Τρώμε φακές με… κόλπο

salata-fakes-ntomata
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Επειδή τα πάντα, όπως και η μαγειρική και η διατροφή, δεν θέλουν κόπο αλλά κόλπο, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποκαταστήσετε τη φήμη της φακής στη διατροφή τη δική σας και των παιδιών σας.

Μπορεί τις φακές λίγοι να αγάπησαν, αλλά αν σκεφτείτε ότι έχουν υψηλή θρεπτική αξία λόγω φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και σιδήρου –μεταξύ άλλων- και ότι μπορείτε να τις απολαύσετε με πολλούς τρόπους, τότε ίσως αλλάξετε άποψη.

Για να αυξήσετε, για παράδειγμα, την απορρόφηση σιδήρου από τις φακές, μπορείτε να τους προσθέσετε μια κόκκινη πιπεριά. Έτσι, εκτός του ότι αυξάνετε τη θρεπτική τους αξία, αφού η πιπεριά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφησή του, ταυτόχρονα εμπλουτίζετε τη γεύση τους, έτσι ώστε να τις δείτε με άλλο… μάτι.

Μια άλλη καλή εναλλακτική είναι η προσθήκη μηλόξιδου, τόσο για νοστιμιά, όσο και για θρεπτική αξία. Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα βράσετε φακές, είτε ως σούπα, είτε για να τις προσθέσετε στη σαλάτα σας.

Κι αν τα παιδιά δεν τις συμπαθούν ιδιαίτερα, μπορείτε να τις εντάξετε σταδιακά και καμουφλαρισμένα στα πιάτα τους, προσθέτοντας για παράδειγμα λίγες φακές στη σαλάτα τους, στη σάλτσα για τα μακαρόνια, ακόμη και λίγο πουρέ φακής στον κιμά, ώστε να λαμβάνουν τον σίδηρο, την πρωτεΐνη και τις φυτικές τους ίνες.