Με εγκεφαλικό κινδυνεύουν όσοι εργάζονται πολύ

zeugari-douleia-grafeio
ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Οι πολλές ώρες εργασίας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές διευκρινίζοντας πως ως «πολλές ώρες» ορίζουν τις περισσότερες από 10 ώρες εργασίας για τουλάχιστον 50 ημέρες τον χρόνο.

Οι άνθρωποι που δούλευαν πολλές ώρες για περισσότερο από μια δεκαετία είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης. Άλλοι ειδικοί όμως υπογράμμισαν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες της πολύωρης εργασίας, όπως άσκηση και καλή διατροφή.

 Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Ανζέ και το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, εξέτασαν στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το κάπνισμα και τις ώρες εργασίας από μελέτη πληθυσμού για περισσότερους από 143.000 ενηλίκους.

Κάτι λιγότερο από ένα τρίτο των συμμετεχόντων εργάστηκε «πολλές ώρες», με το 10% να το κάνουν για δέκα ή περισσότερα χρόνια. Συνολικά, 1.224 από τους συμμετέχοντες έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γράφοντας στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν για πολλές ώρες είχαν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και αυτοί που το έκαναν για 10 ή περισσότερα χρόνια είχαν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Δρ Alexis Descatha, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, πρόσθεσε:

«Η συσχέτιση ανάμεσα σε 10 χρόνια εργασίας για πολλές ώρες και εγκεφαλικό επεισόδιο φαινόταν ισχυρότερη για άτομα ηλικίας κάτω των 50. Αυτό ήταν απροσδόκητο. Ως γιατρός, θα συμβουλεύσω τους ασθενείς μου να εργάζονται πιο αποτελεσματικά και σχεδιάζω να ακολουθήσω τη συμβουλή και για τον εαυτό μου».

Αυτή η μελέτη εστίασε στους αριθμοάγχος ύς και όχι στους λόγους που συμβαίνει αυτό, αλλά άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που διευθύνουν τις δικές τους επιχειρήσεις, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι διευθυντές φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από τις πολλές ώρες εργασίας – σε αντίθεση με εκείνους που εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες και νύχτα ή που έχουν άγχος που σχετίζεται με την εργασία τους.

Ο Δρ Richard Francis, επικεφαλής έρευνας στο Stroke Association, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα κι αν εργάζεστε για πολλές ώρες. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και οι αρκετές ώρες ύπνου μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία σας».

Πηγή: iatrikanews.gr