Δισκοκριτική: «Random Access Memories» Daft Punk

diskokritiki-random-access-memories-daft-punk

ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Το ντουέτο των ιδιόρρυθμων Γάλλων, Thomas Bangalter και Guy-Manuel de Homem-Christo a.k.a Daft Punk, οι οποίοι έχουν σημαντική θέση στην πορεία και την ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής, επέστρεψε στα δισκογραφικά δρώμενα με νέο, πολλά υποσχόμενο άλμπουμ, που φέρει τον τίτλο «Random Access Memories» («RAM»).

Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά το «Human After All», ενάμισι μετά την μουσική για την ταινία «Tron: Legacy» και δεκαέξι μετά το ντεμπούτο τους - «Homework», το οποίο αποτελεί άλμπουμ σταθμό στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Guy-Manuel de Homem-Christo και ο Thomas Bangalter βάζουν στόχο να μας κάνουν να χορεύουμε ασταμάτητα.

Το dance ντουέτο, που απασχολεί με τη νέα του δουλειά όλο τον πλανήτη, κρατάει κρυφά τα πρόσωπά του πίσω από τις μάσκες, από το 1997 που κυκλοφόρησε το «Homework».

«Ένα πράγμα που μου αρέσει πολύ με τις μάσκες είναι ότι ο κόσμος δεν έρχεται συνεχώς κατά πάνω μου, θυμίζοντάς μου τι κάνω», αποκάλυψε πρόσφατα ο Bangalter, ενώ επίσης ανέφερε ότι κράχτες στο δρόμο είχαν αποπειραθεί να του πουλήσουν εισιτήρια για μια δική τους συναυλία.

Το «RAM» κινείται στον γνώριμο ηλεκτρονικό ήχο των Daft Punk, εξερευνώντας - με τη βοήθεια της τεχνολογίας - μουσικά μονοπάτια που οδηγούν σε λεπτά συναισθήματα, ενώ διάχυτη είναι και η διάθεση πειραματισμού σε σύγχρονους ήχους.

Το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ φέρει τον ιδανικό τίτλο, «Give Life Back to Music», και μεταφέροντάς μας μερικές δεκαετίες πίσω δημιουργεί funk διάθεση, με επανάληψη που εμπλουτίζει χωρίς να κουράζει, ενώ τα ρομποτικά φωνητικά δεν σταματούν να προτρέπουν: «φέρτε πίσω την ζωή στη μουσική», προϊδεάζοντας με έξυπνο τρόπο για το τι θα επακολουθήσει.

«Το παιχνίδι της αγάπης» («The Game of Love »), είναι μια χαλαρή ερωτική σύνθεση με καθαρούς ήχους και φωνητικά που αγκαλιάζουν τα ηλεκτρονικά εφέ οδηγώντας την ακρόαση στο 9άλεπτο αφιέρωμα για τον θρύλο της disco, τον παραγωγό Giorgio Moroder. Ο ιταλός πρωτοπόρος της synth συνεργάστηκε με τους Daft Punk στο τραγούδι «Giorgio By Moroder», ένα κομμάτι με υπέροχα πλήκτρα και όμορφο φινάλε.

Η γλυκιά πιάνο – μπαλάντα «Within» αποτελεί έναν σταθμό που δυσκολεύεσαι να εγκαταλείψεις για να συνεχίσεις την πορεία σου προς το επόμενο κομμάτι του άλμπουμ, καθώς… «There are so many things that I don't understand.

There's a world within me that I cannot explain.

Many rooms to explore but the doors look the same.

I am lost I can't even remember my name».

Οι pop μελωδίες του «Instant Crush» μας αφήνουν να απολαύσουμε μια γουλιά από το ποτό μας πριν παρασυρθούμε στους ρυθμούς του «Lose Yourself to Dance», με τον Pharrell Williams στα φωνητικά.

Το ατμοσφαιρικό 8άλεπτο «Touch» ακολουθεί το «Get Lucky» που σημείωσε ρεκόρ ακρόασης – θέασης μέσω διαδικτύου σε Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις ημέρες μετά την πρώτη κυκλοφορία του, σαρώνοντας τα ρεκόρ.

Στο τραγούδι με το ξεσηκωτικό μπιτ και τη μελωδική λούπα, συμμετέχει με την ερμηνεία του και ο αμερικάνος ράπερ Pharrell Williams.

Τον ταξιδιάρικο ρυθμό του «Beyond» με την όμορφη ορχηστρική εισαγωγή διαδέχονται τα πνευστά και τα βιολιά της απόλυτα κινηματογραφικής σύνθεσης «Motherboard», με τις όμορφες εναλλαγές και τα έξυπνα τοποθετημένα εφέ τα οποία δένουν αρμονικά με τους υπόλοιπους ήχους.

Στα «Fragments of Time» και «Doin' It Right», με κάθε νέα ακρόαση ανακαλύπτουμε καινούργια στοιχεία που εμπεριέχουν, πράγμα που συμβαίνει στα περισσότερα τραγούδια του «Random Access Memories».

Όπως έξυπνα και δημιουργικά ανοίγει το άλμπουμ με τον ίδιο τρόπο μας αποχαιρετά στο κλείσιμό του, με μια μελωδία που επαναλαμβάνεται μέχρι να σβήσει, ζητώντας επίμονα να μη χαθεί η επαφή μέχρι την ώρα της επόμενης συνάντησης, όποτε και αν είναι αυτή.

Η «κριτική επιτροπή», σύσσωμη, υψώνει τα ταμπελάκια που αναγράφουν 10', μοναδικό φινάλε!

Η νέα δουλειά από το ντουέτο εκ Παρισίων, ήρθε μια στιγμή που η μουσική βιομηχανία έδειχνε πως είχε την ανάγκη του. Αυτό δείχνει η μέχρι τώρα τρελή κούρσα που κάνει κατακτώντας όσες κορυφές συναντά.

Το σύνολο του άλμπουμ τους έχει διπλή, ίσως και τριπλή ανάγνωση ενώ ανταποκρίνεται στο ρόλο του να χτίσει ένα καινούργιο σκηνικό στην electronica, όπως είπαν και οι ίδιοι σε πρόσφατη συνέντευξή τους στο BBC.

Οι Daft Punk είναι σίγουρο πλέον, πως ξέρουν την μυστική συνταγή να γράφουν μελωδίες που κάνουν «αρμένικη βίζιτα» στα μουσικά δωμάτια του μυαλού.

Στα 74 λεπτά που διαρκεί, το «Random Access Memories» καταφέρνει να δημιουργήσει απίστευτη διάθεση για χορό και να προκαλέσει εθισμό στο πάτημα του «repeat»!

Ευχή είναι να έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε στη χώρα μας, και να απολαύσουμε ζωντανά τα απόλυτα χορευτικά τραγούδια τους. Βεβαιότητα είναι ότι το «RAM» δεν θα απουσιάσει από καμία λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

Καλλιτέχνης: Daft Punk

Album: «Random Access Memories»

Record Label: Daft Life / Columbia

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης