Πόσα γλυκά την ημέρα μπορούμε να φάμε σύμφωνα με τους διαιτολόγους;

gluka
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του dietzone.gr μας μιλούν για μια αγαπημένη συνήθεια που μας γεμίζει ενοχές.

Τα γλυκά είναι αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων παγκοσμίως και οι περισσότεροι εξ αυτών εύχονται να μπορούσαν να καταναλώσουν όσα γλυκά επιθυμούν σε καθημερινή βάση και να μην παίρνουν ούτε ένα επιπλέον γραμμάριο. Όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική δυστυχώς, καθώς υπερβολική κατανάλωση γλυκών αυξάνει το σωματικό μας βάρος πολύ γρήγορα.

Όλοι μας έχουμε σκεφτεί πόσο ωραία θα ήταν να τρώμε όσο θέλουμε και ό,τι ώρα θέλουμε σοκολάτες αλλά και άλλους γλυκούς πειρασμούς ελεύθερα, χωρίς να μας περιορίζει κάτι. Ο διαιτολόγος μας όμως, είναι στη θέση του για να μας επαναφέρει στο σωστό δρόμο.

Πώς θα το επιτύχει; Απλά υπενθυμίζοντας μας το χαρακτηριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν προβαίνουμε σε υπερκατανάλωση ζάχαρης. Τι μας συμβαίνει λοιπόν όταν το παρακάνουμε; Ο οργανισμός μας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, ώστε να περάσει τη ζάχαρη στα κύτταρα του σώματός μας, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας να αυξάνονται, μεγαλώνοντας στον οργανισμό μας, κάνοντάς τον πιο επιρρεπή. Ο πιο συχνός κίνδυνος όλων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Όμως, είναι αρκετά δύσκολο να ζήσει κανείς, χωρίς να καταναλώνει καθόλου γλυκά επειδή ο οργανισμός μας χρειάζεται και αυτούς τους υδατάνθρακες που μας προσφέρουν άμεση ενέργεια. Το βασικό όμως είναι να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή τους. Λαμβάνοντας λοιπόν το δεδομένο του μέτρου, σύμφωνα με τους επιστήμονες υγείας, ιδανική ποσότητα είναι τα 15 γραμμάρια σε καθημερινή βάση (ποσότητα που συνήθως ξεπερνιέται!). Για να καταλάβετε, σκεφτείτε ότι 15 γραμμάρια τριμμένη σοκολάτα είναι ίση με το 1/8 του φλιτζανιού.

Κλείνοντας, είναι πολύ βασικό να θυμόμαστε ότι πηγή υδατανθράκων δεν είναι μόνο ό,τι περιέχει ζάχαρη, υπάρχουν πολύ πιο υγιεινές επιλογές. Αν όμως θέλουμε γλυκό οπωσδήποτε, καλό είναι να θέσουμε απαραίτητα μέτρα και σταθμά για να μην ξεφύγουμε. Άλλωστε για το καλό της ζυγαριάς, αλλά και της υγείας μας, καλό είναι να καταναλώνουμε τα πάντα με φειδώ.

Άρα αν επιθυμείτε διακαώς να φάτε μία πάστα, να τη φάτε. Απλά την υπόλοιπη μέρα φροντίστε να μην φάτε κι άλλα γλυκά. Μην στερείστε, είναι βασικό για να τηρηθεί η δίαιτα αλλά και η διατήρηση των κιλών σας.

Πηγή: www.dietzone.gr