10 μύθοι για το αλκοόλ (και οι αλήθειες τους)...

10-muthoi-gia-to-alkool-kai-oi-alitheies-tous

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΙΟΥ 2013

Νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα γύρω από το αλκοόλ; Ίσως και να κάνετε λάθος... Αρκετοί μύθοι που είχαμε μέχρι τώρα στο μυαλό μας, καταρρίπτονται. Πριν βγείτε λοιπόν, μάθετε όλη την αλήθεια για το αλκοόλ.

Το αλκοόλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διασκέδαση και έτσι, συνεχίζει να καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Κάποια πράγματα που έχουμε όμως στο μυαλό μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η αλήθεια.

Μύθος: Όλοι πίνουν…

Η αλήθεια: Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων του πλανήτη να καταναλώνει συστηματικά αλκοόλ, αλλά πάντα υπάρχει κι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που μένουν μακριά από το αλκοόλ. Αν λοιπόν αποφασίσετε να μην πιείτε, μην φοβάστε ότι θα είστε οι μόνοι.

Μύθος: Το αλκοόλ δίνει ενέργεια…

Η αλήθεια: Αυτή η πεποίθηση είναι εντελώς λάθος από κάθε άποψη. Το αλκοόλ όχι μόνο δεν μας προσφέρει ενέργεια, αλλά αντίθετα είναι κατευναστικό και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και υπνηλία. Επιβραδύνει έντονα τα ανακλαστικά μας και επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μιλάμε, κινούμαστε και αντιδρούμε.

Μύθος: Η μπίρα πριν από το ποτό μας αρρωσταίνει, αλλά το ποτό πριν από την μπίρα κάνει καλό…

Η αλήθεια: Αυτό είναι ένα είδος αστικού μύθου, που δημιουργήθηκε για να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν όταν πίνουν. Κάτι τέτοιο όμως, δεν ισχύει, αφού τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μας είναι αυτά που καθορίζουν το πόσο μεθυσμένοι είμαστε, άσχετα από το είδος του αλκοόλ που καταναλώσαμε. Σαφώς βέβαια, όσο περισσότερα είδη συνδυάζουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να… αρρωστήσουμε.

Μύθος: Είναι ασφαλές να οδηγώ υπό την επήρεια αλκοόλ αν είμαι προσεκτικός

Η αλήθεια: Αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη άποψη και η βασική αιτία αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων. Κάποιος μπορεί να νομίζει πως έχει τον έλεγχο κατά την οδήγηση, αλλά το αλκοόλ επιβραδύνει έντονα τα ανακλαστικά μας, έτσι ώστε να καθιστά την οδήγηση ένα άκρως επικίνδυνο… σπορ.

Μύθος: Όσοι μεθούν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο

Η αλήθεια: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αντίδραση του οργανισμού μας στην υπερκατανάλωση αλκοόλ, όπως είναι το βάρος, η ηλικία, το φύλο, η γενετική και η ποσότητα του φαγητού και του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί. Ο τρόπος που αντιδρά ένας άνθρωπος διαφέρει εντελώς από τη συμπεριφορά κάποιου άλλου και είναι αδύνατο να προβλέψετε πώς θα σας επηρεάσει το αλκοόλ. Επίσης, η επιρροή του αλκοόλ εξαρτάται άμεσα και από την ψυχολογία κάποιου. Είναι πιθανό όμως, να δείτε τον πραγματικό χαρακτήρα κάποιου που έχει πιεί καθότι οι αντιδράσεις του οργανισμού δεν είναι τόσο ελεγχόμενες από τη λογική.

Μύθος: Μπορώ να γίνω γρήγορα νηφάλιος αν θέλω…

Η αλήθεια: Αν είστε από εκείνους που νομίζουν ότι κάνοντας ένα κρύο μπάνιο, πίνοντας μερικά φλιτζάνια καφέ ή τρώγοντας ένα καρβέλι ψωμί θα ξεμεθύσουν, μάλλον πρέει να αναθεωρήσετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο. Αναλογικά πάντα με το βάρος σας, χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να αποχωρήσει η επίδραση δύο ποτών που καταναλώνετε.

Μύθος: Το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί από το αλκοόλ είναι ανακάτεμα και ζαλάδα

Η αλήθεια: Αν το αλκοόλ καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δηλητηρίαση. Το αλκοόλ σε υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο. Επίσης, επειδή η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εμετό, μπορεί εύκολα να προκληθεί και αναρρόφηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε ασφυξία. Μακροπρόθεσμα, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αλκοολισμό και να προκαλέσει ακόμη και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Μύθος: Το αλκοόλ κάνει την ερωτική επαφή καλύτερη

Η αλήθεια: Αυτό είναι ένα ακόμα λάθος που κάνουν πολλοί. Το αλκοόλ μπορεί μεν να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο άβολα σε κοινωνικές καταστάσεις, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και πρακτικά προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών ή να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών. Το σημαντικότερο ωστόσο, είναι ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λήψη σωστών και λογικών αποφάσεων. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί…

Μύθος: Το αλκοόλ δεν είναι επιβλαβές για το σώμα

Η αλήθεια: Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα μας δημιουργώντας διαταραχές ύπνου, ναυτία, εμετό και πονοκέφαλο. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αναστείλει την ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν την αναπνοή – φαινόμενο γνωστό ως αναπνευστική καταστολή- που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Μύθος: Τα ναρκωτικά είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το αλκοόλ

Η αλήθεια: Τόσο τα ναρκωτικά όσο και το αλκοόλ είναι αρκετά σοβαρά προβλήματα. Το αλκοόλ σκοτώνει νέους ανθρώπους ακριβώς, όπως η ηρωίνη και άλλα ναρκωτικά, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, σχεδόν ένας στους δύο που ξεκίνησε το αλκοόλ πριν τα 14, εξαρτήθηκε από αυτό σε κάποια στιγμή της ζωής του.