Κάννες 2019: Ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα

72o-festibal-kannon GONZALO FUENTES
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Το 72ο Φεστιβάλ των Καννών διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου.

Αλμοδόβαρ, Νταρντέν, Μάλικ και Λόουτς συγκαταλέγονται στα ονόματα που θα κονταροχτυπηθούν στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 72ου Φεστιβάλ Καννών. Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκιούρ μαζί με τον Διευθυντή Τιερί Φρεμό ανακοίνωσαν σήμερα το «δυνατό» φετινό πρόγραμμα και τις ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα.

REUTERS / GONZALO FUENTES

Συνολικά το πρόγραμμα αποτελείται από 56 ταινίες, με 13 τίτλους να ανήκουν σε γυναίκες δημιουργούς.

Η Τελετή Έναρξης της φετινής διοργάνωσης θα προβληθεί σε 400 κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Διαγωνιστικό Τμήμα: Ποιες ταινίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα

«The Dead Don’t Die» του Τζιμ Τζάρμους
«Pain and Glory» του Πέδρο Αλμοδόβαρ
«The Traitor» του Μάρκο Μπελόκιο
«Parasite» του Μπονγκ Τζουν-Χο
«Young Ahmed» των αδελφών Νταρντέν
«Oh Mercy!» του Αρνό Ντεπλεσέν
«The Wild Goose Lake» του Ντιάο Γινάν
«Atlantique» Μάτι Ντιοπ
«Matthias & Maxime» του Ξαβιέ Ντολάν
«Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ
«Sorry We Missed You» του Κεν Λόουτς
«Les Miserables» της Λατζ Λι
«A Hidden Life» του Τέρενς Μάλικ
«Bacurau» των Κλεμπέρ Μεντόντσα Φίλο και Τζουλιάνο Ντορνέλες
«The Whistlers» του Κορνέλιου Πορομπόιου
«Frankie» του Αϊρα Σακς
«Portrait de la jeune fille en feu» της Σελίν Σιαμά
«It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν
«Sibyl» της Ζιστίν Τριέ

Παράλληλο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»

«Invisible Life» του Καρίμ Αϊνούζ
«Evge» του Ναριμάν Αλιέφ
«Dylda» του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ
«The Swallows of Kabul» των Ζαμπού Μπράιτμαν  και Ελεα Γκόμπε Μέβελεκ
«A Brother's Love» της Μόνια Τσόκρι
«The Climb» του Μάικλ Κοβίνο
«Joan of Arc» του Μπρουνό Ντιμόν
«Chambre 212» του Κριστόφ Ονορέ
«A Sun That Never Sets» του Ολιβερ Λαξ
«Port Authority» της Ντανιέλ Λέσοβιτς
«Papicha» της Μούνια Μεντούρ
«Zhuo Ren Mi Mi» του Μιντί Ζ
«Liberté» του Αλμπέρ Σερά
«Bull» της Ανι Σίλβερστιν
«Adam» της Μαριάμ Τουζάνι
«Summer of Changsha» του Ζου Φενγκ

Εκτός Συναγωνισμού

«La Belle Epoque» του Νικολά Μπεντός
«Rocketman» του Ντέξτερ Φλέτσερ
«Diego Maradona» του Ασίφ Καπάντια
«The best years of a life» του Κλοντ Λελούς
«Too Old to Die Young- North Of Hollywood, West of hell» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν

Μεταμεσονύκτιες Προβολές

«The Gangster, the Cop, the Devil» του Λι Γουαν-Τάι

Ειδικές Προβολές

«For Sama» των Γουαντ Αλ Κατέμπ και Εντουαρντ Γουατς
«Share» της Πίπα Μπιάνκο
«Etre Vivant et le Savoir» του Αλέν Καβαλιέ
«Tommaso» του Αμπελ Φεράρα
«Family Romance» του Βέρνερ Χέρτσογκ

Τι άλλο ξέρουμε

Στα ηνία ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου

EPA / IAN LANGSDON
Ένας γνωστός των Καννών αλλά ακόμα πιο γνωστός των βραβείων Oscar, ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου θα ηγηθεί της κριτικής επιτροπής της φετινής διοργάνωσης κερδίζοντας μάλιστα παράλληλα τον τίτλο του πρώτου Μεξικανού που αναλαμβάνει το ρόλο.

EPA / SEBASTIEN NOGIER

Στην προεδρία της κριτικής επιτροπής του επίσημου παράλληλου τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» βρίσκουμε φέτος την περσινή νικήτρια του βραβείου της επιτροπής, Ναντίν Λαμπακί. H Λιβανέζα σκηνοθέτης κέρδισε πέρυσι το βραβείο με την ταινία της Καπερναούμ.

EPA / SEBASTIEN NOGIER

Τέλος, σε άλλη μία κριτική επιτροπή βρίσκουμε γυναίκα πρόεδρο καθώς η Κλερ Ντενί θα ηγηθεί της Cinefondation.

Η αφίσα: «Η Ανιές στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου»
Μια φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας της Ανιές Βαρντά, «La Pointe Courte», στη Νότια Γαλλία κοσμεί την επίσημη αφίσα του 72ου Φεστιβάλ Καννών αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στη μεγάλη πρωτοπόρο που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο μήνα.

REUTERS / HANDOUT

Η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε το ντεμπούτο της Βαρντά και είχε προβληθεί το 1955 στο Φεστιβάλ των Καννών ξεκινώντας έτσι μια στενή σχέση της Βαρντά με τις Κάννες καθώς παρουσίασε στο Επίσημο Πρόγραμμα του φεστιβάλ 13 φορές ταινία της. Ηταν επίσης μέλος της επιτροπής το 2005 και πρόεδρος της επιτροπής για το Camera d' or το 2013.

REUTERS / Stephane Mahe

«Αβάν γκαρντ αλλά δημοφιλείς, προσωπικές αλλά οικουμενικές, οι ταινίες της Ανιές Βαρντά άνοιξαν τον δρόμο. Και έτσι, στην κορυφή της πυραμίδας, ατενίζοντας την παραλία των Καννών, νεαρή και αιώνια, η Ανιές Βαρντά θα είναι το φως που θα μας εμπνέει και θα μας οδηγεί στην 72η έκδοση του Φεστιβάλ.», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το σημείωμα που συνοδεύει την επίσημη κυκλοφορία της αφίσας του 72ου Φεστιβάλ Καννών.

Ποδαρικό με τα ζόμπι του Τζιμ Τζάρμους
Μετά τους βρικόλακες ο Τζιμ Τζάρμους φέρνει στο Φεστιβάλ των Καννών τα ζόμπι του καθώς η νέα και πολυαναμενόμενη  ταινία του «The Dead Don’t Die» θα ανοίξει τη φετινή διοργάνωση στις 14 Μαΐου.

Η ταινία με το «μεγαλύτερο ζόμπι καστ που έγινε ποτέ», όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί της, φέρνει στις Κάννες ένα πλήρη θίασο με τους Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Άνταμ Ντράιβερ, Κλοέ Σεβινί, Στιβ Μπουσέμι, Ντάνι Γκλόβερ, Ρόζι Περέζ, Ίγκι Ποπ, Τομ Γουέιτς , Σάρα Ντράιβερ, Σελένα Γκόμεζ και Ρόζι Περέζ.

Δάφνες στον… Αλέν Ντελόν
Σε ένα σημαντικό εκπρόσωπο του γαλλικού σινεμά θα απονείμουν φέτος οι Κάννες τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα. Μετά τους Ζαν Μορό, Γούντι Αλεν, Μπερνάντο Μπερτολούτσι, Τζέιν Φόντα, Κλιντ Ιστγουντ, Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Ανιές Βαρντά και Ζαν-Πιερ Λεό το Φεστιβάλ των Καννών καλεί τον Αλέν Ντελόν για να υποβάλει τα σέβη του.  

Η Θεσσαλονίκη πετά για Κάννες
Στο πλαίσιο του τμήματος Marché du Film- και από τις μεγαλύτερες αγορές ταινιών στον κόσμο- του φετινού φεστιβάλ θα παρουσιαστούν πέντε ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας σε εξέλιξη, οι οποίες δεν έχουν προβληθεί προηγουμένως σε άλλο market event.

Η δράση «Thessaloniki Goes to Cannes» αποτελεί μια συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το Φεστιβάλ Καννών, με την Ελλάδα μάλιστα να είναι η μοναδική χώρα από τη Νοτιοανανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που παίρνει μέρος στη συγκεκριμένη δράση των Καννών.

Τα 5 Works in Progress που θα συμμετάσχουν στη δράση είναι τα εξής:

  1. «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις»
    Μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, ο Βίκτωρας, ένας εικοσάχρονος πρώην πρωταθλητής καταδύσεων, αναχωρεί με το πλοίο για Ιταλία. Εκεί συναντάει τον Ματίας, έναν νεαρό, παράτολμο Γερμανό. Και οι δύο κατευθύνονται προς τη Βαυαρία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Και οι δύο αναζητούν απαντήσεις, ο καθένας στις δικές του ερωτήσεις.
    Συντελεστές
    Σκηνοθεσία: Στέλιος Καμμίτσης, Παραγωγή: Βίκη Μίχα, Φένια Κοσσοβίτσα, Λούκα Λουγκνάνι, Στέλιος Καμμίτσης, Εταιρείες παραγωγής: asterisk*, Blonde, 9.99 Films, Felony, με την υποστήριξη των Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ΕΚΚ, Apulia Film Commission, ΕΡΤ, Creative Europe MEDIA Program, IDM Südtirol. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μαγουλιώτης, Άντον Βέιλ, Στέλα  Φυρογένη, 85’, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία
  2. «Απόστρατος»
    Ο αποτυχημένος επιχειρηματίας Άρης μετακομίζει στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη, βετεράνου του Πολέμου. Προσπαθώντας να φανεί αντάξιος της κληρονομιάς του, θα επαναπροσδιορίσει τόσο τον οικογενειακό ήρωα όσο και τον εαυτό του.
    Συντελεστές
    Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Κώστας Κεφάλας, Εταιρεία παραγωγής: Faliro House, με την υποστήριξη του ΕΚΚ και ΕΡΤ. Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώτα Φέστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου, 100’, Ελλάδα
  3. «Μήλα»
    Μήπως είμαστε όλα αυτά που δεν ξεχνάμε;
    Συντελεστές
    Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου, Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης, Νίκος Σμπιλίρης (executive producer), Εταιρεία παραγωγής: Boo Productions, Συμπαραγωγή: Μάριους Βλοντάρσκι, LAVA Films, με την υποστήριξη των ΕΚΚ, Polish Film Institute και ΕΡΤ. Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστα Ξυκομηνός, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μπάμπης Μακρίδης, 90’, Ελλάδα, Πολωνία
  4. Περσεφόνη
    Εσύ τι θα 'κανες αν έβλεπες το πρώτο πρωινό του κόσμου… θα 'κλεινες τα μάτια και θα τ' άφηνες να χαθεί;
    Συντελεστές
    Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Κώστας Αθουσάκης, Εταιρεία παραγωγής:  Sisyphus Projects, με την υποστήριξη του ΕΚΚ και ΕΡΤ. Πρωταγωνιστούν: Έλσα Λεκάκου, Δημήτρης Ήμελλος, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άγγελος Σκασίλας 90’, Ελλάδα
  5. Winona
    Μοιάζει με μία απλή εκδρομή σε μία όμορφη παραλία. Τέσσερα κορίτσια - καμία τους η ‘Winona’ – απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Κάποιο μυστικό κρύβεται πίσω από τα παιχνίδια και τις φανταστικές τους ιστορίες.
    Συντελεστές
    Σκηνοθεσία: The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), Παραγωγή: Ελένη Μπερτέ, Εταιρεία παραγωγής: Logline, Συμπαραγωγή: Μιχάλης Σαραντινός, Μαρία Κοντογιάννη, Steficon, Πρωταγωνιστούν: Ηρώ Μπέζου, Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Δάφνη Πατακιά, 88’, Ελλάδα

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση
στο site του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα