Οι 5 διαφορετικοί τύποι ρυτίδων και πώς «σβήνονται» αποτελεσματικά

gunaika-xamogelo-portokali-gualia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2019

Όλες οι ρυτίδες δεν είναι ίδιες.

Η εικόνα της γήρανσης του προσώπου δεν συνάδει πάντα με την βιολογική γήρανση. Ακόμη και αν είστε κάτω των 30, ακόμη και αν ακολουθείτε συστηματικές κούρες για την πρόληψη εμφάνισης ή της μείωσης των σημαδιών γήρανσης, κάποιες ρυτίδες θα σας καταστρέφουν την εικόνα και την ψυχολογία σας, επειδή απλά δεν ξέρετε πώς να τις προλάβετε ή να τις σβήσετε, ανάλογα με το είδος τους.

Αυτοί είναι οι 5 τύποι ρυτίδων που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες. Και με τις συμβουλές της πλαστικής χειρουργού Goesel Anson, (μέλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Πλαστικής Χειρουργικής και στις πρώτες θέσεις της λίστας Best Doctors των ΗΠΑ), θα μάθετε πώς να τις τιθασεύετε αναλόγως.

 Ρυτίδες έκφρασης

Αυτός ο τύπος ρυτίδων εμφανίζεται από την πρόκληση συγκεκριμένων επαναλαμβανόμενων κινήσεων της έκφρασης του προσώπου ξανά και ξανά. Η δράση τους οφείλεται στην σύσπαση των μυών που υπάρχουν κάτω από το δέρμα του προσώπου με συνηθέστερο φαινόμενο, το πόδι της χήνας στις άκρες των ματιών και οι γραμμές ψηλά στο μέτωπο ή ακριβώς πάνω από τα τόξα των φρυδιών. «Οι ρυτίδες έκφρασης μπορεί να δημιουργηθούν ακόμη και λίγο μετά τα 20 και δεν υπάρχει τρόπος να εξαφανιστούν ή να προληφθούν εκτός τις ενέσιμες θεραπείες με Botox ή Dysport, που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της κίνησης των μυών στις συγκεκριμένες περιοχές υψηλής εκφραστικότητας», λέει η Anson.

Ελαστικές ρυτίδες

Είναι το είδος ρυτίδων που προκαλούνται από την απώλεια της ελαστικής δομής του δέρματος, που προκαλείται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο. Αυτές οι πτυχώσεις εμφανίζονται κυρίως στα μάγουλα, στο άνω χείλος και στη βάση του λαιμού και σταδιακά γίνονται μόνιμες και βαθύτερες. «Προλαμβάνονται ικανοποιητικά μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα προστασίας της επιδερμίδας, συμπεριλαμβανομένων του αντηλιακού και της αποφυγής υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, ενώ για την δραστική μείωσή τους οι θεραπείες με τη χρήση παλμικού λέιζερ νεοδυμίου, το οποίο εκπέμπει φως με μήκη κύματος στην περιοχή του υπέρυθρου και που διαφοροποιείται από τα συνήθη λέιζερ λόγω της ικανότητάς του να δρα σε βάθος», συμβουλεύει η ειδικός.

Βαρυτικές ρυτίδες

Αποτελούν αποτέλεσμα της άμεσης επίδραση της βαρύτητας που προκαλεί η φυσιολογική απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης όσο περνούν τα χρόνια, σε συνδυασμό με έλλειψη ενυδάτωσης σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου –γραμμές χαμόγελου, ρινοπαρειακές πτυχές, πιγούνι, λαιμός. Η Anson λέει: «Επειδή η αιτία είναι κατά κύριο λόγο η απώλεια φυσικής υγρασίας, κολλαγόνου και ελαστίνης, η διόρθωση αποσκοπεί στην επαναφορά της σφριγηλότητας της περιοχής χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα υλικά πλήρωσης, όπως το υαλουρονικό οξύ».

 Ρυτίδες συμπίεσης

Οι ρυτίδες συμπίεσης είναι οι γραμμές που εμφανίζονται μετά τον ύπνο εξαιτίας της πολύωρης επαφής, πίεσης και τριβής της επιδερμίδας σε σκληρά υφάσματα -μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα. Συνήθως εξαφανίζονται λίγη ώρα μετά την έγερση, ωστόσο σε γυναίκες με ήδη επιβαρυμένη επιδερμίδα εξαιτίας έλλειψης ενυδάτωσης, μπορεί να βιώσουν μόνιμη χάραξη τέτοιων ρυτίδων στο πρόσωπό τους. «Η πρώτη κίνηση αντιμετώπισης των ρυτίδων συμπίεσης είναι να επενδύσετε σε μεταξωτά υφάσματα και πουπουλένια μαξιλάρια και να συνηθίσετε να κοιμάστε πάντοτε ανάσκελα ώστε να μην έρχεται το πρόσωπό σας σε επαφή με τα υφάσματα. Επιπλέον, μπείτε σε μια συστηματική ρουτίνα υψηλών επιπέδων ενυδάτωσης με τη βοήθεια ενός κατάλληλου ορού», συμβουλεύει η Anson.

Ατροφικές ρυτίδες

Είναι εκείνες οι ρυτίδες που εμφανίζονται στο μέτωπό σας (π.χ.) όταν τραβήξετε το φρύδι προς τα πάνω και η επιδερμίδα αργεί να επανέλθει στη φυσιολογική της θέση. Συνήθως πρόκειται για φαινόμενο που αποτελεί σημάδι βιολογικής γήρανσης, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις εμφάνισης ατροφικών ρυτίδων στα πολύ ξηρά δέρματα -όπου και στις δυο καταστάσεις τα αίτια είναι η ραγδαία απώλεια κολλαγόνου και σοβαρή αραίωση της πυκνότητας του δέρματος. «Αυτός είναι ένας από τους πιο δύσκολους τύπους ρυτίδων που για να διορθωθούν απαιτούνται μεσοθεραπείες ενυδάτωσης, συνδυαστικά με εφαρμογή λέιζερ αποκατάστασης για ενίσχυση της δομής των ιστών κάτω από την επιδερμίδα».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ