9+1 αναπάντεχοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το ξίδι (εκτός από τη σαλάτα)

9kai1-anapantexoi-tropoi-gia-na-xrisimopoiisete-to-ksidi-ektos-apo-ti-salata

ΤΡΙΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2013

Το έχουμε συνηθίσει να χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά μας. «Στέκεται» δίπλα από το λάδι, περιμένοντας τη δική του στιγμή ...της δόξας. Ο λόγος φυσικά για το ξίδι, το «μαγικό» αυτό συστατικό, που προσφέρει χαρά στους γευστικούς κάλυκες, ζωή στα λουλούδια, φρεσκάδα στην…τουαλέτα.

Το ξίδι, φτηνό, απαραίτητο και διαθέσιμο σε κάθε σπίτι δεν είναι μόνο για τις σαλάτες μας. Είναι χρήσιμο για την καθαριότητα του σπιτιού, για την απομάκρυνση λεκέδων και ζωυφίων και ένα σωρό άλλες εργασίες, που πιθανότατα δεν έχετε καν φανταστεί. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αποτελεσματικό στον καθαρισμό, μη-τοξικό και πάμφθηνο. Πού αλλού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε (προσοχή: το θέμα αφορά αποκλειστικά στο λευκό ξίδι και όχι στο μπαλσάμικο).

Ζιζανιοκτόνο

Ψεκάστε λίγο ξίδι στα μέρη του σπιτιού ή του κήπου σας, όπου μαζεύονται τα ζωύφια της εποχής. Με έκπληξη θα παρατηρήσετε, ότι σύντομα (μέσα σε μόλις λίγες μέρες), θα έχετε εξοντώσει κάθε ίχνος «ζωής» των ενοχλητικών αυτών επισκεπτών.

Δώστε ζωή στα λουλούδια

Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ξίδι και δύο ζάχαρη στο βάζο με τα λουλούδια σας. Η τεχνική αυτή θα τα κρατήσει «ζωντανά» περισσότερες μέρες και το οξύ του ξιδιού θα καθυστερήσει σημαντικά τη σήψη. Εναλλακτικά, στα λουλούδια μπορείτε να «δώσετε» μία ασπιρίνη (προσθέστε τη στο νερό), για να διατηρηθούν φρέσκα πιο πολλές μέρες.

Αποσμητικό για σκύλους

Το ξίδι μπορεί κάλλιστα να δράσει ως αποσμητικό για το σκυλί σας, καθαρίζοντας και αρωματίζοντας το τρίχωμά του (χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία τοξική ουσία, άρα και χωρίς κανέναν κίνδυνο για το αγαπημένο σας κατοικίδιο). Απλά ρίξτε ξίδι σε όλο το τρίχωμα του σκύλου, τρίψτε το και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Την ίδια ισχύ έχει και ο χυμός ντομάτας, σύμφωνα με άλλες πηγές.

Καθαρή τουαλέτα

Ρίξτε δύο φλιτζάνια ξίδι μέσα στην τουαλέτα σας και αφήστε το για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψτε τη με το ειδικό βουρτσάκι και θα έχετε μία γυαλιστερή, πεντακάθαρη τουαλέτα χωρίς μικρόβια.

Από…κολληθείτε

Επειδή είναι ιδιαίτερα όξινο, το ξίδι λειτουργεί ως διαλύτης για τις περισσότερες κόλλες. Για να αφαιρέσετε επίμονους λεκέδες από αυτοκόλλητα ή ακόμα και στίγματα, που άφησε η παλιά σας ταπετσαρία, τοποθετήστε λίγο ξίδι στην επιφάνεια και αφήστε το να μουλιάσει για λίγα λεπτά. Η κόλλα θα εξαφανιστεί ως εκ θαύματος.

Παυσίπονη δράση

Το καλοκαίρι, όσο λατρεμένη εποχή και αν είναι, έχει και τα μειονεκτήματα του. Με απλά λόγια, κουνούπια, αράχνες και κάθε είδους έντομο, λαχταρά το «αίμα» σας, στην κυριολεξία. Αν σας έχει τσιμπήσει μέλισσα, κουνούπι ή αράχνη, ρίξτε λίγο ξίδι στην πληγή για την ανακουφιστείτε από τον πόνο και τη φαγούρα.

Αντίο σκουριά

Το ξίδι μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος των… εργαλείων σας. Αφαιρέστε τη σκουριά από τα εργαλεία, τις βίδες και τα πόμολα με έναν απλό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Απλά εμποτίστε τα εργαλεία σας στο ξίδι για ένα βράδυ και το οξύ θα αναγκάσει τη διάβρωση να υποχωρήσει.

Φούρνος μικροκυμάτων που γυαλίζει

Η συχνή χρήση του φούρνου μικροκυμάτων απαιτεί και συχνό καθαρισμό. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά, ότι ο δικός του φούρνος είναι πεντακάθαρος; Για να είστε εσείς ο επόμενος «νικητής» σε αυτή τη μάχη, βάλτε ένα μπολ με 1/2 φλιτζάνι ξίδι και 1 φλιτζάνι νερό στο εσωτερικό του φούρνου και αφήστε το να πάρει βράση. Όλα τα λίπη θα υποχωρήσουν και οι οσμές θα αποτελέσουν παρελθόν.

Μάλιστα, στην περίπτωση που έχετε κατσαρόλες, τηγάνια, μπρίκια κ.λπ με επίμονους λεκέδες, το ξίδι είναι σύμμαχος στην καθαριότητά τους. Προσθέστε αρκετό ξίδι μαζί με απορρυπαντικό, όταν τα πλένετε και θα δείτε, ότι το θα αποκτήσουν την παλιά, χαμένη τους λάμψη.

Χικ, χικ...

Ότι ο λόξυγκας μπορεί να γίνει από ενοχλητικός έως επίμονα εκνευριστικός, είναι γεγονός. Οι θεραπείες πολλές και καλό θα ήταν να προσθέσετε και το ξίδι σε αυτές. Μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, αλλά μία κουταλιά λευκό ξίδι είναι ικανή να σας απαλλάξει από τον λόξιγκα.

Για φωτεινά ρούχα

Για να διατηρήσετε φωτεινά τα χρώματα στα ρούχα και τα υφάσματά σας, μουλιάστε τα στο ξίδι για 10 λεπτά, πριν τα πλύνετε στο πλυντήριο. Επίσης, μπορείτε να ρίξετε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι στα ρούχα σας και κατά τη διάρκεια της πλύσης, αλλά καλό θα ήταν πρώτα να συμβουλευτείτε τους ειδικούς.