Ψωμί και αλεύρι Ντίνκελ: η νέα τάση στο αδυνάτισμα

psomi-ntinkel-dinkel
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του dietzone μας διαφωτίζουν για μια νέα διατροφική τάση που απασχολεί πολλούς.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και γνωστότερα τα πιο υγιεινά αλεύρια και ψωμιά που ενισχύουν την καλή μας υγεία. Ένα τέτοιο παράδειγμα που έχει κερδίσει ιδιαίτερη θέση στη ζωή και τη διατροφή μας, είναι το αλεύρι και το ψωμί Ντίνκελ, το οποίο πολλοί άνθρωποι έως τώρα έχουν εντάξει στη διατροφή τους.

Από πού προέρχεται το αλεύρι ντίνκελ; Το αλεύρι Ντίνκελ (Dinkel), είναι ένα δημητριακό της ίδιας οικογένειας με το γνωστό μας  σιτάρι, αλλά αποτελεί διαφορετικό είδος. Χρονολογείται γύρω στα 10.000 έτη, καθώς έχουμε αναφορές του στη Βίβλο ως ένα από τα αρχαιότερα σιτάρια. Αποτελούσε βασική τροφή για ανθρώπους αλλά και ζώα, καλλιεργήθηκε αρχικά στην Περσία, ενώ σύντομα έγινε γνωστό και κατέκλυσε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα είναι ευρέως γνωστό στη Γερμανία με την ονομασία Dinkel, στην Ιταλία με την ονομασία Farro και χρησιμοποιείται πλέον σε πάρα πολλές συνταγές. Στη χώρα μας, έγινε γνωστό σχετικά πρόσφατα και μάλιστα έχει συνδεθεί με το αδυνάτισμα και την υγιεινή διατροφή, κάτι που είναι ιδιαίτερα παραπλανητικό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Γλουτένη
Το αλεύρι Ντίνκελ, όπως και τα υπόλοιπα είδη σιταριού, έχει υψηλά ποσοστά γλουτένης, γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη (δηλαδή όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη).

 Θερμίδες
Το ψωμί Ντίνκελ, είναι μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή, όμως επειδή έχει πολλές θερμίδες, όσοι βρίσκονται σε δίαιτα θα πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο και προσοχή. Ενδεικτικά, μία φέτα ψωμί από αλεύρι Ντίνκελ, έχει 80-90 θερμίδες περίπου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην πραγματικότητα έχει τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι κριθαριού ή καλαμποκιού ή σίτου ή σίκαλης ή  κάποιου άλλου είδους δημητριακού. Επομένως, μεγάλη προσοχή στην ποσότητα!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωσή του;
-Το σκληρό περίβλημα γύρω από τον κόκκο προστατεύει το σιτάρι από τα έντομα του περιβάλλοντος και τους ρύπους και παράλληλα λειτουργεί σαν προστατευτικό περίβλημα διατήρησης των θρεπτικών ουσιών στον πυρήνα του.

-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, λιπαρά οξέα και σε σίδηρο.

-Στο αλεύρι Ντίνκελ εμπεριέχονται οι μυκο-πολυσακχαρίτες, δηλαδή μια ομάδα υδατανθράκων, οι οποίοι έχουν αντιπηκτικό χαρακτήρα και παράλληλα ευνοούν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

-Οι κόκκοι του Ντίνκελ χρειάζονται ειδική επεξεργασία για να αποφλοιωθούν, σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι που αποφλοιώνεται με πολύ εύκολη διαδικασία. Η εξωτερική φλούδα τους είναι αδιαπέραστη, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη ενός λεπτότερου, υδροδιαλυτού πυρήνα μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και διατηρούνται μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το σιτάρι αυτό πολύ θρεπτικό για την υγεία μας.

-Το αλεύρι αυτό περιέχει σημαντικό ποσοστό υδατοδιαλυτών βιταμινών και αποτελεί ισχυρή πηγή φυτικών ινών.

-Σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού, η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη. Βέβαια, η περιεκτικότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή συγκομιδής του, την καλλιέργεια του αλλά και τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται.

-Το αλεύρι Ντίνκελ είναι ευδιάλυτο στο νερό και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό, πράγμα που σημαίνει ότι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σημαντική αυτή ιδιότητα του δίνει στα αρτοσκευάσματα του την αίσθηση μιας πιο συμπαγούς δομής.

 Πηγή: www.dietzone.gr