Το «Speed 2» στοίχισε ακριβά στον Keanu Reeves

keanu-reeves Evan Agostini
ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ο ηθοποιός μπήκε σε «μαύρη λίστα» της 20th Century Fox για πάνω από μια δεκαετία όταν απέρριψε τον ρόλο στο σίκουελ.

Ο Keanu Reeves είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και καταξιώθηκε την δεκαετία του 1990 με ρόλους σε ταινίες όπως «Bill & Ted’s Bogus Adventure», «Speed» και «Στην κόψη του ξυραφιού», πριν έρθει η μεγάλη του στιγμή με τις ταινίες «Matrix». Έχοντας καθιερωθεί ως αστέρας ταινιών δράσης, θα πίστευε κανείς πως ο Reeves είχε την δυνατότητα να επιλέγει τους ρόλους που τον ενδιέφεραν χωρίς να ανησυχεί για τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του GQ όμως, η επιλογή του Reeves να απορρίψει τον ρόλο του στο «Speed 2» - προτιμώντας να παίξει σε μια θεατρική παραγωγή του «Άμλετ» στον Καναδά - του στοίχισε ακριβά, αφού η Fox ουσιαστικά έβαλε τον ηθοποιό σε μια ιδιότυπη «μαύρη λίστα». Ο ίδιος ο Reeves εξήγησε πως δεν συνεργάστηκε ξανά με το στούντιο μέχρι το 2008 στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Όταν η Γη σταματήσει».

Η απόφαση του Reeves να πρωταγωνιστήσει στην θεατρική παραγωγή (από τα τέλη του 1994 έως τις αρχές του 1995) είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν τα γυρίσματα του «Speed 2» με τον Jason Patric δίπλα στην Sandra Bullock. Το σίκουελ τελικά κυκλοφόρησε το 1997 και αποδείχτηκε εμπορική αποτυχία, με αποτέλεσμα η Fox να τον βάλει στον «πάγο» για πάνω από δέκα χρόνια. Την ίδια εποχή ο Reeves πρωταγωνίστησε στο δραματικό θρίλερ «Ο δικηγόρος του διαβόλου» του Taylor Hackford με τον Al Pacino και την Charlize Theron.

Ο ηθοποιός έχει δικαιολογήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για την απόφαση του να μην παίξει στο «Speed 2». Το 2014 είχε σχολιάσει στον Jimmy Kimmel πως απέρριψε τον ρόλο «επειδή ένα κρουαζιερόπλοιο είναι πιο αργό από ένα λεωφορείο». Σε συνέντευξη που έδωσε στην Toronto Star ο ηθοποιός είχε κατηγορήσει την Fox για «προπαγάνδα», σύμφωνα με την οποία ο Reeves απέρριψε τον ρόλο για να κάνει περιοδεία με το συγκρότημα του, του Dogstar. Στην ίδια συνέντευξη εξήγησε πως η απόρριψη του ήρθε μετά την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Αλυσιδωτή αντίδραση», στα γυρίσματα της οποίας είχε σπάσει τον αστράγαλο του και δεν επιθυμούσε να παίξει τόσο σύντομα ξανά σε ταινία δράσης.