Η οικογένεια του J.R.R. Tolkien «αποκήρυξε» την βιογραφική ταινία με τον Nicholas Hoult

tolkien-nicholas-hoult
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Τα νεανικά χρόνια του συγγραφέα που δημιούργησε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας «Tolkien».

Η ζωή ενός ανθρώπου δύσκολα μπορεί να χωρέσει στις τρεις πράξεις μιας χολιγουντιανής ταινίας, κάτι το οποίο γνωρίζει καλά η οικογένεια του J.R.R. Tolkien, αφού μέσω δικαστικών αγωγών και δηλώσεων έχει προσπαθήσει να διατηρήσει τη φήμη και thn υπόληψη του συγγραφέα, αλλά και να αντισταθεί στη μαζική εμπορευματοποίηση των έργων του. Έτσι λοιπόν δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση που η οικογένεια του Tolkien αποκήρυξε τη νέα βιογραφική ταινία με τον Nicholas Hoult στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης, η οικογένεια του συγγραφέα δηλώνει πως «δεν ενέκρινε, εξουσιοδότησε ή συμμετείχε» στην παραγωγή της συγκεκριμένης ταινίας και συμπλήρωσε πως «δεν εγκρίνει την ταινία ή το περιεχόμενο της κατά οποιονδήποτε τρόπο». Εκπρόσωπος της οικογένειας του Tolkien επιβεβαίωσε πως δεν έχουν δει την ταινία, αλλά και ότι η απόφασή τους να μην την εγκρίνουν δεν έχει να κάνει με κάποια συγκεκριμένη σκηνή ή στοιχείο της ιστορίας, αφού όπως εξήγησε, η οικογένεια του συγγραφέα δεν έχει δώσει την έγκρισή της σε άλλες βιογραφικές ταινίες στο παρελθόν.

Το «Tolkien» θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Μεγάλη Βρετανία τον Μάιο.

Αντίστοιχα επικριτικός όμως για την ταινία της Fox Searchlight (η οποία θα είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει μετά την εξαγορά από την Disney) ήταν και ο βιογράφος του συγγραφέα, John Garth. Μιλώντας στον Guardian, ο Garth εκτίμησε πως θα είναι απασχολημένος με το να διορθώνει τις «νέες εσφαλμένες αντιλήψεις που θα προκύψουν από την ταινία». Στη συνέχεια ο Garth σχολίασε πως οι βιογραφικές ταινίες συχνά παίρνουν «πρωτοβουλίες» με τα γεγονότα και θεωρεί πως το «Tolkien» δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Η νέα ταινία του Dome Karukoski επικεντρώνεται στα νεανικά χρόνια του Tolkien και τις σχέσεις φιλίας και αγάπης που ανέπτυξε με τους «απόκληρους» συμμαθητές του, αλλά και την καλλιτεχνική έμπνευσή του να δημιουργήσει τη Μέση Γη και τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» από τις εμπειρίες που αποκόμισε από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πλάι στον Hoult εμφανίζονται οι Lily Collins, Patrick Gibson και Pam Ferris.