Luxe beauté με ό,τι έχει μείνει στο ψυγείο

futiki-omorfia
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Με μπαγιάτικο ψωμί, μια λιωμένη πατάτα, κέτσαπ, γάλα, μέλι και λίγο χοντρό αλάτι, φαγητό αξιώσεων δεν πρόκειται να φτιάξετε. Αλλά καλλυντικά, εφάμιλλα των διασημότερων οίκων, μπορείτε!

-Αν σας τελειώσει η κρέμα χεριών κάντε καθαρισμό και απολέπιση με ψωμί και κέτσαπ: Το άμυλο και οι πρωτεΐνες που περιέχει το ψωμί (ιδίως το ολικής άλεσης) παρέχουν βαθιές καθαριστικές ιδιότητες στο δέρμα και το προστατεύουν από τα σημάδια της γήρανσης. Απ’ την άλλη, το κέτσαπ είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που δρα κατά των ελευθέρων ριζών και προστατεύει την επιδερμίδα από την εμφάνιση κηλίδων και πανάδων.

Ανακατεύετε το ψωμί με το κέτσαπ σε ένα μπολ και κάνετε με το μείγμα ελαφρύ πίλινγκ στα χέρια σας με κυκλικές κινήσεις. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.

-Αν δεν θέλετε να αγοράζετε γαλάκτωμα καθαρισμού δημιουργήστε ένα παρόμοιο με γιαούρτι και καστορέλαιο: Το γιαούρτι, εκτός της υψηλής βιολογικής αξίας του, αποτελεί και ένα σημαντικό φυσικό καλλυντικό. Ως πλούσια πηγή λακτόζης, πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών, αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας στις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας καταπραΰνοντας άμεσα περιοχές που παρουσιάζουν έντονη ξηρότητα. Ταυτόχρονα, χάρη στη δροσερή υφή του προσφέρει άμεση ανακούφιση και φρέσκια αίσθηση στην επιδερμίδα. Το καστορέλαιο, λόγω του χαμηλού μοριακού του βάρους, διεισδύει σε βάθος στην επιδερμίδα εναποθέτοντας εκεί τα πολύτιμα λιπαρά οξέα Ω9 και την βιταμίνη Ε που περιέχει.

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γιαούρτι με δυο κουταλιές της σούπας καστορέλαιο και το αποθηκεύετε σ' ένα γυάλινο μπουκαλάκι στο ψυγείο για μια τρεις μέρες. Κάνετε μασάζ με το μείγμα σε όλο το πρόσωπο και την περιοχή των ματιών και αφαιρείτε με ένα βαμβάκι για το ντεμακιγιάζ όπως θα κάνατε και με το κανονικό σας γαλάκτωμα.

-Αν ξεμείνατε από ενυδατική κρέμα, απλώστε στο πρόσωπό σας βαζελίνη: Μολονότι η βαζελίνη είναι χημικό παράγωγο πετρελαίου, εντούτοις προσφέρει πολλά ενυδατικά οφέλη ακόμη και στις πιο λιπαρές επιδερμίδες. Εφαρμόζοντας ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης στο πρόσωπό σας πριν κοιμηθείτε το βράδυ, όχι μόνο θα βοηθήσει το δέρμα σας να γίνει πολύ πιο ομαλό, απαλό, αλλά ηρεμεί την επιδερμίδα από ερεθισμούς και παράλληλα βοηθά και στην πρόληψη των ρυτίδων.

Καθαρίζετε πολύ καλά το πρόσωπό σας και όσο το δέρμα σας είναι ακόμη υγρό, απλώνετε μια πολύ μικρή ποσότητα βαζελίνης. Κάντε ελαφρύ μασάζ ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του προσώπου και να μην γυαλίζει.

-Αν τελείωσε η αγαπημένη σας κρέμα ματιών, μέχρι να αγοράσετε μια καινούργια, απλώνετε στα μάτια σας πατάτες: Δυο φέτες ωμής πατάτας πάνω στα μάτια σας για δέκα λεπτά αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές για να σβήσετε σακούλες ή μαύρους κύκλους. Ωστόσο αυτή η σούπερ αναπλαστική μάσκα από ωμό χυλό πατάτας, θα σας εντυπωσιάσει (ίσως να σας κάνει να μην ξοδέψετε ξανά χρήματα για κρέμα ματιών):

Βρείτε ένα μεγάλο, βαθύ πιάτο και τοποθετήστε μέσα του τέσσερα τετράγωνα κομμάτια τουλπάνι:  πρώτα τα δύο μικρά και από πάνω τα δύο μεγάλα. Καθαρίζετε μια μεγάλη ωμή πατάτα ή δυο μικρές και τις τρίβετε σε ψιλό τρίφτη. Βάζετε τη μισή ποσότητα στα δύο μεγάλα κομμάτια τουλπάνι και φτιάχνετε δυο μάσκες στις διαστάσεις που έχει όλο το μάτι σας, από την εσωτερική γωνιά μέχρι την εξωτερική. Στη συνέχεια βουτάτε τα δύο μικρά κομμάτια σε χαμομήλι, τα διπλώνετε και τοποθετείτε ένα πάνω σε κάθε μάτι. Ύστερα εφαρμόζετε τα μεγάλα όσο γίνεται πιο κοντά στα μάτια (εκείνο που έχει πολύ σημασία είναι να προστατέψετε καλά τα μάτια με τις μικρές κομπρέσες και να φέρετε πολύ κοντά τις μάσκες για να θεραπεύσετε το πρήξιμο και τις μικρές ρυτίδες). Αφού μείνετε ξαπλωμένη για είκοσι λεπτά ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με το χαμομήλι που έχετε από προηγουμένως βράσει για την εμβάπτιση των μικρών τουλπανιών.

 -Ξηρό καθάρισμα των μαλλιών χωρίς νερό, αλλά μόνο με αλάτι: Ένα κόλπο για όσες γυναίκες έχουν πολύ λιπαρά μαλλιά και δεν έχουν χρόνο να λουστούν πριν ένα σημαντικό ραντεβού:

Κλείστε μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο και ζεστάνετέ το στο φούρνο για λίγα λεπτά. Μόλις το βγάλετε, προσθέστε άλλες δυο κουταλιές χοντρό αλάτι και αρχίστε να τοποθετείτε με τα χέρια σας λίγο-λίγο στις ρίζες των μαλλιών. Κάντε ελαφρύ μασάζ για μερικά λεπτά (ετοιμαστείτε η αίσθηση να μοιάζει σα να έχετε άμμο στο κεφάλι σας). Μετά, τινάξτε το κεφάλι ανάποδα στην μπανιέρα και βουρτσίστε με μια χτένα για να φύγουν όλοι οι κόκκοι του αλατιού. Μόλις σηκωθείτε θα διαπιστώσετε πως όχι μόνο εξαφανίστηκε η λιπαρότητα, αλλά το μαλλί σας θα έχει αποκτήσει πρωτόγνωρο όγκο, λάμψη και υφή.

-Αντικαταστήστε άνετα το κοντίσιονερ με ένα μείγμα από αβοκάντο και μαγιονέζα: Ένα ώριμο αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την ανάπτυξη των μαλλιών και χαρίζουν βελούδινη απαλότητα και μοναδική λάμψη στα μαλλιά. Το λάδι και τα ασπράδια αβγών, που κατά βάση περιέχει η μαγιονέζα, θεωρούνται άριστοι θρεπτικοί και ενυδατικοί παράγοντες, που μαλακώνουν ιδανικά τα μαλλιά καθιστώντας το χτένισμα πιο εύκολο.

Λιώστε ένα ώριμο αβοκάντο και αναμείξετε καλά με μισό φλιτζάνι μαγιονέζα. Αφού λουστείτε κανονικά, αρχίστε να απλώνετε το μείγμα από τις ρίζες μέχρι τις άκρες σε νωπά μαλλιά. Αφήστε για 10 λεπτά και ξεβγάλετε καλά με χλιαρό νερό.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ