Ναι ή όχι στο σεξ με τους πρώην;

sex
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει, η σχέση που διατηρούν οι δύο σύντροφοι στη συνέχεια δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρη.

Μερικές φορές, οι δύο πρώην σύντροφοι αποφασίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις για κάποιο διάστημα. Το σεξ με τον/την πρώην είναι καλή ή κακή ιδέα;

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιθεώρηση Journal of Social and Clinical Psychology, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 137 ζευγάρια που είχαν πρόσφατα χωρίσει. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες και ο χωρισμός συνοδευόταν από διαζύγιο. Οι συμμετέχοντες ήταν παντρεμένοι κατά μέσο όρο 13 χρόνια και είχαν χωρίσει περίπου 4 μήνες πριν την έναρξη της μελέτης.

 Το 21,9% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν κάνει σεξ με τον πρώην από τότε που χώρισαν. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος του σεξ με τον πρώην φάνηκε να εξαρτάται από το εάν έχει αποδεχτεί ή όχι το άτομο το χωρισμό. Για όσους είχαν αποδεχτεί ότι ο χωρισμός είναι οριστικός, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς την ψυχολογική κατάσταση ανάμεσα σε όσους έκαναν σεξ με τον πρώην και σε όσους δεν διατήρησαν τις ερωτικές επαφές.

Μεταξύ όσων δεν είχαν αποδεχτεί το χωρισμό, το σεξ με τον πρώην φάνηκε να συνδέεται με καλύτερες ψυχολογικές εκβάσεις. Μια πιθανή ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι το σεξ με τον πρώην στην περίπτωση αυτή καλύπτει εν μέρει το συναισθηματικό κενό που αφήνει ο χωρισμός.

Πρόσφατη έρευνα όμως του Πανεπιστημίου του Μιζούρι δείχνει ότι το σεξ με τους «πρώην» μας προκαλεί ψυχική οδύνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σχέσεις με τους πρώην μας φορτίζουν με αρνητικά συναισθήματα. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες προτείνουν να αποφεύγεται η επιστροφή στους πρώην φέρνοντας στη μνήμη τους λόγους για τους οποίους χωρίσαμε.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Family Relations», οι αμερικανοί ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο τις σχέσεις και την υγεία 545 ατόμων. Το ένα τρίτο αυτών παραδέχτηκε ότι έκανε πισωγυρίσματα στις σχέσεις. Όσοι είχαν επιστρέψει σε παλιές αγάπες, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.

Πηγή: iatrikanews.gr