Πέντε ερωτήσεις από γυναίκες σε έναν φυσιοθεραπευτή

fusiotherapeia2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2019

Ο φυσιοθεραπευτής Χάρης Ντατσής μας δίνει ψρήσιμες συμβουλές για θέματα μυοσκελετικά, που ταλαιπωρούν ειδικά τις γυναίκες.

Απευθυνθήκαμε στον ειδικό και μάθαμε τα οφέλη της φυσιοθεραπείας, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σώμα μας από παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα για καλύτερη υγεία! 

Σε ποιες περιπτώσεις  η φυσιοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική, ειδικά για μια γυναίκα;
Από τη φύση τους οι γυναίκες είναι πιο ενεργητικές από τους άνδρες. Έχουν αναλάβει πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητα (μεγάλωμα και δραστηριότητες παιδιών, μαγείρεμα, οικιακές δουλειές και μέσα σε όλα αυτά εργάζονται σε απαιτητικά περιβάλλοντα). Φανταστείτε λοιπόν πόσο μεγαλη επιβάρυνση έχουν όλα αυτά αθροιστικά για το σώμα. Εκεί λοιπόν έρχεται ο ρόλος του πολύ καλά καταρτισμένου φυσικοθεραπευτή. Εκείνος θα δώσει συμβουλές που αφορούν την εργονομία (εφαρμοσμένη επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, υγείας και ευεξίας). Επίσης, ο έμπειρος φυσικοθεραπευτής μπορεί να δώσει εξατομικευμένες θεραπευτικές ασκήσεις -διατάσεις που και αυτές έχουν ως σκοπό τη συντήρηση και την ενδυνάμωση ώστε οι «αποθήκες» του οργανισμού να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη καθημερινότητα. Θεραπευτική μάλαξη, manual therapy, τεχνικές με τα χέρια και πολλά αλλά είναι τα κλειδιά που έχει στα χέρια του ο φυσικοθεραπευτης και βρίσκονται στη διάθεση κάθε γυναίκας και κάθε ανθρώπου γενικά που ήδη πάσχει από κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα.

 Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η πρόληψη στα μυοσκελετικά προβλήματα και τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για αυτό;

Αναμφίβολα, η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο στο να προφυλαχτεί κανείς από μυοσκελετικά προβλήματα, αλλά και στην ταχύτερη αποκατάσταση μέσω της φυσικοθεραπείας από οποιαδήποτε μυοσκελετική κάκωση. Η σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου έχοντας ένα καλό στρώμα παίζει σημαντικό ρόλο καθώς περνάμε ένα μεγάλο μέρος του 24ώρου σε αυτή την κατάσταση. Το σωστό παπούτσι και η καλή ποιότητα σόλας, με τακούνι ύψους 2 με 3 cm στην καθημερινότητά μας αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την πρόληψη προβλημάτων της μέσης, των γονάτων και των ισχύων. Τέλος, η άσκηση και η σωστή επιλογή αυτής τρεις φορές εβδομαδιαίως αποτελεί βασικό παράγοντα της πρόληψης. Ένας έμπειρος φυσικοθεραπευτής μπορεί να δώσει ένα ειδικά διαμορφωμένο ασκησιολόγιο είτε για προοληπτικους είτε για θεραπευτικούς λόγους. Όσο για το τι εννοούμε όταν λέμε «σωστή άσκηση», θα έλεγα πως σωστή άσκηση είναι αυτή που με ανυπομονησία περιμένεις την ώρα για να την κάνεις. 

Πόσο σημαντική είναι η περιβόητη σωστή στάση σώματος, τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και πώς μπορώ να προστατευτώ;

Η σωστή στάση του σώματος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ σημαντική. Έχοντας λάθος στάση και όσο αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά, οι μύες και οι αρθρώσεις έχουν τεράστια επιβάρυνση και οι πόνοι δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. Αποτελεί μια χρόνια επιβάρυνση του μυοσκελετικού που όσο πιο νωρίς διορθωθεί τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα και η καθημερινότητά μας. Τα μέσα με τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε είναι: Η σωστή εργονομία, η άσκηση, η φυσικοθεραπεία, η μείωση του άγχους που προκαλεί μυικές συσπάσεις και ψυχοσωματικούς πόνους, τα συχνά διαλείμματα και φυσικά οι σωστές διατάσεις.

 Πώς μπορώ να θωρακίσω το σώμα μου απέναντι σε συνήθη προβλήματα όπως το αυχενικό; Πώς δρα η φυσιοθεραπεία για την αντιμετώπισή του; 

Το αυχενικό είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα -πάθηση κατά την οποία η σωστή και έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβασή της. Εξαιρετικής σημασίας είναι το σωσττό μαξιλάρι το οποίο πρέπει να προτείνει ο φυσικοθεραπευτής ανάλογα με την αιτία του αυχενικού (κοίλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, ευθειασμός κ.ά.). Η σωστή στάση του σώματος, ιδιαίτερα όταν διαβάζουμε, είμαστε στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση είναι καθοριστική. Η φυσικοθεραπεία βοηθά ως μέσο ανακούφισης από τον πόνο χρησιμοποιώντας κυρίως τεχνικές με τα χέρια, προλαμβάνει εξέλιξη της πάθησης και μπορεί να αποκατάστησει σε μεγάλο βαθμό την οποιαδήποτε βλάβη. Ο φυσικοθεραπευτης μπορεί και πρέπει να είναι σε θέση να υποδείξει ποιες ασκήσεις επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Πώς μπορώ να αξιοποιήσω την επαφή με την άμμο και το νερό εν όψει καλοκαιριού για να βοηθήσω το σώμα μου; 

Το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή περίοδος για αποφόρτιση και ξεκούραση. Κατά την περίοδο αυτή μπορούμε εκμεταλλευτούμε τη θάλασσα και την άμμο με τον καλύτερο τρόπο έτσι ώστε να φορτίσουμε τις (μπαταρίες μας) στο μέγιστο βαθμό. Το περπάτημα στην άμμο ή στα χαλίκια είναι ευεργετικό για καρδιοαναπνευστικούς αλλά και για μυοσκελετικους λόγους. Το κολύμπι είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις αποφόρτισης των αρθρώσεων και χαλάρωσης των μυών. Ο ήλιος βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D στον οργανισμό η οποία είναι σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και ευεργετική για όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Προσοχή
-Καλό θα ήταν να αποφεύγετε το κολύμπι στην πολύ κρύα θάλασσα, γιατί το κρύο μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους στις αρθρώσεις, κυρίως όταν υπάρχει μια αρθρίτιδα στις περιφερικές αρθρώσεις (π.χ. στο γόνατο). 
-Σε περίπτωση που έχετε έντονο πόνο στη μέση δεν πρέπει να ασκείστε στην οξεία φάση του προβλήματος. Αυτό που βοηθά πολύ είναι η ξεκούραση σε ύπτια θέση και το περπάτημα.
-Αν έχετε πόνους στον αυχένα που δεν οφείλονται σε κάποιο οστικό πρόβλημα που χρειάζεται συγκεκριμενη θεραπεία, επιλέξτε να κολυμπήσετε σε στυλ πρόσθιο ή ύπτιο, γιατί έτσι ο αυχένας παραμένει σε ίσια στάση.
-Ειδικά για τους πόνους της μέσης, όταν πλέον παρέλθουν, σκόπιμο θα ήταν να επιλέξετε το κολύμπι για άσκηση, βάζοντας ως στόχο την ενδυνάμωση της περιοχής. Χρησιμοποιήστε στυλ ελεύθερο, για να δυναμώσουν οι μύες της κοιλιάς και της μέσης χαμηλά, αποφορτιζοντας με αυτό τον τρόπο τους σπονδύλους και τους δίσκους. Μην ξεχνάτε πως χάρην της άνωσης δεν υπάρχουν κραδασμοί όπως σε άλλα είδη άσκησης.
-Στην περίπτωση που υπάρχουν πόνοι στα κάτω άκρα, επιλέξτε το πρόσθιο για να δυναμώσετε τους μηρούς, τους γλουτούς και τα ισχία και στυλ ελεύθερο ή ύπτιο με τεντωμένα τα πόδια για τυχόν προβλήματα στα γόνατα.

Χάρης Ντατσής-Φυσιοθεραπευτής