Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες βιβλιοθήκες του κόσμου

merikes-apo-tis-pio-endiaferouses-bibliothikes-tou-kosmou

Το Μακρύ Δωμάτιο της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Trinity

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2013

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες βιβλιοθήκες για να διαβάσει κανείς, αλλά και για να… περιπλανηθεί ανάμεσα στα βιβλία και τις πληροφορίες.

Οι σύγχρονες βιβλιοθήκες, αποτελούν χώρους ελεύθερης πρόσβασης σε πληροφορίες, τόσο μέσω των βιβλίων που έχουν στα ράφια τους, όσο και από πολλές ακόμη πηγές.

Μάθετε για τις πιο σύγχρονες και λειτουργικά διαμορφωμένες βιβλιοθήκες όλου του κόσμου και ταξιδέψτε σε αυτές για να γνωρίσετε τους ανεξερεύνητους «θησαυρούς» που κρύβουν τα βιβλία τους. Πώς μπορούν να συνυπάρχουν οι βιβλιοθήκες με την ηλεκτρονική εποχή του Διαδικτύου και των ταμπλετών; Η απάντηση βρίσκεται παρακάτω.

Το CNN travel, παρουσιάζει μερικά από τα πιο ενδιαφέρονται μέρη για να διαβάσει κανείς και να… περιπλανηθεί ανάμεσα στα βιβλία και τις πληροφορίες.

Κεντρική Βιβλιοθήκη: Σιάτλ, Ουάσιγκτον, Η.Π.Α.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Σιάτλ ( www.spl.org/locations/central-library/cen-plan-a-visit/central-library-tours ) είναι ομοιόμορφα διαμορφωμένη, μοντέρνα και σοφιστικέ και προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πληρώνουν για να την επισκεφθούν ή ακόμη συμμετέχουν σε ομαδικές εκδρομές για να την ανακαλύψουν.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, την επισκέφθηκαν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τουρίστες. Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Rem Koolhaas και τον Αμερικανό σχεδιαστή Joshua Ramus και ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο των αρχιτεκτόνων ως ένα από τα 150 δημοφιλέστερα οικοδομήματα στις Η.Π.Α. Ωστόσο, ανά τα χρόνια έχει δεχτεί ανάμεικτες κριτικές.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί επίσης ποικίλες εκθέσεις τέχνης, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του χρόνου, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια στάση στη σοκολατερί για έναν καφέ και να ψωνίσουν στο μαγαζάκι με τα δώρα.

Η βιβλιοθήκη προσφέρει δωρεάν αυτόματο ατομικό τηλεφωνικό οδηγό για περιήγηση, αλλά δίνεται η δυνατότητα και για ξενάγηση σε ομάδες.

Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Trinity: Δουβλίνο, Ιρλανδία

Μπορεί να είναι παλιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι βαρετή. Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Trinity ( www.tcd.ie/Library ) στο Δουβλίνο, είναι η παλαιότερη βιβλιοθήκη στην Ιρλανδία. Ιδρύθηκε το 1592 από την βασίλισσα Ελισάβετ την πρώτη.

Το εξωτερικό της βιβλιοθήκης είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ενώ επίσης διαθέτει τον μεγαλύτερο στον κόσμο ενιαίο θάλαμο, γνωστό ως Μακρύ Δωμάτιο, που περιέχει περισσότερα από 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της.

Ένα από τα πιο γνωστά της χειρόγραφα είναι το «The Book of Kells: Μετατρέποντας το σκοτάδι σε φως», το οποίο περιέχει τα τέσσερα Ευαγγέλια στα λατινικά, βασισμένα σε μια λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής και γραμμένο σε περγαμηνή. Μόνο αυτό το χειρόγραφο προσελκύει πάνω από 500.000 επισκέπτες το χρόνο.

Το μακρύ δωμάτιο φιλοξενεί μία από τις παλαιότερες άρπες στην Ιρλανδία. Χρονολογημένη τον 15ο αιώνα, η άρπα από δρυ αποτελεί το μοντέλο για το έμβλημα της Ιρλανδίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ η δεύτερη, επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη πρόσφατα και ήταν η πρώτη μονάρχης που το έκανε αυτό από το 1911.

Βιβλιοθήκη Geisel, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: San Diego, Η.Π.Α.

Πήρε το όνομά της από τον Theodor Geisel, που είναι ευρέως γνωστός σαν Dr. Seuss. Η βιβλιοθήκη Geisel του San Diego ( http://libraries.ucsd.edu ) αποτελεί ένα από τα πιο μοντέρνα κτήρια βιβλιοθηκών στον κόσμο και με μια πρώτη ματιά μοιάζει με διαστημόπλοιο.

Ο αρχιτέκτονας William Pereira, ο οποίος βοήθησε να σχεδιαστούν εγκαταστάσεις προσγείωσης διαστημόπλοιων στο Cape Canaveral στο Χιούστον του Τέξας, σχεδίασε τη βιβλιοθήκη το 1970. Έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, διηγήματα και μυθιστορήματα (Το φρούριο του χιονιού στην ταινία «Inception», μοιάζει πολύ με τη βιβλιοθήκη Geisel).

Φυσικά, δεν είναι μόνο το εξωτερικό της βιβλιοθήκης ενδιαφέρον. Η βιβλιοθήκη διοργανώνει το event «βραδινό στη βιβλιοθήκη», στο οποίο είναι ευπρόσδεκτοι αναγνώστες για ποτό, αλλά και μια δημοπρασία και ομιλίες από πολλά υποσχόμενους νέους συγγραφείς.

Βιβλιοθήκη TU Delft: Ολλανδία

Η βιβλιοθήκη στο πανεπιστήμιο τεχνολογίας Delft ( www.library.tudelft.nl/en ) κατασκευάστηκε το 1997 και έχει περισσότερα από 862.000 βιβλία, 16.000 συνδρομές περιοδικών και δικό της μουσείο.

Το κτήριο βρίσκεται κάτω από το έδαφος, όποτε δεν μπορείτε να δείτε κατευθείαν τη βιβλιοθήκη. Αυτό που το κάνει ενδιαφέρον είναι η σκεπή, που δεν είναι τίποτε άλλο από… έναν λόφο από γρασίδι. Ένας τεράστιος κώνος, ο οποίος συμβολίζει την τεχνολογία, διαπερνά αυτόν τον λόφο. Η σκεπή καλύπτει 5.500 τετραγωνικά μέτρα και η κατασκευή της είχε διάφορες δυσκολίες από άποψη συντήρησης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αποτελεί πλέον μια από τις πιο εντυπωσιακές και πράσινες κατασκευές στην περιοχή (τόσο κυριολεκτικά όσο και περιβαλλοντικά).

Μια μικρή συμβουλή πριν αποφασίσετε να ξαπλώσετε πάνω στο γρασίδι: προσέξτε τα ποτιστικά μηχανήματα!

Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας: Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Το κτήριο αυτό, παίρνει τη… γλώσσα και τη λογοτεχνία στα σοβαρά. Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ( www.bibalex.org/home/default_EN.aspx ) αποτελεί την αναβίωση της αρχαίας βασιλικής βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη και η πιο επιβλητική βιβλιοθήκη στον Ελληνικό κόσμο. Ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο πριν από περίπου 2.300 χρόνια. Η νέα βιβλιοθήκη αναγεννήθηκε το 2002 στην ακτή της Μεσογείου και χρειάστηκαν 10 χρόνια σχεδίασης, οργάνωσης και κατασκευής.

Σχεδιάστηκε από τους Snohetta, τους νικητές ενός παγκόσμιου διαγωνισμού που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ένωση των Αρχιτεκτόνων, την UNESCO και την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Εκτός από τη βιβλιοθήκη, στο κτήριο υπάρχουν 4 μουσεία που φιλοξενούν αρχαία μνημεία, χειρόγραφα κ.ά., καθώς επίσης και 15 μόνιμες εκθέσεις.

Εξαιτίας του κυκλικού και με κλίση σχήματός της, η βιβλιοθήκη μοιάζει σαν μοντέρνος πίνακας ζωγραφικής. Ποικίλα γλυπτά και επιγραφές κοσμούν την πιο επίπεδη πλευρά του κτηρίου, την οποία οι σχεδιαστές εξηγούν ως μια προσεκτική απεικόνιση του βασικού προφίλ της βιβλιοθήκης: της γλώσσας.

Βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης: Γερμανία

Η βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης έχει δημιουργήσει αμφιλεγόμενες απόψεις. Κάποιοι λένε ότι είναι ιδιαίτερα καινοτόμα, ενώ άλλοι ότι δεν ταιριάζει με τον περιβάλλοντα χώρο. Όπως και να έχει, η βιβλιοθήκη είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτήρια στην περιοχή, μαζί με το μουσείο της Πόρσε που βρίσκεται λίγο πιο πέρα.

Σχεδιασμένη από έναν Κορεάτη, αλλά βασισμένο σε γερμανικές μεθόδους σχεδίασης, αρχιτέκτονα, τον Yi Eun-young, το σχέδιο των εγκαταστάσεων σε σχήμα κύβου είναι εμπνευσμένο από το αρχαίο Πάνθεον στη Ρώμη. Διαθέτει ένα γραμμικό σχήμα «καρδιά», το οποίο χρησιμεύει ως χώρος συνάντησης και αντλεί το φυσικό φως του ήλιου μέσα από την οροφή. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για διάφορα events, συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων βιβλίων, αναγνώσεων και εκθέσεων.

Η λευκή-ασημένια βιβλιοθήκη ( http://xbibliothek.stuttgart.de/stadtbibliothek ) μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα με τα πράσινα δέντρα και τα σπίτια με τις κόκκινες σκεπές στη πόλη, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι ξεχωρίζει.

Δημόσια Βιβλιοθήκη της Bishan, Σιγκαπούρη

Στην καρδιά της περιοχής Bishan, η βραβευμένη, ομώνυμη, Δημόσια Βιβλιοθήκη ( www.nlb.gov.sg ) καταλαμβάνει 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Απλή και σοφιστικέ, σχεδιάστηκε για να μοιάζει με δεντρόσπιτο. Τα πολύχρωμα δωματιάκια που προεξέχουν από τη μια πλευρά του κτηρίου, αναπαριστούν βιβλία που προεξέχουν από κάποιο ράφι. Μέσα στη βιβλιοθήκη, αυτά τα δωματιάκια προσφέρουν απομόνωση και ησυχία για ανάγνωση. Επίσης, αποτελούν τον τέλειο χώρο για σεμινάρια, αναγνώσεις και εργαστήρια.

Τα παράθυρα από χοντρό γυαλί που φτάνουν μέχρι την οροφή, αποτελούν ιδανικό σημείο για να «χαζεύει» κανείς από το εσωτερικό του κτηρίου, ανθρώπους να περπατούν και να διαβάζουν.