Εκτόξευση τουρισμού στο Τσερνόμπιλ λόγω HBO

tsernompil-prupiat-oukrania
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Πάνω από 40% αυξήθηκαν οι επισκέψεις στην ουκρανική «πόλη φάντασμα» με αφορμή τη δραματική τηλεοπτική μίνι σειρά.

Όπως το «Game Of Thrones» έδωσε μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της Κροατίας και της Βορείου Ιρλανδίας, έτσι και το «Chernobyl», η νέα μίνι δραματική σειρά του HBO για το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έχει τονίσει σημαντικά τον τουρισμό στο Πρυπιάτ της Ουκρανίας. Σύμφωνα με άρθρο του Reuters, οι κρατήσεις στην κωμόπολη των 70.000 κατοίκων έχουν αυξηθεί κατά 40% μετά την προβολή της τηλεοπτικής σειράς.

Παρά το γεγονός ότι η ραδιενέργεια στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο παραμένει υψηλή σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά το ατύχημα, τα επίπεδα είναι ασφαλή για βραχυπρόθεσμους επισκέπτες. Η σχετική απουσία ανθρώπων από την περιοχή έχει βοηθήσει τους πληθυσμούς πολλών άγριων ζώων – όπως αρκούδες, βίσωνες, λύκους και πάνω από 200 είδη πτηνών – να ανακάμψουν.

HBO

H μίνι σειρά του HBO για το πυρηνικό ατύχημα του 1986 έχει αποσπάσει θερμές κριτικές.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα που μπορούν να επισκεφτούν οι θαρραλέοι τουρίστες είναι η εγκαταλελειμμένη κωμόπολη Πρυπιάτ, όπου δεσπόζει η σκουριασμένη ρόδα ενός λούνα παρκ ανάμεσα στις πολυώροφες εργατικές πολυκατοικίες. Η μεγάλη κοσμοσυρροή πάντως αναπόφευκτα όμως θα απειλήσει την ταυτότητα του Πρυπιάτ ως «πόλη φάντασμα», αφού η γοητεία της «οφείλεται» στην εγκατάλειψη της.

«Δεν είμαι θρησκευόμενος άνθρωπος, όμως ήταν πιο θρησκευτική [εμπειρία] που θα νιώσω ποτέ. Ένιωσα τόσο περίεργα που περπάτησα εκεί που περπάτησαν. Όταν βρίσκεσαι κάτω από ίδιο κομμάτι ουρανού, αρχίζεις να νιώθεις λίγο πιο κοντά, κατά μια έννοια, στο ποιοι ήταν» δήλωσε ο δημιουργός του «Chernobyl» Craig Mazin στο συνοδευτικό podcast της τηλεοπτικής σειράς.