Τεράστια τα ποσοστά των μουσικών με προβλήματα ψυχικής υγείας

andras-mousi-mousiki
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2019

Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως σχεδόν το 80% των νεών μουσικών πρέπει να διαχειριστούν κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού.

Σοκάρουν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας πάνω στην ψυχική υγεία και την ανεξάρτητη μουσική σκηνή, καθώς το 73% των ανεξάρτητων μουσικών αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ μόλις το 19% θεωρεί πως η βιομηχανία της μουσικής προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την σουηδική πλατφόρμα ψηφιακής διανομής Record Union με την συμμετοχή περίπου 1.500 μουσικών. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 80% στην ηλικιακή κατηγορία 18-25. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι μουσικοί είναι κατάθλιψη και άγχος, καθώς και οι κρίσεις πανικού.

Shutterstock

Εκτός όμως από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί σε τεράστιο ποσοστό, η έρευνα έδειξε ανησυχητικά στοιχεία σε σχέση με την βοήθεια που αναζητούν οι μουσικοί και την απαισιοδοξία τους. Λιγότερο από 40% των ερωτηθέντων έχουν αναζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο, ενώ πάνω από τους μισούς στράφηκαν σε αλκοόλ και ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους. Μόλις το 19% θεωρεί πως γίνονται αλλαγές στις συνθήκες εργασίας της μουσικής βιομηχανίας που θα βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

 «Η έρευνα μας δείχνει πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Ήρθε η ώρα να βάλουμε την ψυχική υγεία των καλλιτεχνών μας στην ατζέντα, πάνω από τα streams και την εμπορική επιτυχία. Ως βιομηχανία πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι η ευθύνη μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές μουσικό κλίμα» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Record Union Johan Svanberg.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δυστυχώς δεν εκπλήσσουν ιδιαίτερα, αφού πολλές άλλες αντίστοιχες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει πως οι μουσικοί είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, καθώς έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη. Πρόσφατες περιπτώσεις, όπως αυτές των Chris Cornell, Chester Bennington, Avicii και Keith Flint δείχνουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να αγγίξουν τους πάντες, ανεξαρτήτως της επιτυχίας και αναγνωσιμότητας.

Tα πλήρη στοιχεία της έρευνας είναι διαθέσιμα στην ειδική σελίδα που δημιούργησε η Record Union.