Πλέξιμο το θεραπευτικό

gunaika-pleksimo
ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Σύμφωνα με έρευνα, το πλέξιμο έχει την ικανότητα να μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος.

Το 5,5% των γυναικών όλων των ηλικιών και το 3,2% των ανδρών παγκοσμίως, πάσχει από κατάθλιψη. Στις ηλικίες 14-25 ετών τα ποσοστά κατάθλιψης στα κορίτσια είναι υπερδιπλάσια από ό,τι στα αγόρια. Μετά τα 50 η διαφορά μειώνεται και μετά τα 65 τα περιστατικά είναι περίπου τα ίδια στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με μια έρευνα που αναλύει τα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, το πλέξιμο έχει την ικανότητα να μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, να επιβραδύνει την άνοια και να βοηθά ανθρώπους με χρόνιο πόνο.

 Οι ερευνητές που συνεργάστηκαν με τον οργανισμό Knit for Peace ανέφεραν ότι σε έρευνα του 2007 από το ινστιτούτο Μυαλού και Σώματος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι το πλέξιμο ρίχνει τον καρδιακό ρυθμό, κατά μέσο όρο 11 χτύπους ανά λεπτό. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά το πλέξιμο.

Σε μια μελέτη του 2012 της κλινική Mayo εξετάστηκαν τα αποτελέσματα διαφόρων δραστηριοτήτων σε 1.321 ηλικιωμένους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασχολούνταν με τη χειροτεχνία, τις δραστηριότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών, το πλέξιμο και την ανάγνωση βιβλίων ήταν 30-50% λιγότερο πιθανό να έχουν ήπια γνωστική δυσλειτουργία από όσους δεν το έκαναν.

Σε διεθνή έρευνα του 2013 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι που έπλεκαν, οι περισσότεροι (81,5%) ανέφεραν ότι με το πλέξιμο έγιναν πιο χαρούμενοι.

H έρευνα στα μέλη της Knit for Peace (το 70% των οποίων είναι άνω των 60 ετών) έδειξε τα εξής: Η πλειοψηφία (70%) θεωρεί ότι το πλέξιμο βελτιώνει την υγεία τους, με κύριο λόγο (86%) ότι τους βοηθά να αισθάνονται χαλαροί. Ένας στους 10 (10,7%) δήλωσε ότι το πλέξιμο τον βοηθά να αντιμετωπίζει τον χρόνιο πόνο, ενώ 1 στους 5 (21,4%) πιστεύει ότι βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο (26,1%) απέδωσαν στο πλέξιμο τη μείωση την αρτηριακή τους πίεσης, συνήθως λόγω της ηρεμιστικής, θεραπευτικής φύσης του χόμπι.

Πηγή: iatrikanews.gr