«Το ξύπνημα της άνοιξης»: Σεξουαλική αφύπνιση στον Νέο Κόσμο

to-ksupnima-tis-anoiksis _dm_
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2019

Μια αισθησιακή παράσταση με εξαιρετικές ερμηνείες.

Αξεσουάρ για ολοκληρωμένες εμφανίσεις από το πρωί ως το βράδυ

Διάχυτος ερωτισμός και νεανική αφέλεια πλημμυρίζουν την κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου όπου ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί το κάποτε βλάσφημο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ, «Το ξύπνημα της άνοιξης» (Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας).  

Βασική θεματική του έργου είναι η σεξουαλική αφύπνιση μιας ομάδας νέων που μεγαλώνει σε μια καταπιεστική κοινωνία που θεωρεί ταμπού, αν όχι αμαρτία, το σεξ με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κάποιες οδυνηρές καταστάσεις. Τα πρώτα ερωτικά ένστικτα ξυπνάνε ως ανάγκη, και όχι από βαθιά ερωτικά συναισθήματα, καλώντας τους νέους σε μια επαφή με το σώμα τους που θα τους οδηγήσει στην επαφή με την ίδια τη ζωή. 

«Ο Βέντεκιντ στο Ξύπνημα της άνοιξης συνθέτει ένα ρέκβιεμ για το στραγγαλισμό της αθωότητας και των πρώτων παρορμήσεων και καταγγέλλει μια συντηρητική κοινωνία εστιασμένη στην αποτελεσματικότητα που καταστέλλει το ένστικτο και την επαφή με το σώμα». 

_dm_

Το εξαιρετικά προκλητικό για την εποχή του έργο- μιας και γράφτηκε το 1891- μεταφέρεται στη σκηνή με ένα σύγχρονο τρόπο, μέσα από μια σύγχρονη οπτική και αισθητική αλλά έχοντας ως άξονα την all time classic υπαρξιακή αναμέτρηση με τη ζωή και τον θάνατο, έτσι όπως αυτή προκύπτει από τη συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ της νεανικής τάσης για απελευθέρωση και της ενήλικης τάσης για καταστολή. Και το αποτέλεσμα είναι διπλό, ο κυριολεκτικός θάνατος της ύλης και ο μεταφορικός θάνατος της αθωότητας.   

Ο Βέντεκιντ ήταν θαυμαστής του Ίψεν και του Στρίντμπεργκ. 

_dm_

Ο Καραντζάς στην αναμέτρησή του αυτή με το έργο του Βέντεκιντ μετακινεί τη δράση στο πρωταρχικό σκηνικό της σεξουαλικότητας, την ίδια τη φύση που τη γεννά. Έτσι το κέντρο της σκηνής (Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα) «ντύνεται» ένα φυσικό τοπίο και μεταμορφώνεται σε ένα μικρό κήπο με χορτάρια και λουλούδια που στεγάζει τις ερωτοτροπίες και τους σεξουαλικούς  πειραματισμούς των νέων- σωστή άνοιξη. Γύρω από αυτό τον κήπο είναι τοποθετημένοι ανεμιστήρες που μπαίνουν σε λειτουργία μεταδίδοντάς μας τον δροσερό, νεανικό αέρα, και περιμετρικά στη σκηνή είναι τοποθετημένες καρέκλες που βοηθούν στη θεατρική δράση. 

 Μέσα σε αυτό το σκηνικό και με την αναπαραγωγή χειροποίητων ήχων από τους ηθοποιούς ξεκινάει η ιστορία των νέων οι οποίοι μπαίνουν στη σκηνή για να υπακούσουν στη μάνα- είτε όταν εκείνη τους ντύνει με τα συντηρητικά ρούχα (Κοστούμια:  Ιωάννα Τσάμη) είτε όταν διευθύνει με ένα νεύμα τη χορωδία τους. Υπέροχη στο ρόλο της μάνας η Μαρία Σκουλά εκπροσωπεί πάνω στη σκηνή την καταστολή και την καταπίεση με το αυστηρό και απόμακρο ύφος της. Κάθε κίνηση, κάθε βλέμμα της ακολουθεί πιστά τον ενήλικο συντηρητικό καθωσπρεπισμό που εκπροσωπεί.  

Μαζί της μια δροσερή ομάδα αφοσιωμένων και πειστικών ηθοποιών (Βαγγέλης Αμπατζής, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Αννα Γκουγκουλή, Γιώργος Δικαίος, Αναστάσης Λαουλάκος, Μάνος Πετράκης, Νάνσυ Σιδέρη) που παραδίδουν σωματικές σχεδόν ερμηνείες γεμάτες ένταση, όχι γιατί συχνά εμφανίζονται γυμνοί στην παράσταση αλλά γιατί καταφέρνουν να μας δείξουν την αφέλεια, τον ενθουσιασμό, την καταπίεση αυτών των νέων, και πολύ περισσότερο την ανάγκη που νιώθουν να ψηλαφίσουν το σώμα τους για να ανακαλύψουν την σεξουαλική τους φύση.  

_dm_

Τελικά ο Καραντζάς φτιάχνει μια παράσταση αισθησιακή, ίσως και λίγο προκλητική στο μάτι αλλά ούτε μια στιγμή χυδαία. Η ιστορία ξετυλίγεται σε αργό ρυθμό, με ένα τρόπο πυκνό και αποσπασματικό την ίδια ώρα, και μέσα σε μια ατμόσφαιρα που συχνά σε υπνωτίζει με τον επιτηδευμένο ερωτισμό της και την θαρρείς μόνιμη διακριτική μουσική της επένδυση (Μουσική:  Κορνήλιος Σελαμσής), γεγονός που από ένα σημείο και μετά κουράζει.  

Συντελεστές 
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας  
Διασκευή: Γκελυ Καλαμπάκα, Δημητρης Καραντζάς  
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς  
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος  
Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα 
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη  
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής  
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου  
Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα 
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Αμπατζής, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα Άννα Γκουγκουλή, Γιώργος Δικαίος, Αναστάσης Λαουλάκος, Μάνος Πετράκης, Νάνσυ Σιδέρη, Μαρία Σκουλά 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών. 

Info 
Θέατρο Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή 
Από 8.5.2019 - 5.6.2019 
Δευτέρα 21:00 -Τρίτη 21:00 -Τετάρτη 21:00 -Σάββατο 21:00 -Κυριακή 18:00 

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]