Μάθετε πώς να «μαγειρεύετε» τα καλλυντικά σας

gunaika-omorfia-mallia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Οι καλύτερες διατροφικές οδηγίες για σπιτικές κούρες ομορφιάς, από την κορυφαία Beauty -master- Chef του πλανήτη.

Πολύ καιρό πριν οι φυσικές τροφές γίνουν επίσημα αποδεκτές από την βιομηχανία της κοσμετολογίας ως ελιξίριο για την υγεία, τη λάμψη και τη νεότητα της επιδερμίδας, μια νεαρή -τότε- beauty editor σε αυστραλιανά περιοδικά μόδας και ομορφιάς, η Carla Oates, είχε ήδη ξεκινήσει να «μαγειρεύει» τα καλλυντικά της, αντί να τα αγοράζει υπό τη μορφή -πανάκριβων- σκευασμάτων. Οι δημοσιεύσεις της, που παρέπεμπαν καθαρά σε συνταγές μαγειρικής, δεν είχαν στόχο μόνο το στομάχι, αλλά το δέρμα. Και χάρη στη δίψα της για φυσική ομορφιά, χωρίς χημικά συντηρητικά, η Carla Oates, έγινε μέσω των συνταγών της η πιο δημοφιλής beauty chef του πλανήτη.

 Ωστόσο, η ίδια υποστηρίζει ότι οι πιο ωφέλιμες κούρες με συνταγές από αγνές τροφές, είναι οι πιο απλές. Και εξηγεί μερικές από τις αγαπημένες τις μαγειρικές συνήθειες:

-Πίνετε τουλάχιστον οκτώ φλιτζάνια νερό την ημέρα.

-Εξαλείψτε από τη διατροφή σας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη, το αλκοόλ, τη μαγιά, τα μεταποιημένα κρέατα και τη ζάχαρη και αντικαταστήστε τα με φρέσκα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άπαχη πρωτεΐνη.

-Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες.

-Ενισχύστε την πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων για να μειώσετε τις φλεγμονές, να ενυδατώσετε και να εξομαλύνετε το δέρμα από μέσα και να αυξήσετε την παραγωγή κολλαγόνου.

-Τρώτε πολλά προβιοτικά τρόφιμα.

-Επιμείνετε σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ώστε να βοηθήσετε στην αποκατάσταση και τη διατήρηση υγιούς ιστού και μυών, να εξισορροπήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τις ορμόνες, να αυξήσετε τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό και να τονώσετε την υγεία των μαλλιών σας.

-Για ενυδάτωση που διαρκεί όλη μέρα, η πιο απλή επιλογή σας, περιλαμβάνει μόνο λίγο μέλι. Αμέσως μετά τον καλό καθαρισμό του δέρματος με μια λοσιόν, στρώστε μια μεγάλη κουταλιά με μέλι σε όλο το πρόσωπο. Αφήστε το για δέκα λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

-Ένα ακόμη καλό ενυδατικό συστατικό είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ιδίως για σας που έχετε ξηρό δέρμα. Το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, απλώστε μερικές σταγόνες σε όλο το πρόσωπο κάνοντας ελαφρύ μασάζ ώστε να απορροφηθεί εντελώς.

-Και μια συνταγή για αντιγήρανση: λιώστε στο blender τρία καρύδια ώστε να μεταμορφωθούν σε μικρούς κόκκους και ανακατέψτε τους με δυο μεγάλες κουταλιές γιαούρτι και ένα κουταλάκι του γλυκού καθαρό αμυγδαλέλαιο και απλώστε το μείγμα σαν μάσκα για δεκαπέντε λεπτά, αφήνοντας κάθε συστατικό να κάνει όλη τη δουλειά: α) το καρύδι διώχνει τα νεκρά κύτταρα, τους ρύπους και το λιπαρό σμήγμα από την επιφάνεια του δέρματος, β) το γαλακτικό οξύ του γιαουρτιού συσφίγγει τους πόρους και το εξωτερικό επίπεδο της επιδερμίδας και γ) το αμυγδαλέλαιο καταπραΰνει και ενυδατώνει το δέρμα, αφήνοντάς το απαλό και σφριγηλό.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ