Έλλειψη έμπνευσης; Ο Nick Cave είναι εδώ

nick-cave Alwin Kuchler
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Ο Αυστραλός μουσικός έδωσε ακυκλοφόρητους στίχους και συμβουλές σε έναν θαυμαστή του που αντιμετωπίζει το «μπλοκ του συγγραφέα».

Πριν από λίγο καιρό ο Nick Cave εγκαινίασε την προσωπική ιστοσελίδα The Red Hand Files για να έχει τακτική και άμεση επικοινωνία με τους θαυμαστές του. Ένας από αυτούς, ονόματι David, αποφάσισε να γράψει στον Αυστραλό μουσικό, αναζητώντας βοήθεια για το «μπλοκ του συγγραφέα» που αντιμετωπίζει.

«Είμαι τραγουδοποιός. Έχω σοβαρό μπλοκ. Έχεις μήπως τίποτα περίσσιους στίχους που θα μπορούσα να έχω;» έγραψε με θάρρος ο David. Όπως φαίνεται, ο Cave όχι μόνο είχε διαθέσιμους στίχους για τον θαυμαστή του, αλλά και μια σειρά από συμβουλές.

Invision/AP / Jack Plunkett

Ξεκινώντας την απάντηση του, ο Cave προειδοποιεί πως οι στίχοι που έχει να δώσει είναι «λίγο σκοτεινοί και αρκετά ασαφείς», εξηγεί πως περιέχουν «αδικαιολόγητες και ψευδείς» αναφορές σε εικόνες του Ολοκαυτώματος,  για τις οποίες και απολογείται. Οι ανέκδοτοι στίχοι του Nick Cave για το τραγούδι «Incinerator Man» έχουν ως εξής:

The moon holds itself in the dark with its glow
The monster moves through the garden
And waits beneath the window
I take the monster for a walk and plough on into town
My monster has a chimney sticking out of its back
I try to find a single story I can bring home
That won’t give you a flat-out heart attack

To be honest I’m not allowed back in the house
It’s Bethlehem there with its cribs and moping beasts
I’m either underneath the school desk braced
Or commuting between Auschwitz and outer space
I’m thinking of drinking something truly horrible
I’m a slow moving monster with a giant chimney
Sticking out of my back. Look out!
I’m coming now just like I came before!
I’m all over the place. I’m the same but more.
There never ever was any turning back
I’m coming now! I’m a full on heart attack.

Rolling Stone / Amelia Troubridge

Εκτός όμως από τους στίχους, ο μουσικός είχε και ορισμένες συμβουλές για τον David, με την πρώτη να είναι να πετάξει τους στίχους που μόλις του έδωσε. «Πέτα το τραγούδια μου – άλλωστε δεν είναι τόσο καλό – κάτσε κάτω, ετοιμάσου και γράψε το δικό σου καταραμένο τραγούδι. Είσαι τραγουδοποιός. Έχεις ολόκληρο τον κόσμο να σώσεις και πολύ λίγο χρόνο για να το κάνεις. Το τραγούδι θα βρει τον δρόμο του σε σένα. Εάν δεν τα γράψεις, κάποιος άλλος θα το κάνει. Αυτό θέλεις; Εάν όχι, ξεκίνα» έγραψε ο Cave.