Τα μεγάλα ονόματα του Φεστιβάλ Αθηνών

oidipous © Lucie Jansch
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΜΑΙΟΥ 2019

Οι παραστάσεις των sold out της φετινής διοργανώσης.

Αυλαία ανοίγει στις 30 Μαίου το Φεστιβάλ Αθηνών με τις παραστάσεις να εκκινούν σε Ηρώδειο, Πειραιώς 260, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε λοιπούς χώρους, την ώρα που το πρόγραμμα της Επιδαύρου θα ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου. Ξεχωρίζουμε τις θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραγωγές που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως λόγω των μεγάλων ονομάτων.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

La Vita Nuova

Stephan Glagla / STEPHAN GLAGLA

Η νέα δημιουργία του κορυφαίου ιταλού δημιουργού και αγαπημένου του Φεστιβάλ Αθηνών Ρομέο Καστελλούτσι (Romeo Castellucci) πρωτοπαρουσιάστηκε στον παλιό εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων της Σιτροέν στις Βρυξέλλες και αντλεί έμπνευση από τη φιλοσοφική πραγματεία του Ερνστ Μπλοχ Το πνεύμα της ουτοπίας. (6-9/7, Πειραιώς 260)

Kanata - Επεισόδιο 1ο - Η διαμάχη

Για πρώτη φορά, στα 54 χρόνια ζωής του Θεάτρου του Ήλιου, η Αριάν Μνουσκίν παραδίδει τα ηνία του θρυλικού θιάσου σ’ έναν προσκεκλημένο σκηνοθέτη, τον διεθνή μαέστρο της σκηνοθεσίας καναδό Ρομπέρ Λεπάζ, που κατασκευάζει ένα ποιητικό, σκοτεινό και επικών διαστάσεων σύμπαν, ανατρέχοντας σε διακόσια χρόνια καναδικής ιστορίας. "Kanata" σημαίνει χωριό στη γλώσσα των Ιροκουά και είναι η λέξη που κατέληξε να βαφτίσει ολόκληρη τη χώρα. (13-15/7, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

Infini

marc domage

Ο αντισυμβατικός Γάλλος Μπορίς Σαρμάζ παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το νέο του έργο στην Αθήνα. Το «Infini», όπως το ονομάζει, εξερευνά την αίσθηση απείρου μέσα στον χώρο. (11-14/7, Πειραιώς 260)

Jethro Tull

Μετά την πρώτη τους ιστορική εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 2003,  οι Jethro Tull επιστρέφουν  για να γιορτάσουν με το ελληνικό κοινό τα 50 τους χρόνια. (15/6, Ηρώδειο)

Loreena McKennit

Αν υπάρχει καλλιτέχνης που να αναμιγνύει ιδανικά την κέλτικη, τη folk, τη world και την pop μουσική, δημιουργώντας ένα μαγευτικό αποτέλεσμα, αυτή είναι σίγουρα η Καναδή τραγουδοποιός, που έρχεται με νέα δίσκο στις αποσκευές της ύστερα από 10 χρόνια και ισάριθμα χρόνια από τις εμφανίσεις της στη χώρα μας. (27/6, Ηρώδειο)

Yo-Yo-Ma

Η Αθήνα αποτελεί έναν από τους 36 σταθμούς στην παγκόσμια περιοδεία του κορυφαίου τσελίστα Yo-Yo Ma (Γιο-Γιο Μα) με το Bach Project. Ο κορυφαίος καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει τις 6 σουίτες του Μπαχ για τσέλο, χωρίς συνοδεία. (30/6, Ηρώδειο).

Dead Can Dance 

Στη διάρκεια του μακρόχρονου, σαραντάχρονου ταξιδιού του, το αγαπημένο συγκρότημα από την Αυστραλία έγινε γνωστό για τον ξεχωριστό του ήχο, που δημιουργεί ηχητικά τοπία με μαγευτική μεγαλοπρέπεια. Εμπνέεται από τη φύση και τις παραδοσιακές μουσικές, τους Κέλτες αλλά και από την Αφρική, αναδεικνύει λαϊκές μουσικές της Ευρώπης και συνδυάζει την ατμόσφαιρα της ambient pop και των world beat με τους ψαλμούς και την art rock. (3/7, Ηρώδειο)

Tindersticks

Ένα από τα πιο σημαντικά και αγαπημένα στο ελληνικό κοινό βρετανικά συγκροτήματα, έρχεται στο Ηρώδειο για μια βραδιά στην καρδιά του καλοκαιριού. Η μπάντα που δημιουργήθηκε το 1991 στο Νότιγχαμ ανανεώνοντας τον ήχο της βρετανικής σκηνής, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα στοιχεία που την κάνουν απόλυτα μοναδική και αναγνωρίσιμη: τη βαρύτονη φωνή του δανδή Στιούαρτ Στέιπλς (Stuart Staples), τις ενορχηστρώσεις με βάση τα έγχορδα, τα πνευστά και τα πλήκτρα, τις μελαγχολικές μελωδίες, τους γοητευτικούς στίχους. (13/7, Ηρώδειο)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Οιδίπους

© Lucie Jansch / © Lucie Jansch

Η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται μέσα από τα εκπληκτικά, χαρακτηριστικά tableaux vivants του Ρόμπερτ Γουίλσον. Ο κορυφαίος δημιουργός ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμπίπτει απολύτως με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους, μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του, αφού έχουν προηγηθεί οι φρικτές αποκαλύψεις: από το πρώτο φως της ζωής στο τελευταίο φως που αντικρίζει. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μια γυναίκα, μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν, τον βίο και την πολιτεία του Οιδίποδα, σαν να μιλάνε διαμέσου των αιώνων. (21-22/6, Αρχαίο Θεάτρο Επιδαύρου)

Προμηθέας Δεσμώτης

Ο Σταύρος Τσακίρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανεβάζει την αισχύλεια τραγωδία με την 62χρονη ελληνικής καταγωγής ηθοποιό, Kathryn Hunter στον ομώνυμο ρόλο. (9-10/8, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου)

Ηλέκτρα/Ορέστης

Ο Ίβο βαν Χόβε ξανασυναντά τον θίασο της Κομεντί Φρανσαίζ με μια νέα μεγάλη τοιχογραφία, που αυτή τη φορά συνδέεται με την οικογένεια των Ατρειδών. Συναρθρώνει δυο κείμενα του Ευριπίδη τα οποία αφηγούνται την ιστορία της Ηλέκτρας και του Ορέστη στη συνέχειά της ή το πώς τα δυο αδέρφια ξαναβρέθηκαν και συμμάχησαν για να εκδικηθούν τη μητέρα τους, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο. Η παράσταση σηματοδοτεί την υποδοχή της Ηλέκτρας του Ευριπίδη στο ρεπερτόριο της Κομεντί Φρανσαίζ, ενώ η τελευταία παρουσίαση του Ορέστη στην Αίθουσα Ρισελιέ χρονολογείται από το 1923. (26-27/7, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου)

Info: Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας εγκαίρως για όλες τις εκδηλώσεις με τον εξής τρόπο:

1. Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8938112 (Δευτέρα έως Κυριακή 09:00-21:00)

2. Ηλεκτρονική αγορά: www.greekfestival.gr και www.ticketmaster.gr

3. Για ομαδικές αγορές (20+ άτομα): 2103222720 και [email protected]

4. Eισιτήρια ανεργίας εκδίδονται μόνο από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39-στοά Πεσμαζόγλου), των οποίων λειτουργία αναμένεται σύντομα.

5. Κρατήσεις για ΑμεΑ μόνο από τον τηλεφωνικό αριθμό 210 3221897. Τα εισιτήρια ΑμεΑ εκδίδονται εκδίδονται (με τη βεβαίωση του μήνα) μόνο από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών.

6. Φοιτητικά εισιτήρια και άνω των 65 ετών:
α) για τις παραστάσεις στην Πειραιώς 260, το Μέγαρο Μουσικής, το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου καθώς επίσης και για τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Ορέστεια», 28 & 29/6 – «Ικέτιδες», 6 & 7/7) και την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. («Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», 26 & 27/7) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, διατίθενται απ΄ όλα τα κανάλια πώλησης.

β) για τις παραστάσεις στο Ηρώδειο και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, διατίθενται μόνο από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου), των οποίων η λειτουργία αναμένεται σύντομα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ