Είναι όντως αφροδισιακά τα ψάρια και τα θαλασσινά;

ostraka
ΤΡΙΤΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Tα θαλασσινά θεωρούνται αφροδισιακές τροφές εδώ και αιώνες.

Ειδικά τα όστρακα (στρείδια, μύδια, χτένια, κυδώνια, αχιβάδες) είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη. Με την κατανάλωση οστράκων αυξάνεται στο αίμα η περιεκτικότητα ψευδαργύρου που είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης, ορμόνη που προωθεί την επιθυμία σε άντρες αλλά και γυναίκες. Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία δρα στο αγγειακό σύστημα στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health, που  δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», τα ψάρια και οστρακοειδή μπορούν να ανεβάσουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 500 ζευγάρια που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν σημείωναν πόσο συχνά έτρωγαν ψάρια και οστρακοειδή σε διάρκεια τεσσάρων ετών, καθώς επίσης και τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 92% όσων κατανάλωναν ψάρια και οστρακοειδή πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, περίμεναν παιδί μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι άντρες και οι γυναίκες που κατανάλωσαν την περισσότερη ποσότητα (πάνω από 8 μερίδες το μήνα) έκαναν κατά 22% περισσότερο σεξ.

Οι ερευνητές όμως εξηγούν ότι η σχέση μεταξύ της πρόσληψης ψαριών και της εγκυμοσύνης δεν εξηγείται μόνο από την αυξημένη συχνότητα του σεξ. Τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος, την ωορρηξία ή την ποιότητα του εμβρύου.

Η σημασία της διατροφής είναι μεγάλη και στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες και θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι να εντάξουν περισσότερα ψάρια στη διατροφή τους για να έχουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη ως προς την γονιμότητα.

Οι έγκυες,πολλές φορές τα αποφεύγουν για να μην εκτεθούν στον υδράργυρο που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των εμβρύων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration, FDA) και οι καινούργιες Αμερικανικές Διατροφικές Οδηγίες 2015-2020 συστήνουν στις γυναίκες που κυοφορούν, θηλάζουν ή σκοπεύουν να μείνουν έγκυες να αποφεύγουν τα μεγάλα ψάρια, ώστε να μειώσουν την έκθεσή τους στον υδράργυρο. Επίσης να αποφεύγουν τα ωμά ψάρια, τα ωμά οστρακοειδή και το σούσι καθώς οι εγκυμονούσες είναι πιο ευαίσθητες σε τροφικές ασθένειες. Επίσης, για τον ίδιο λόγο  αποφεύγουν τα καπνιστά, παστά ή αποξηραμένα ψάρια. Σημαντικό είναι να μαγειρεύουν καλά τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Πηγή: iatrikanews.gr