Τι θα συμβεί στα μαλλιά σας αν δεν τα κόψετε καθόλου για δύο χρόνια

mallia-kourema-kalokairi-ksanthia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2019

Με δυο λέξεις: κλαυθμός και οδυρμός ή αλλιώς, πόνος και πρόωρη γήρανση.

Όσο πιο μακριά είναι τα μαλλιά μιας γυναίκας, τόσο πιο θηλυκή δείχνει -μύθος. Και για να γίνουν όσο πιο μακριά γίνεται, απαιτείται απουσία δυο ετών από το κομμωτήριο και τα ψαλίδια -μέγας μύθος!

Αν νομίζετε ότι όσο δεν κουρεύετε τα μαλλιά σας τόσο αυτά θα μεγαλώνουν σε μήκος, απατάστε. Όχι μόνο θα ...κονταίνουν, αλλά θα καταστραφεί ολοσχερώς η υγεία τους (και αυτό δεν είναι καθόλου σέξι). 

 - Τα μαλλιά σταματούν να μακραίνουν: Αν δεν κόβετε καθόλου τα μαλλιά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα -έως και τρεις μήνες-, θα διαπιστώσετε ότι δεν αποκτούν το μήκος που θα περιμένατε, αλλά αντίθετα, θα «μαζεύουν» επειδή οι άκρες σπάνε και γυρίζουν προς πάνω. Ο πιο υγιής, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να έχετε μαλλιά που θα μακραίνουν αργά αλλά σταθερά είναι η επίσκεψη στο κομμωτήριο τουλάχιστον κάθε έξι με οκτώ εβομάδες για να αφαιρείτε περίπου ένα εκατοστό από τις άκρες και να απαλλάσεστε από την ψαλίδα. Θυσιάζοντας αυτό το ένα εκατοστό από το μήκος των μαλλιών σας, θα έχετε μισό εκατοστό καθαρό «όφελος» ανά μήνα (αυτός είναι ο φυσιολογικός ρυθμός επιμήκυνσης μιας υγιούς τρίχας).

- Θα δείχνετε πρόωρα γερασμένη: Όσο τα μαλλιά σας μεγαλώνουν χωρίς τακτική αφαίρεση της ψαλίδας και με ελλιπή φροντίδα της υγείας της τρίχας, τόσο θα δείχνουν βαρύτερα, ταλαιπωρημένα, άτονα και «γερασμένα». Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και της θερμότητας από το σεσουάρ ή το σίδερο ισιώματος, τραχύνει την επιδερμίδα της τρίχας, καταστρέφει τους τριχοσμηγματογόνους θύλακες, διαλύει την κερατίνη μέχρι το φλοιό και αναπτύσσεται έντονη ξηρότητα και αποδυνάμωση της τρίχας, οδηγώντας σε εμφάνιση ψαλίδας που μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα από τις άκρες, έως και μαζική απώλεια τριχών.

Οι ειδικές θεραπείες και τα προϊόντα για έλεγχο της ψαλίδας περιέχουν συνήθως έλαιο σιλικόνης, το οποίο καλύπτει την τρίχα με μια αόρατη μεβράνη κάνοντας τα ταλαιπωρημένα μαλλιά να δείχουν πιο υγιή. Επίσης, μια θεραπεία κερατίνης στο κομμωτήριο εγγυάται μαλλιά χωρίς ψαλίδα και φριζάρισμα έως και τρεις μήνες -χωρίς «τριμάρισμα».

 - Δεν θα μπορείτε να υποφέρετε τον πόνο: Μετά από έξι μήνες αποχής από το ψαλίδισμα ή μια θεραπεία ενδυνάμωσης, η φυσική υφή των μακριών μαλλιών δεν θα συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε. Η βούρτσα θα κολλάει στις αφυδατωμένες και φριζαρισμένες τρίχες και ο πόνος θα είναι έντονος, συνδυαστικά με απώλεια αρκετών μαλλιών. Η λύση της αλογοουράς –προσπαθώντας να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα και να καλύψετε την αισθητική συμφορά- είναι επίσης επώδυνη. Υπάρχει ένα φαινόμενο που οι γιατροί ονομάζουν «δερματική αλλοδυνία» και αφορά στη δημιουργία πονοκεφάλων και επιθέσεων ημικρανίας, επειδή τα αισθητήρια νεύρα στο τριχωτό της κεφαλής ερεθίζονται υπερβολικά, τόσο από την διαρκή προσπάθεια επίπονου χτενίσματος όσο και από τη χρήση σφιχτών κότσων.

Τα μακριά μαλλιά είναι σέξι και “μοιραία” -όλες συμφωνούμε με αυτό. Αλλά για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε το μήκος τους δίχως να δείχνετε γερασμένη ή να υποφέρετε, η λύση είναι να τους παρέχετε επαρκή ενυδάτωση και θρέψη μέσω προηγμένων θεραπειών περιποίησης από ειδικούς και, φυσικά, να μην αμελείτε τα τακτικά ραντεβού σας για ένα μίνι τριμάρισμα της ψαλίδας. Μόνο έτσι τα μαλλιά σας θα δείχνουν σέξι, θα είναι υγιή και θα παραμένουν λαμπερά, πλούσια και “μοιραία”, φτάνοντάς τα όσο πιο μακριά ονειρεύεστε.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ