Αυτές οι τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

kreas-allantika
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής και διατροφής μας και η κληρονομικότητα είναι οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν αν έχουμε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ή όχι. Για την κληρονομικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Για τη διατροφή, όμως, μπορούμε, γι' αυτό επιλέγουμε να τρώμε περισσότερο φυτικές, βιολογικές τροφές και να αποφεύγουμε τις παρακάτω.

Επεξεργασμένα κρεατικά και αλλαντικά
Βρίσκονται μαζί με το κάπνισμα και τον αμίαντο στις κορυφαίες αιτίες καρκίνου, γι' αυτό και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να απέχουν από το κρέας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2015 κατέταξε τα επεξεργασμένα κρεατικά, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα κ.ο.κ. στην ίδια κατηγορία με τον αμίαντο, το αλκοόλ, το αρσενικό και τον καπνό, γι’ αυτό και η ασφαλής λύση είναι να τα περιορίσετε στο ελάχιστο. Επίσης, τα τρανς λιπαρά ή μερικώς υδρογονοποιημένα λίπη, που βρίσκουμε σε τέτοιου είδους τροφές, περικυκλώνουν τα κυτταρικά τοιχώματα και εμποδίζουν τις θρεπτικές ουσίες να εισχωρήσουν και τις ανθυγιεινές να φύγουν. Το αποτέλεσμα είναι μεταλλαγμένα κύτταρα που οδηγούν σε επικίνδυνους όγκους και καρκίνο.

Ψάρια ιχθυοτροφείων
Είναι γνωστό ότι τα ψάρια ιχθυοτροφείων εκτός του ότι εκτίθενται σε πολλά μέταλλα, αντιβιοτικά και χημικά, ταυτόχρονα η διατροφική τους αξία χαμηλότερη, λόγω των τροφών που καταναλώνουν και δεν έχουν την ίδια νοστιμιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι επικίνδυνα, αλλά καλό είναι να τα αποφεύγετε.

Αναψυκτικά 
Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, εμφράγματος, οστεοπόρωσης και διαβήτη τύπου 2, ενώ όλα αυτά τα προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο και για καρκίνο. Μπορεί κάποια να αποδίδουν 0 θερμίδες, αυτό, όμως, δεν τα καθιστά αθώα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τεχνητά γλυκαντικά, νάτριο και τεχνητά χρώματα. Ακόμη, τα κανονικά αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού.