Αυτό πρέπει να το διαβάσετε: Πώς η οθόνη του υπολογιστή επηρεάζει το δέρμα σας

gunaika-grafeio-gualia-upologistis
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2019

Ένα ακόμη κίνητρο για να αναβαθμίσετε την αντιγηραντική σας φροντίδα στο γραφείο.

Αν δεν το ξέρετε ήδη, υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν δείξει ότι όταν βρίσκεστε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη (υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού), καταστρέφετε σταδιακά την όρασή σας, μειώνεται η συγκέντρωση του εγκεφάλου και μεγαλώνει το ρίσκο να έχετε αϋπνίες. Αλλά εδώ υπάρχει μια νέα ιατρική ανακάλυψη, που φέρνει κακές ειδήσεις και για την ομορφιά σας.

Οι επιστήμονες της AgeX Therapeutics, μιας βιοτεχνολογικής εταιρείας στην Καλιφόρνια που αναπτύσσει έρευνες και νέες θεραπείες που στοχεύουν στις σχετιζόμενες με την ηλικία εκφυλιστικές ασθένειες, λένε ότι η πολύ δουλειά μπροστά από έναν υπολογιστή γερνάει πρόωρα την επιδερμίδα, με κύριο υπαίτιο το «μπλε» φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές, το οποίο δημιουργεί στο δέρμα πιο έντονη υπερμελάγχρωση σε σχέση με την ακτινοβολία UVB, οδηγώντας σε φωτογήρανση.

 Παράλληλα, μια αξιόπιστη εμπειρογνώμονας στον τομέα της αντιγήρανσης και σύμβουλος στην εταιρεία Schweiger Dermatology Group, η δερματολόγος Rachel Nazarian, σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικά περιοδικά, λέει ότι τα άτομα που εργάζονται πάνω από οκτώ ώρες μπροστά από κάθε είδους οθόνες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προκαλούν στο δέρμα τους αντίστοιχα αποτελέσματα με μια ηλιοθεραπεία χωρίς προστασία επί 20 λεπτά. Η ειδικός αναφέρει ότι το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, μπορεί να φθείρει τα κύτταρα της επιδερμίδας αλλοιώνοντας το DNA τους και εμποδίζει τον δερματικό αμυντικό φραγμό να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία κι έτσι το δέρμα γίνεται περισσότερο ευάλωτο στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. «Από πρόσφατες έρευνες που έχουν διεξαχθεί, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επιπλέον ότι η διαρκής έκθεση στο μπλε φως μειώνει τη λειτουργία του γονιδίου Per1 (βασικού ρυθμιστή του κιρκαδικού ρυθμού), μην επιτρέποντας στον εγκέφαλο να οδηγήσει το σώμα σε χαλάρωση και ύπνο και οδηγώντας τα κύτταρα σε αδυναμία εκτέλεσης της φυσικής διαδικασίας νυχτερινής επιδιόρθωσης. Έτσι, οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες και η ξηρότητα τη επιδερμίδας πολλαπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό», γράφει η Nazarian και δίνει τις κατάλληλες συμβουλές προστασίας της επιδερμίδας:

«Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας με ελάχιστο SPF 30 θα σας προστατεύσει όχι μόνο από πιθανή υπέρμετρη έκθεση στην μπλε ακτινοβολία, αλλά θα βοηθά το δέρμα να μην ξεμένει από φυσική υγρασία και την απαραίτητη θρέψη. Επίσης, απλώνετε στα βλέφαρά σας ένα σέρουμ με φυσικά ενυδατικά συστατικά.  Μένοντας για ώρες μπροστά από μια οθόνη, το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων γίνεται με πιο αργό ρυθμό κι έτσι τα μάτια οδηγούνται σε ξηρότητα και έντονη κούραση, ενώ η επιδερμίδα κάτω από αυτά εμφανίζει πρηξίματα, σακούλες αλλά και πιο έντονες ρυτίδες στο “πόδι της χήνας”.  Σημαντικό είναι να έχετε στο γραφείο και ένα ενυδατικό σπρέι προσώπου με ιαματικό νερό, ψεκάζοντας τακτικά την επιδερμίδας σας ώστε να αναζωογονείται, να ανακουφίζεται και να ενυδατώνεται διαρκώς».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ