίξει «βαθύτατα και ευρύτατα» τον κόσμο με την τέχνη του.