Σε έξαρση τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

sex
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά ΣΜΝ.

Ένα εκατομμύριο νέες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις συμβαίνουν κάθε μέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό σημαίνει περισσότερες από 376 εκατομμύρια νέα κρούσματα ετησίως από τέσσερις λοιμώξεις – χλαμύδια, γονόρροια, τριχονάδες και σύφιλη.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει την έλλειψη προόδου όσον αφορά την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) και αναφέρει ότι τα αριθμητικά στοιχεία θα πρέπει να μας αφυπνίσουν. Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά ΣΜΝ.

 Ο ΠΟΥ αξιολογεί τακτικά τον παγκόσμιο αντίκτυπο των τεσσάρων κοινών σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Εξετάζει τις δημοσιευμένες έρευνες από αναφορές των εργαζομένων του σε χώρες όλου του κόσμου.

Σε σύγκριση με την τελευταία ανάλυσή του το 2012, ο ​​ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική μείωση των ποσοστών των νέων ή των υφιστάμενων λοιμώξεων. Υποδεικνύει ότι περίπου ένας στους 25 ανθρώπους παγκοσμίως έχει τουλάχιστον ένα από αυτά τα τέσσερα ΣΜΝ, ενώ μερικοί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα πολλαπλές λοιμώξεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-49 ετών το 2016 υπήρχαν:

-156 εκατομμύρια νέα κρούσματα τριχομονάδων

– 127 εκατομμύρια νέα κρούσματα χλαμυδίων

– 87 εκατομμύρια νέα κρούσματα γονόρροιας

– 6,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα σύφιλης

 Τα συμπτώματα των ΣΜΝ μπορεί να περιλαμβάνουν εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων, πόνο κατά την ούρηση και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων για τις γυναίκες. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συμπτώματα, άρα δεν γνωρίζει κάποιος ότι είναι φορέας τους.

Σοβαρές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν φλεγμονώδη νόσο της πυελού και υπογονιμότητα για τις γυναίκες από τα χλαμύδια και τη γονόρροια και καρδιαγγειακή και νευρολογική ασθένεια από τη σύφιλη. Εάν μια γυναίκα προσβληθεί από ΣΜΝ ενώ είναι έγκυος, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θνησιμότητα για το έμβρυο, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης και προβλήματα υγείας για το μωρό, όπως πνευμονία και τύφλωση.

Ο Δρ Peter Salama, του ΠΟΥ, δήλωσε:

«Βλέπουμε μια σχετική έλλειψη προόδου στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ΣΜΝ παγκοσμίως. Απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί ότι ο καθένας, παντού στον κόσμο, θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται για να αποφύγει ή να θεραπευτεί από αυτές τις εξουθενωτικές ασθένειες».

Το ασφαλές σεξ, ιδίως μέσω της χρήσης προφυλακτικών και η καλύτερη πρόσβαση σε εξετάσεις είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες για να μειωθεί η εξάπλωση των ΣΜΝ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πηγή: iatrikanews.gr