Οι επιστημονικοί λόγοι που πολλές γυναίκες επιλέγουν να φορούν αντρικά αρώματα

gunaika-aroma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΜΑΙΟΥ 2019

Υπάρχει κάτι μέσα σε ένα αντρικό άρωμα, που κάνει πολλές γυναίκες να θέλουν να το κάνουν δικό τους -και χωρίς ίχνος σεξουαλικής παρεξήγησης.

Ανδρικά αρώματα που λατρεύουν οι γυναίκες 

Ο κανόνας λέει ότι ένα τυπικό γυναικείο άρωμα αποπνέει λεπτή θηλυκότητα μέσα από απαλές, γλυκές, λουλουδάτες ή λίγο πιο πικάντικες προσμείξεις ευωδιών, ενώ ένα αντρικό άρωμα εμπεριέχει στη σύνθεσή του περισσότερο γήινες συνθέσεις από ξύλο, δέρμα, καπνό και musk (μια λέξη που προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει όρχις). Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες, οι οποίες σπάνε τον κανόνα, επιμένοντας να φορούν -περιστασιακά ή σε μόνιμη βάση- αμιγώς αντρικά αρώματα.

Στη μελέτη της με τίτλο «Women’s Psychology of Fragrance: A Lifespan Study», η Dr. Rachel S. Hearz (νευροεπιστήμων, καθηγήτρια ψυχολογίας της συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συγγραφέας) αναφέρει τους λόγους που οδηγούν πολλές γυναίκες να θέλουν να μυρίζουν σαν... άντρες:

«Ο πειραματισμός των γυναικών στα αρσενικά αρώματα, δεν είναι πάντα ένας παρεξηγημένος δρόμος, ο οποίος έχει να κάνει με σεξουαλική παρέκκλιση», γράφει η Hearz στην μελέτη της και εξηγεί: «Οι μυρωδιές του πατέρα, του μεγάλου αδελφού ή του πρώτου εραστή, ίσως να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή τέτοιων αρωμάτων από μια γυναίκα, λόγω της αίσθησης ασφάλειας, θαλπωρής και “αιώνιας” αγάπης που τρέφει για τα συγκεκριμένα αντρικά πρότυπα, αφυπνίζοντας όμορφες αναμνήσεις κάθε φορά που τα μυρίζει από ένα μπουκάλι». Αλλά αυτό έχει να κάνει με ένα 20% των γυναικών. Σύμφωνα με τη μελέτη της Hearz, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που επιμένουν να φορούν αντρικά αρώματα έχει να κάνει με πιο «πεζές» αντιλήψεις:

- Η γείωση: Οι δημιουργοί γυναικείων αρωμάτων επιμένουν στην αιθέρια αύρα που πρέπει (;) να αποπνέει μια θηλυκή ύπαρξη, όμως υπάρχουν και γυναίκες που θέλουν να βιώνουν την αληθινή αίσθηση της γήινης οντότητάς τους. «Το βετιβέρ, ο κέδρος, το λιβάνι ή το μοσχοκάρυδο –αποκλειστικές αρρενωπές εσάνς-  αποτελούν για πολλές γυναίκες μια ακαταμάχητη ανάγκη για επαναφορά του εγκεφάλου και των αισθήσεων σε πιο υλικές και στέρεες βάσεις», αναφέρει η Hearz.  

 - Το απροσδόκητο: «Κανείς άντρας -υποψήφιος εραστής-, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σε μια ευωδιά που απέχει μακράν από όσες έχει “εκπαιδευτεί” να περιμένει από μια γυναίκα (βλέπε μπουκέτα τριαντάφυλλων και γιασεμί). Το στοιχείο της έκπληξης, πάντα ενθαρρύνει το φλερτ προς το αντίθετο φύλο», τονίζει η ειδικός.

- Ο δυναμισμός: «Οι γυναίκες που θέλουν να νιώθουν και να βιώνουν την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή ως ίσες προς ίσους, έχουν έναν παραπάνω λόγο να δείχνουν -με την αρωματική αύρα τους- ότι “μιλούν επί ίσοις όροις” και όχι σαν μια ανυπεράσπιστη ύπαρξη που ψάχνει τον ιππότη, που θα τη βγάλει από τη μιζέρια της».

- Η προκατάληψη: «Αιώνες τώρα, μια γυναίκα έπρεπε να μυρίζει σαν λουλούδι και ένας άντρας, σαν... αρσενικό. Ευτυχώς, που η νέα γενιά αντρών ασπάζεται την περιποίηση του δέρματος, το αντηλιακό, την κρέμα προσώπου και τα σέρουμ αντιγήρανσης -ακόμη και το ενέσιμο υαλουρονικό- ως σημαντικές κούρες διατήρησης της νεότητας, ενώ παράλληλα, τα unisex αρώματα της τελευταίας δεκαετίας, συνέβαλαν ακόμη περισσότερο στη μείωση του διαχωρισμού μεταξύ γυναικείας και αντρικής αύρας. Γι’ αυτό και μόνο, καμιά γυναίκα σήμερα δεν θα έπρεπε να νιώθει αμφιφυλόφιλη φορώντας ένα αμιγώς αντρικό άρωμα».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ

Ανδρικά αρώματα που λατρεύουν οι γυναίκες