Πάμε για ψάρι;

psari
ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Το καλοκαίρι είναι εδώ και αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε συχνά με την παρέα σας.

Τα ψάρια ταιριάζουν στο καλοκαίρι, αλλά ταιριάζουν και στην υγεία μας, γι' αυτό βάλτε τα στο διατροφικό σας πλάνο, λίγο περισσότερο τώρα το καλοκαίρι, που η ζέστη ούτως ή άλλως μας ανοίγει την όρεξη για κάτι ελαφρύ και θαλασσινό. Οι λόγοι να καταναλώσετε ψάρι είναι πολλοί, αλλά σας τονίζουμε τρεις βασικούς που συνδέονται κυρίως με τα καλά λιπαρά τους: 

 Κάνουν καλό στην όραση
Τα υψηλά επίπεδα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια, μας προσφέρουν προστασία σε βάθος χρόνου από την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, μια πάθηση των ματιών που συνδέεται με την ηλικία και μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση ή και τύφλωση. Η ρετινόλη των ψαριών, που είναι μια μορφή βιταμίνης Α, φαίνεται, επίσης, πως ευνοεί την όραση, γι’ αυτό συνδυάστε ψάρι με λαχανικά και... δείτε τον κόσμο αλλιώς. 

Ωφελούν την επιδερμίδα
Τα καλά λιπαρά τους και η πρωτεΐνη τους παίζουν ρόλο και στην επιδερμίδα μας, κρατώντας το δέρμα λαμπερό, σφιχτό και ελαστικό. Ταυτόχρονα προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά βοηθούν και στην ανακούφιση συμπτωμάτων από παθήσεις όπως έκζεμα και ψωρίαση.

Είναι... αντικαταθλιπτικά
Τα ωμέγα-3 τους και πάλι έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ένα χημικό που σε χαμηλά επίπεδα συνδέεται με την κατάθλιψη. Δείτε τη θετική πλευρά της ζωής με περισσότερο ψάρι, λαχανικά και υπερτροφές στη διατροφή σας.

Τι να θυμάστε:
Τα μεγαλύτερα ψάρια, όπως ο τόνος και ο ξιφίας συσσωρεύουν μεγαλύτερη ποσότητα υδραργύρου και καλό είναι να μην τα καταναλώνετε συχνά. Προτιμήστε μικρά ψάρια και θαλασσινά (σαρδέλα, γαύρο, αθερίνα, καλαμαράκια, στρείδια, μαρίδα κ.ά.).