Το Λονδίνο ανθίζει: φωτογραφικό ταξίδι στην Έκθεση Λουλουδιών του Τσέλσι

rhs-chelsea-flower-show FACUNDO ARRIZABALAGA
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2019

Η φετινή διοργάνωση άνοιξε στις 21 και ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου.

 Για πολλούς η πιο διάσημη έκθεση λουλουδιών στον κόσμο, για τους Βρετανούς το πιο σημαντικό ανθοκομικό γεγονός του χρόνου. Η Μεγάλη Ανοιξιάτικη Έκθεση, ή αλλιώς RHS Chelsea Flower Show, άνοιξε και φέτος τους γεμάτους χρώματα και μυρωδιές κήπους της.

Η έκθεση διοργανώνεται κάθε χρόνο, το μήνα Μάϊο, από την Βασιλική Κοινότητα Κηπουρικής (Royal Horticultural Society, RHS), και φιλοξενείται στους κήπους του Βασιλικού Νοσοκομείου του Τσέλσι στο Λονδίνο.

Η φετινή διοργάνωση άνοιξε στις 21 και ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου.

Θεωρείται το απόλυτο γεγονός που προσφέρει στους λάτρεις του είδους μια ξεχωριστή εμπειρία των αισθήσεων. Η έκθεση, ωστόσο, δεν απευθύνεται μονάχα στους επαγγελματίες του κλάδου ή τους φανατικούς της κηπουρικής. Δεδομένου ότι η ιστορία της είναι μακρά, μιας και διοργανώνεται σταθερά από το 1913- με διαλείμματα κατά τους Παγκόσμιους Πολέμους- η έκθεση αποτελεί πλέον μία τυπική βρετανική εμπειρία, όπως οι ιπποδρομίες για παράδειγμα. Γι’ αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, η οποία υπολογίζεται γύρω στους 157.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο ετησίως.

Θεωρείται η πιο σημαντική έκθεση του είδους στη Βρετανία, αλλά δεν είναι η πιο μεγάλη. Αυτό τον τίτλο τον κατέχει το RHS Hampton Court Palace Flower Show.

Βασιλικές επισκέψεις

Την έκθεση παραδοσιακά επισκέπτονται μέλη της Βασιλικής Οικογένειας. Η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν και φέτος εκεί για να περιηγηθεί στους κήπους και να θαυμάσει τον κήπο που σχεδίασε η Κέιτ Μίντλετον, Δούκισσα του Κέιμπριτζ και σύζυγος του εγγονού της Ελισάβετ, Ουίλιαμ. Φυσικά ήταν και το πριγκιπικό ζεύγος, Κέιτ και Ουίλιαμ,  με τα παιδιά τους.

Ο κήπος που σχεδίασε η Κέιτ Μίντλετον έχει θέμα «Πίσω στη φύση».

 Η έκθεση διαρκεί πέντε μέρες και εκτείνεται σε πάνω από 25 κήπους. Οι εκθέτες διαγωνίζονται σε διάφορες κατηγορίες αλλά την τελευταία μέρα όλα τα φυτά και τα λουλούδια διατίθενται προς πώληση με τους εν δυνάμει αγοραστές συνήθως να γίνονται επιθετικοί στην προσπάθειά τους να αγοράσουν ένα φυτό που κέρδισε βραβείο ή ένα λουλούδι που άγγιξε η Βασίλισσα κατά την επίσκεψή της.

Επιμέλεια: ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]