Βρέθηκε ανέκδοτο σενάριο για μια συνέχεια στο «Κουρδιστό πορτοκάλι»

clockwork-orange
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Το κλασικό μυθιστόρημα του Anthony Burgess μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Stanley Kubrick προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις.

Ένα ανέκδοτο σενάριο για μια συνέχεια στο κλασικό μυθιστόρημα «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Anthony Burgess βρέθηκε στο αρχείο του συγγραφέα. Σύμφωνα με άρθρο του BBC, το σενάριο βρέθηκε στο σπίτι του Burgess στο Μπρατσιάνο, κοντά στην Ρώμη. Το έργο του Burgess είχε μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη από τον Stanley Kubrick το 1971 προκαλώντας τεράστιο σάλο για την απεικόνιση βίας.

Κεντρικός ήρωας στο κοντινό, δυστοπικό μέλλον του μυθιστορήματος είναι ο Alex, ο οποίος με την συμμορία του των «droogs» περνά τα βράδια του προβαίνοντας σε ακραίες βιαιότητες, βανδαλισμούς, κλοπές και βιασμούς. Τελικά οι αρχές συλλαμβάνουν τον Alex και τον υποβάλλουν σε μια πειραματική θεραπεία, όπου μονάχα η σκέψη του σεξ ή της βίας του προκαλεί αρρώστια. Έτσι λοιπόν ο Alex μεταμορφώνεται σε ένα κουρδιστό πορτοκάλι: οργανικός απέξω, αλλά μηχανικός στο εσωτερικό του.

Ο Malcolm McDowell πρωταγωνίστησε στην ταινία του Stanley Kubrick.

Το ίδρυμα του Anthony Burgess ανακοίνωσε πως οι 200 χειρόγραφες σελίδες αναφέρονται στις σκέψεις του συγγραφέα για την ανθρώπινη κατάσταση και τις αντιδράσεις για την μεταφορά του Kubrick, ενώ αναπτύσσει τις θεματικές του πρώτου μυθιστορήματος. Σύμφωνα με την περιγραφή του ιδρύματος, το σενάριο είναι «εν μέρει φιλοσοφικός στοχασμός και εν μέρει αυτοβιογραφικό».

«Αυτή το αξιοσημείωτη, αδημοσίευτη συνέχεια στο “Κουρδιστό πορτοκάλι” ρίχνει νέο φως στον Burgess, τον Kubrick και την αντιπαράθεση γύρω από το περιβόητο μυθιστόρημα» σχολίασε ο διευθυντής του ιδρύματος Andrew Biswell, συμπληρώνοντας πως το χειρόγραφο «παρέχει ένα πλαίσιο για το πιο διάσημο έργο του Burgess και διευρύνει τις απόψεις του για το έγκλημα, την τιμωρία και τις πιθανές καταστροφικές επιδράσεις της οπτικής κουλτούρας».