Το Μάτσου Πίτσου γίνεται η πιο βιώσιμη πόλη της Λατινικής Αμερικής

matsou-pitsou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η αρχαία, μυστηριώδης πόλη των Ίνκας γίνεται η πρώτη πόλη στη Λατινική Αμερική που είναι 100% βιώσιμη.

Το νέο αυτό επίτευγμα ανακοινώθηκε από την Inkaterra, ένα hotel group που επικεντρώνεται στον βιώσιμο τουρισμό και την ξενοδοχειακή ανάπτυξη. Σε συνεργασία με την εταιρία ροφημάτων AJE Group, κατόρθωσε να βοηθήσει την πόλη να διαχειριστεί 100% των αποβλήτων της, ενώ παρουσίασε το πρώτο πρόγραμμα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων στην πόλη.

Μέσω της διαδικασίας της πυρόλυσης, κατά την οποία τα απόβλητα αποσυντίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς οξυγόνο, 7 τόνοι αποβλήτων επεξεργάζονται καθημερινά, παράγοντας βιοκάρβουνο, ένα φυσικό λίπασμα που θα χρησιμεύσει στην γεωργική παραγωγικότητα του Μάτσου Πίτσου.

Ακόμη, η Inkaterra και η AJE Group έχουν ήδη παρουσιάσει το πρόγραμμα συμπίεσης πλαστικού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανακύκλωση σκουπιδιών στο Inca Trail, το πιο δημοφιλές trekking μονοπάτι στη Νότια Αμερική. Το πρόγραμμα αυτό βοήθησε μάλιστα να μην μπει το Μάτσου Πίτσου στη λίστα της Unesco με τα Μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τέλος, μέσα στο 2018, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φυτικών ελαίων από τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής, δίνει περίπου 20 γαλόνια biodiesel καθημερινά από περίπου 6 χιλιάδες λίτρα χρησιμοποιημένων ελαίων μηνιαίως. Η γλυκερίνη που προκύπτει ως μέρος της διαδικασίας, χρησιμοποιείται από τον δήμο για τον καθαρισμό πέτρινων επιφανειών, αντικαθιστώντας τα χημικά προϊόντα.

Και κάπως έτσι, το Μάτσου Πίτσου αποτελεί πρότυπο βιωσιμότητας.