«Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ» με τη ματιά του Φίλιπ Πούλμαν

ta-paramuthia-ton-adelfon-gkrim-me-ti-matia-tou-filip-poulman

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΙΟΥ 2013

Θυμάστε την περιπέτεια «Το αστέρι του Βορρά», με πρωταγωνίστρια την Νικόλ Κίντμαν; Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο πρώτο μέρος της «Τριλογίας του κόσμου» του πολυβραβευμένου Φίλιπ Πούλμαν. Τώρα ο διάσημος συγγραφέας μας συστήνει εκ νέου τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ σε μια εξαιρετική έκδοση, αποδεικνύοντας ότι τα παραμύθια μπορεί να είναι συναρπαστικά όχι μόνο τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της έκδοσης: «Αρκούν οι λέξεις «μια φορά κι έναν καιρό», και το ταξίδι ξεκινά. Σ’ αυτή την υπέροχη συλλογή, ο πολυβραβευμένος Φίλιπ Πούλμαν παρουσιάζει τα πενήντα αγαπημένα παραμύθια του από τους αδελφούς Γκριμ, δίνοντάς τους νέα πνοή και φρεσκάδα με την ξεχωριστή πένα του.

Από το ρομαντισμό των κλασικών όπως η Ραπουνζέλ, η Χιονάτη και η Σταχτοπούτα μέχρι το μαύρο χιούμορ των λιγότερο γνωστών όπως Τα τρία φύλλα του φιδιού, Ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος και Ο θάνατος νονός, ο Πούλμαν αποδίδει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη γοητεία που ασκούν εδώ και αιώνες στους αναγνώστες τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, παραθέτοντας μετά από το καθένα ένα σύντομο σχόλιο για την ιστορία του.

Στον δε πρόλογο εξηγεί γιατί αυτά τα παραμύθια έχουν αντέξει στο χρόνο και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μια αξέχαστη συλλογή που θα τη διαβάσετε και θα την ξαναδιαβάζετε εσείς και τα παιδιά σας για πολλά, πολλά χρόνια.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φίλιπ Πούλμαν γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946 και σήμερα ζει στην Οξφόρδη. Τα βιβλία του, αλλά και ο ίδιος, έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία. «Το αστέρι του Βορρά», το πρώτο μέρος της Τριλογίας του Κόσμου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, έχει τιμηθεί με τα: Carnegie, Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος Guardian, Smarties και Βρετανικό Bραβείο για το Βιβλίο της Χρονιάς, ενώ γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τη Νικόλ Κίντμαν και τον Ντάνιελ Κρεγκ.

Το μυθιστόρημα «Ο άρχοντας των δύο κόσμων», το δεύτερο μέρος της Τριλογίας, έχει τιμηθεί με το Βρετανικό Βραβείο Ανάγνωσης. Η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε με «Το κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο», που τιμήθηκε με το Βραβείο Whitbread 2001, το W H Smith και το Nibbies, και ήταν υποψήφιο για το Booker. Ο ίδιος ο Φίλιπ Πούλμαν τιμήθηκε με το Μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Εκτός από την Τριλογία του Κόσμου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφορούν άλλα δεκατρία βιβλία του συγγραφέα για εφήβους και παιδιά.

Πληροφορίες: «Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ» του Φίλιπ Πούλμαν, μετάφραση: Κώστα Κοντολέων, εκδ. Ψυχογιός.