Στα δικαστήρια οι δημιουργοί του «Stranger Things»

matt-duffer-ross-duffer-stranger-things Mario Anzuoni
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ένας σκηνοθέτης ισχυρίζεται πως οι αδελφοί Duffer έκλεψαν την κεντρική ιδέα για την πετυχημένη σειρά από μια ταινία μικρού μήκους του.

Η πρεμιέρα του τρίτου κύκλου του «Stranger Things» μπορεί να απέχει λίγους μήνες, όμως οι δημιουργοί της σειράς – Matt και Ross Duffer – θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τα δικαστήρια. Εκεί τα δύο αδέρφια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κατηγορία πως έκλεψαν την ιδέα για την υπόθεση της πετυχημένης σειράς επιστημονικής φαντασίας του Netflix.

Πιο συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης Charlie Kessler έχει καταθέσει μήνυση κατά των αδελφών Duffer, με τον ισχυρισμό πως έκλεψαν μια κεντρική ιδέα από την ταινία μικρού μήκους «Montauk» που γύρισε ο ίδιος το 2011. Ο Kessler μάλιστα ισχυρίζεται πως είχε μιλήσει στους Duffers για την προοπτική μιας σειράς βασισμένης στη συγκεκριμένη ταινία του, στο περιθώριο του φεστιβάλ κινηματογράφου Tribeca το 2014, αλλά δεν έδειξαν ενδιαφέρον.

REX/Shutterstock / Kathy Hutchins

Οι Matt και Ross Duffer διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Kessler, τονίζοντας πως δεν έχουν δει την ταινία μικρού μήκους που φέρονται να αντέγραψαν.

Σύμφωνα με συνέντευξη που είχε δώσει ο Kessler στο /Film το 2012, σκόπευε να γυρίσει μια μεγάλου μήκους εκδοχή του «Montauk» και στη συνέχεια έμεινε έκπληκτος όταν τον Απρίλιο του 2015 το Netflix ανακοίνωσε την επικείμενη κυκλοφορία της σειράς των Duffer υπό τον τίτλο «Montauk». Το δελτίο τύπου του Netflix (το οποίο δεν είναι πια διαθέσιμο στη σελίδα της πλατφόρμας streaming) ανέφερε πως η σειρά διαδραματίζεται στο χωριό Montauk του Λονγκ Άιλαντ το 1980 και περιστρέφεται γύρω από την εξαφάνιση ενός αγοριού.

Καθώς φίλοι, συγγενείς και τοπική αστυνομία αναζητούν το νεαρό αγόρι, αποκαλύπτεται ένα απόρρητο κυβερνητικό πρόγραμμα με μυστικά πειράματα, τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις και ένα «πολύ παράξενο νεαρό κορίτσι». Η σειρά τελικά άλλαξε τίτλο σε «Stranger Things» και η δράση μεταφέρθηκε στην φανταστική πόλη Hawkins της Ιντιάνα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Matt και Ross Duffer διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Kessler, υπογραμμίζοντας πως ούτε έχουν δει την ταινία μικρού μήκους, ούτε συζήτησαν την προοπτική συνεργασίας σε κάποιο project. Οι δημιουργοί του «Stranger Things» κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη πως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και να επωφεληθεί από τη «δημιουργικότητα και τη σκληρή δουλειά άλλων ανθρώπων».

Άρθρο του Entertainment Weekly πάντως τονίζει πως τόσο το «Stranger Things» όσο και το «Montauk» είναι εμπνευσμένα από τις ίδιες θεωρίες συνωμοσίες σχετικά με κυβερνητικά πειράματα που φέρονται να έγιναν στο χωριό του Λονγκ Άιλαντ την δεκαετία του 1970. Το Netflix από την πλευρά του σχολίασε πως οι ισχυρισμοί του Kessler είναι αβάσιμοι και ότι η αλήθεια θα λάμψει στη δικαστική αίθουσα.